Hyppää pääsisältöön

Elämän vonkamies

Kalle Päätalon omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva elokuva kertoo kirjailijan lapsuusvuosista.
Seitsemänvuotiaan Kallen roolin näyttelee Teuvo Remes. Hermanni-isänä nähdään Martti Kainulainen. Kalle Päätalon omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva elokuva kertoo kirjailijan lapsuusvuosista. yle tv1

TV1 perjantaina 30.3.2018 klo 12.40 - 14.55
Yle Areenassa 7 päivää

Mikko Niskasen ensimmäinen Kalle Päätalo -elokuva Elämän vonkamies kertoo kirjailijan lapsuusvuosista 1920-luvulla. Elokuva perustuu romaaneihin Huonemiehen poika, Tammettu virta ja Kunnan jauhot.

Päätalon perhe rakentaa elokuvassa omaa pirttiä Iijoen rantaan naapurin Hiltu-Jakin ja isän Arvi-veljen avulla. Isä Herkko käy metsätöissä ja nousee savotan työnjohtajaksi, mutta velkataakka painaa niskassa kaiken aikaa.

Pirjo Leppäselle Jussi-palkinto

Mikko Niskasen oli aluksi tarkoitus itse näytellä päärooli, isä-Herkon osa, ja se oli myös Kalle Päätalon toive. Lopulta Niskanen kuitenkin päätyi pyytämään rooliin vanhan luottonäyttelijänsä Martti Kainulaisen.

Äiti-Riitun rooliin hän oli jo päättänyt valita rovaniemeläisen Pirjo Leppäsen, joka oli esiintynyt myös Syksyllä kaikki on toisin -elokuvassa. Leppänen palkittiin piippua polttelevan Riitun roolista Jussi-patsaalla. Seitsemänvuotiaan Kallen roolin näyttelee Teuvo Remes.

Tukit oikeaan kulkusuuntaan

Elokuvan nimeksi päätynyt "vonkamies" oli Niskasen oivallus. Se on uittoon liittyvä termi: tukin vonkaaja on uittajista se, joka kääntää tukit oikeaan kulkusuuntaan.

Pääosissa nähdään myös muun muassa Matti Tuominen, Soli Labbart, Timo Pylkkänen ja Veikko Tiitinen.

Tuotanto National-Filmi, Suomi, 1986. Elokuva on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2016.

Iijoki-sarjasta elokuvia ja tv-sarjaa

Kalle Päätalon massiivisen Iijoki-sarja muokkaaminen elokuviksi sai alkunsa, kun kirjallisuudentutkija Panu Rajala nimitettiin MTV:n teatteripäälliköksi vuonna 1983. Rajalan suunnittelema pitkä televisiosarja ei edennyt yhtiön suunnitelmissa pitkälle.

Palaset loksahtivat kohdalleen, kun ohjelmapäällikkö Tauno Äijälä ja elokuvatuottaja Jukka Mäkelä loivat mallin, jolla tv-sarjaa rajattiin ja yhdistettiin kahden teatterielokuvan tuotantoon.

Elämän vonkamies -elokuvaa kuvattiin useammassa jaksossa vuosina 1985 ja 1986, ja samaan aikaan kuvattiin lisäkohtauksia tv-sarjaa varten. Koko materiaalista leikattu kahdeksanosainen sarja alkoi MTV:n esityspaikalla TV1:ssä 26.12.1988.

Sarjan jatkoksi Niskanen ohjasi vuonna 1988 valmistuneen nelokuvan Nuoruuteni savotat, jonka pohjana ovat romaanit Kunnan jauhot, Täysi tuntiraha ja Nuoruuden savotat.

Kommentit