Hyppää pääsisältöön

Kysymykseen “mitä kuuluu” ei tule vastata rehellisesti

Sarjakuvataiteilija Karoliina Korhonen
Sarjakuvataiteilija Karoliina Korhonen Sarjakuvataiteilija Karoliina Korhonen Kuva: Yle matti-hahmo,Karoliina Korhonen,sarjakuvataiteilijat,sarjakuvat

Karoliina Korhosen Finnish Nightmares on tämän vuoden myydyin sarjakuvakirja. Suomalaisten sosiaalisia pelkotiloja käsittelevää teosta on myyty huikeat 20 000 kappaletta.

Korhonen kertoo, että aiheet sarjakuviin ovat tulleet netin kautta. “Pelaan paljon nettipelejä, ja mulla on hirveästi ulkomaisia kavereita. Saan kulttuurikylpyjä ihan omassa kodissakin.”

Korhosen sarjakuvien päähenkilö on Matti-niminen mies, joka törmää kiusallisiin tilanteisiin, kuten naapuriin rappukäytävässä tai toiseen ihmiseen bussipysäkillä. Sarjakuvien komiikka perustuu tietysti siihen, että tilanteessa ei ole muuta kiusallista kuin arkinen sosiaalinen kanssakäyminen. Pelkästään se on antisosiaalisille suomalaisille tuskaa.

Erikoisin juttu taitaa olle se, että Japanissa sarjakuva on ollut menestys.

Sarjakuva on saanut myös maailmanlaajuista vastakaikua. “Englantilaiset samastuvat näihin sarjakuviin. Myös Norjasta on tullut palautetta, että he samastuvat Mattiin. Erikoisin juttu taitaa olle se, että Japanissa sarjakuva on ollut menestys.”

Suomalainen pidättyvyys lienee kaikille maailman introverteille tuttua, joskin meikäläiset erityispiirteet ovat selkeitä. Korhonen kertoo, että meiltä puuttuu esimerkiksi small talk, mikä synnyttää ulkomailla hankalia tilanteita. Kysymykseen “mitä kuuluu” ei tule vastata rehellisesti. Se on tarkoitettu tervehdykseksi.

Matin seuraavista vaiheista Korhosella on jo jonkinlainen aavistus. “Musta olisi hauska nähdä, kun Matti lähtee matkoille.”

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri