Hyppää pääsisältöön

Donald Trump on USA:n seuraava presidentti – tässä 5 kiinnostavinta hetkeä vaaliyöltä

Vaaliyönä Trump tirkisi äänestyskoppiin ja Kanadan maahamuuttoviranomaisten nettisivut kaatuivat.

Donald Trump // Kuva: YleX / Tuuli Laukkanenn

Republikaanien Donald Trump on valittu Yhdysvaltain seuraavaksi presidenttiksi. Uutistoimisto AP:n arvion mukaan Trump on varmistanut 276 valitsijamiestä. Voittoon tarvittiin 270 valitsijamiestä.

Tulos on yllättänyt vaaligallupien laatijat ja saanut aikaan vaaliyön somedraamaa. Tässä eniten pelkoa, inhoa ja riemua herättäneet hetket viime yöltä.

1. Trump kuvattiin kurkistamassa vaimonsa Melanian vaalikoppiin

Media seurasi silmä kovana, kun presidenttiehdokkaat puolisoineen kävivät äänestämässä. Donald Trump kuvattiin kurkistamassa vaimonsa Melanian puolelle äänestyspisteellä. Tilanne näytti pahasti siltä, että republikaanien ehdokas joutui varmistamaan, ketä hänen vaimonsa todella äänestää.

Skip Twitter post

Kyseessä saattaa olla Trump-miesten sukuvika, sillä myös Eric Trump kuvattiin kurkkaamassa vaimonsa vaalikoppiin. Eric Trump myös twiittasi lainvastaisesti kuvan omasta äänestylipukkeestaan.

- Yhdysvallat on hyvin patriarkaalinen maa. Monet naiset äänestävät salaa mieheltään, Suomi-Amerikka-yhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Hartikainen kertoi eilen A-Studiossa.

2. George W. Bush äänesti tyhjää

Jenkkien entinen presidentti George W. Bush ei halunnut tukea Trumpia, mutta ei myöskään asettunut demokraattien puolelle. Bush ja hänen vaimonsa Laura äänestivät tyhjää. Ei tosin ole varmaa, vahtiko Bush Trumpin tapaan, mitä hänen vaimonsa äänestyslipussa luki.

3. Clinton lähetti pahaenteisen twiitin

Ääntenlasku oli vielä pahasti kesken, kun Hillary Clinton lähetti tappiomielialaa huokuvan twiitin. Paniikki levisi nopeasti twitter-demokraattien keskuudessa.

Skip Twitter post

Pian internet alkoi tajuta, että Trump on todennäköisesti voittamassa. Netflixin scifi-sarja Black Mirror muistutti siitä, että tämä on todellisuutta vaikka ei siltä tuntuisikaan.

Skip Twitter post

Hillary Clintonin äänekkäimpiin julkkiskannattajiin kuuluvat Lady Gaga ja Lena Dunham hakivat turvaa toisistaan varsin intiimisti.

Skip Instagram post

4. Kanadan maahanmuuttoviranomaisten sivut kaatuivat

Trumpin menestykseen pettyneet amerikkalaiset julistivat suureen ääneen muuttavansa Kanadaan. Kanadan maahanmuuttoviranomaisten sivusto kaatui aamukuuden tienoilla Suomen aikaa. Myös Kanadan viralliselta twitter-tililtä kommentoitiin etelänaapurin meininkiä.

Skip Twitter post

5. Presidentti Obama muistutti kaikkia siitä, että ei pidä panikoida

Buzzfeed News julkaisi ennakkoon nauhoitetun videon, jolla presidentti Barack Obama rauhoittelee amerikkalaisia.

- Kävi miten kävi, aurinko nousee huomennakin, Obama sanoi.

Obama kuvaili vaaleja uuvuttaviksi, stressaaviksi ja ihan vain oudoiksi. Hän myös kannusti kaikkia amerikkalaisia jatkamaan eteenpäin ja pysymään kiinnostuneina yhteiskunnallisista asioista, vaikka oma ehdokas ei voittaisikaan. Obama on tukenut näkyvästi puoluetoverinsa Clintonin kampanjaa.

Skip Twitter post

Otsikkoa ja tekstiä päivitetty 9.11. klo 09:55 vaalitulosten selvittyä.