Hyppää pääsisältöön

Elämän vonkamies

Kalle Päätalon omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva elokuva kertoo kirjailijan lapsuusvuosista.
Seitsemänvuotiaan Kallen roolin näyttelee Teuvo Remes. Hermanni-isänä nähdään Martti Kainulainen. Kalle Päätalon omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva elokuva kertoo kirjailijan lapsuusvuosista. yle tv1

TV1 perjantaina 30.3.2018 klo 12.40 - 14.55
Yle Areenassa 7 päivää

Mikko Niskasen ensimmäinen Kalle Päätalo -elokuva Elämän vonkamies kertoo kirjailijan lapsuusvuosista 1920-luvulla. Elokuva perustuu romaaneihin Huonemiehen poika, Tammettu virta ja Kunnan jauhot.

Päätalon perhe rakentaa elokuvassa omaa pirttiä Iijoen rantaan naapurin Hiltu-Jakin ja isän Arvi-veljen avulla. Isä Herkko käy metsätöissä ja nousee savotan työnjohtajaksi, mutta velkataakka painaa niskassa kaiken aikaa.

Pirjo Leppäselle Jussi-palkinto

Mikko Niskasen oli aluksi tarkoitus itse näytellä päärooli, isä-Herkon osa, ja se oli myös Kalle Päätalon toive. Lopulta Niskanen kuitenkin päätyi pyytämään rooliin vanhan luottonäyttelijänsä Martti Kainulaisen.

Äiti-Riitun rooliin hän oli jo päättänyt valita rovaniemeläisen Pirjo Leppäsen, joka oli esiintynyt myös Syksyllä kaikki on toisin -elokuvassa. Leppänen palkittiin piippua polttelevan Riitun roolista Jussi-patsaalla. Seitsemänvuotiaan Kallen roolin näyttelee Teuvo Remes.

Tukit oikeaan kulkusuuntaan

Elokuvan nimeksi päätynyt "vonkamies" oli Niskasen oivallus. Se on uittoon liittyvä termi: tukin vonkaaja on uittajista se, joka kääntää tukit oikeaan kulkusuuntaan.

Pääosissa nähdään myös muun muassa Matti Tuominen, Soli Labbart, Timo Pylkkänen ja Veikko Tiitinen.

Tuotanto National-Filmi, Suomi, 1986. Elokuva on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2016.

Iijoki-sarjasta elokuvia ja tv-sarjaa

Kalle Päätalon massiivisen Iijoki-sarja muokkaaminen elokuviksi sai alkunsa, kun kirjallisuudentutkija Panu Rajala nimitettiin MTV:n teatteripäälliköksi vuonna 1983. Rajalan suunnittelema pitkä televisiosarja ei edennyt yhtiön suunnitelmissa pitkälle.

Palaset loksahtivat kohdalleen, kun ohjelmapäällikkö Tauno Äijälä ja elokuvatuottaja Jukka Mäkelä loivat mallin, jolla tv-sarjaa rajattiin ja yhdistettiin kahden teatterielokuvan tuotantoon.

Elämän vonkamies -elokuvaa kuvattiin useammassa jaksossa vuosina 1985 ja 1986, ja samaan aikaan kuvattiin lisäkohtauksia tv-sarjaa varten. Koko materiaalista leikattu kahdeksanosainen sarja alkoi MTV:n esityspaikalla TV1:ssä 26.12.1988.

Sarjan jatkoksi Niskanen ohjasi vuonna 1988 valmistuneen nelokuvan Nuoruuteni savotat, jonka pohjana ovat romaanit Kunnan jauhot, Täysi tuntiraha ja Nuoruuden savotat.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.