Hyppää pääsisältöön

Turkista on tullut pelon valtakunta

Vittumainen poliisi yrittää estää kuvaamista Istanbulissa
Poikkeustila on lisännyt Turkissa poliisin valtuuksia. Vittumainen poliisi yrittää estää kuvaamista Istanbulissa Kuva: marko lönnqvist Turkki,Recep Tayyip Erdogan

Turkissa heinäkuussa epäonnistunut sotilaiden vallankaappausyritys on tarjonnut maan itsevaltaiselle presidentille Recep Tayyip Erdoganille hyvän syyn päästä eroon poliittisista vastustajistaan. Puhdistusaalto Turkissa on iskenyt paitsi Erdoganin perivihollisen Fethullah Gülenin kannattajiin, myös kaikkiin oppositiovoimiin ja erityisesti kurdivähemmistöön.

Professori Esra Mungan oli elokuussa tiukasti työpaikallaan Istanbulin Bosporin yliopiston psykologian laitoksella vaikka alunperin hänen piti olla lomalla. Heinäkuussa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa peruttiin poikkeustilan nojalla yliopistojen professoreiden ja opettajien lomat heidät määrättiin työpaikoilleen. Samalla kiellettiin yliopistoväen ulkomaanmatkat.

Armeijassa, poliisissa, syyttäjänvirastoissa ja muissakin valtionlaitoksissa oli alkanut aktiivinen puhdistusoperaatio. Erityisen aggressiivisen puhdistuksen kohteena oli yliopistoväki.

Vallankaappauksen jälkeen Turkissa etsittiin gülenisteja. Erdogan on julistanut vallankaappausyritykseen syylliseksi Yhdysvalloissa maanpaossa asuvat islamistisen uskonoppineen Fehtullah Gülenin. Gülen näkee Erdoganin tavoin islaminuskon tärkeässä roolissa yhteiskunnassa ja miehet olivat vielä 2000-luvun alussa tiiviitä liittolaisia.

Gülenilla on oma lahkomainen organisaatio ja miljoonia kannattajia. Gülenin Hizmet-liikkeellä on ollut kouluja, tiedotusvälineitä ja sairaaloita. Gülenin kannattajia on ollut merkittävissä asemissa oikeuslaitoksessa, armeijassa ja poliisissa.

fetullah güleniin liitetyn Zaman-lehden toimitus kesällä 2014. Lehti kaapattiin valtion haltuun kesällä 2016
Zaman-lehti kaapattiin valtion haltuun kesällä. Lehteä on syytetty yhteyksistä Fethullah Güleniin. fetullah güleniin liitetyn Zaman-lehden toimitus kesällä 2014. Lehti kaapattiin valtion haltuun kesällä 2016 Kuva: marko lönnqvist Turkki,Fethullah Gülen,sananvapaus

Erdoganin valtaannousu 2000-luvun alkupuolella ei ollut helppoa, sillä Turkissa on perinteisesti vaalittu maallisuutta ja uskonnollisia puolueita on kielletty.

Erdoganin islamistinen AKP puolue haluttiin myös kieltää ja se pysyi vallassa käytännössä Gülenin kannattajien avulla, muistuttaa Istanbulin Galatasarayn yliopiston emeritusprofessori Ahmet Insel.

Erdoganin ja Gülenin liittolaisuus päättyi valtataisteluun. Nyt Erdogan on julistanut Gülenin terroristiksi ja hänen kannattajansa ovat vaarassa.

Turkin itsevaltaisen preisdentin Recep Tayyip erdoganin kannattajat juhlivat Istanbulissa elokuussa 2016
Erdoganin kannattajat juhlivat vallankaappausyrityksen kaatumista elokuussa Istanbulissa. Turkin itsevaltaisen preisdentin Recep Tayyip erdoganin kannattajat juhlivat Istanbulissa elokuussa 2016 Kuva: marko lönnqvist Turkki,Recep Tayyip Erdogan

Turkin puhdistusaalto on saanut jo vainoharhaisia mittoja. Gülenistien lisäksi Erdogan on iskenyt voimalla kaikkia oppositiovoimia ja erityisesti kurdivähemmistöä vastaan. Näkyviä kurdipoliitikkoja on vangittu. Kaakkois-Turkin kurdialueilla on taisteltu jo pitkään. Esra Mungan oli aktiivinen kun joukko turkkilaisia yliopistovaikuttajia allekirjoitti vetoomuksen rauhan puolesta.

Esra Mungan ja muutama muu professori suljettiin tutkintavankeuteen 40 päväksi. Nyt edessä on oikeudenkäynti, jossa heitä syytetään terrorismin tukemisesta.

Riippumaton turkkilainen IMC-TV on seurannut erityisesti kurdilauiden tilannetta. Kanava suljettiin lokakuussa.
Kurditaustainen IMC-TV suljettiin lokakuussa. Kanava oli yksi viimeisistä riippumattomista tiedotusvälineistä Turkissa. Riippumaton turkkilainen IMC-TV on seurannut erityisesti kurdilauiden tilannetta. Kanava suljettiin lokakuussa. Kuva: marko lönnqvist Turkki,sananvapaus,televisiokanavat

Vallankaappauksen poikkeustilan aikana Turkissa on suljettu kymmeniä sanomalehtiä ja televisioasemia, joilla ei ole mitään tekemistä gülenistien kanssa. Näkyvimmät kurdien asioita esillä pitäneet tiedotusvälineet kuten sanomalehti Özgür Gündem ja televisokanava IMC-TV on suljettu. Kymmeniä toimittajia ja kirjailijoita on vankilassa. Marraskuun alussa vaino eteni uudelle tasolle kun koko kurdimielisen HDP-puolueen johto ja joukko kansanedustajia vangittiin. Saksassa maanpaossa asuva Cumhuriyet -lehden entinen päätoimittaja Can Dündar vertaa Die Zeit-lehdessä Turkin nykytilannetta natsien valtaannousuun Saksassa 1930-luvulla. Professori Inselin mielestä vallankaappaus on ollut kuin Jumalan lahja Erdoganille.

Yhä itsevaltaisempaan suuntaan kehittyvästä Turkista on tullut pelon valtakunta.

Marko Lönnqvist

Ulkolinja: Turkki - pelon valtakunta 10.11. TV1 klo 22.00, katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi

Lisää aiheesta:

Ulkolinja: Turkki - pelon valtakunta