Hyppää pääsisältöön

Manipulaatiohoidot – osteopaatti hoitaa selkäkipuja korjaamalla virheasentoja

Osteopaatti hoitaa potilasta.
Osteopaatin tärkein työväline ovat kädet. Osteopaatti hoitaa potilasta. Kuva: Tiina Jensen manipulaatiohoito,Akuutti

Manipulaatio- ja mobilisaatiohoidot ovat olleet kauan tunnettuja, mutta lääketieteen parissa pitkään kiisteltyjä ja jopa vieroksuttuja menetelmiä. Manipulaatiohoidon avulla keho pyritään saamaan tasapainoon. Ihminen voi hyvin, kun luusto on oikeassa asennossa ja verenkierto, aineenvaihdunta sekä hermoradat toimivat normaalisti.

Manipulaatiolla hoidetaan kehon tuki- ja liikuntaelimiä sekä niitä ympäröiviä lihaksia. Hoitoja antavat koulutetut kiropraktikot, koulutetut naprapaatit, koulutetut osteopaatit sekä OMT-fysioterapeutit, jotka kaikki kuuluvat virallisen terveydenhoidon piiriin. Suomessa on myös lääkäreitä, jotka ovat perehtyneet käsin tehtäviin eli manuaalihoitoihin.

Vastaanotolle hakeudutaan yleensä selän- ja niskan, ja ylä- ja alaraajojen kiputiloista. Vaikka manipulointia käyttäviä koulukuntia on monia, niissä on vain pieniä painotuseroja, esimerkiksi kiropraktikko käyttää nopeampia liikkeitä ja enemmän voimaa kuin osteopaatti tai naprapaatti.

Osteopatia ei keskity pelkästään oireeseen

Osteopaatti hoitaa potilasta.
Osteopaatti etsii kehon tasapainoa. Osteopaatti hoitaa potilasta. Kuva: Tiina Jensen terveys,Akuutti

Osteopatiassa hoidon tavoitteena on kehon toimintahäiriöiden tutkiminen, hoitaminen ja ennaltaehkäisy. Osteopaatti kuuntelee, painelee, venyttää ja tarvittaessa niksauttaa kehon osat tasapainoon, jonka jälkeen keho hoitaa itse itseään. Hoidossa ei keskitytä pelkkään oireeseen, vaan ihminen hoidetaan kokonaisuutena.

Mun luo tullaan, kun mikään muu ei enää auta.

Osteopaatti Santeri Kaatran potilaiden yleisimmät ongelmat ovat juuri ne perinteiset alaselkäkipu, niskakipu, olkapää tai polvi. Osteopaatti hoitaa myös hermoston toimintahäiriöitä, kuten puutuneita ja tunnottomia käsiä sekä huimausta. Myös migreeni, päänsärky ja purentavirheet ovat osteopaateille tuttuja.

– Suomalainen lähtee lääkäriin vasta, kun burana ei enää auta. Näinhän sen ei pitäisi olla. Kehosta pitäisi huolehtia ennen kuin se jumittaa. Ja valitettavasti suurin osa suomalaisista ei hoidata kehoaan missään, Santeri toteaa.

Ennaltaehkäisyn tärkeyden ovat ymmärtäneet potilaista erityisesti ne, joille keho on instrumentti, esimerkiksi tanssijat. Osteopatia on osa itsestään huolehtivan ihmisen terveyden perushuoltoa.

Osteopaatti ei etsi sairautta vaan terveyttä

Osteopaatin kädet vyötäröllä.
Hoito on yksilöllistä. Osteopaatin kädet vyötäröllä. Kuva: Tiina Jensen terveys,Akuutti

Osteopaatti ei välttämättä lähde liikkeelle oirealueesta, vaan sieltä mistä kehon toimintakyky on eniten alentunut. Kun nämä alueet saadaan toimimaan, keho pystyy yleensä itse hoitamaan ongelmat. Toisin sanoen osteopaatti etsii terveyttä, eikä sairautta.

– Mulla ei ole mitään perusrutiineja, jotka tehdään esimerkiksi kaikille alaselän kivuista kärsiville potilaille. Hoidan sen mukaan, mitä potilaan keho tarvitsee, Santeri Kaatra selvittää.

– Osteopaatit eivät hoida sairauksia, vaan esimerkiksi lihaksia, jotka vaikuttavat hengitykseen. Pyrkimyksenä on, että kehon kokonaistoiminta paranee.

Syytä pitäisi hoitaa eikä seurausta

Osteopaatti hoitaa yläselkää.
Osteopaatit painottavat eri tekniikoita. Osteopaatti hoitaa yläselkää. Kuva: Tiina Jensen terveys,Maailman terveysjärjestö

Osteopaatin käyttämiä tekniikoita ovat muun muassa pehmeä venyttely, mobilisointi, harmoninen liike ja manipulaatio. Käytännössä osteopaatti yleensä yhdistelee erilaisia tekniikoita kuhunkin tilanteeseen ja potilaalle sopiviksi. Ne eivät kuitenkaan ole hoidon itsetarkoitus. Potilaan kohtaamisella, ohjaamisella ja kuuntelulla on erittäin tärkeä rooli.

– En voi oikein sanoa, että käyttäisin jotain tiettyjä tekniikoita, vaan enemminkin kuuntelen käsilläni potilaan kehoa, joka sitten ohjaa hoitoa. Minä vaan vähän auttelen. Usein unohdetaan, että kädet ovat ihmisen herkin aistielin, Santeri Kaatra selvittää.

– Hoitotilanteessa ollaan niin läheisessä vuorovaikutuksessa, että suosittelen etsimään sellaisen osteopaatin, jonka kanssa tulee myös juttuun ja jonka tapa työskennellä miellyttää. Kukin painottaa erilaisia tekniikoita, niistä kannattaa etsiä se itselleen toimivin.

– En anna mitään kotihoito-ohjeita, mutta saatan esimerkiksi ohjata lääkärille, fysioterapeutille tai psykologiselle puolelle. Osteopaatti ei ole terapeutti, vaan hoitaa pelkästään fyysistä puolta, Santeri selvittää.

Hoitokertojen määrä riippuu hoidettavasta ongelmasta. Akuutin vaivan hoitamiseen saattaa riittää yksi tai kaksi kertaa, mutta krooninen kiputila saattaa vaatia pidempiä hoitojaksoja.

Taitava hoito on turvallista

Osteopaatti hoitaa niskaa.
Kaulan ja niskan alueen manipulaatiota ei kannata antaa kenen tahansa käsiin. Osteopaatti hoitaa niskaa. Kuva: Tiina Jensen terveys,Akuutti

Vaikka manipulaatio- ja mobilisaatiohoidot ovat olleet lääketieteen parissa pitkään kiisteltyjä menetelmiä, nykyään niitä voidaan jo suositella esimerkiksi kroonisen selkäkivun hoidossa.

Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori, Linnéa von Hedenberg vahvistaa, että manipulaatiohoito voi olla vaihtoehtona pitkäkestoisessa selkäkivussa, kun leikkauksen tarvetta ei ole. Tällöin hoidon antajalta edellytetään tietenkin riittävää ammattitaitoa. Selkäliiton kanta on, että manipulaatiolla on saman verran vaikutusta kun esimerkiksi kipulääkkeillä, fysioterapialla tai terapeuttisella harjoittelulla.

Vakavat vauriot ovat harvinaisia ja yleensä ne ovat liittyneet kaulan ja niskan alueen manipulaatioon. Von Hedenberg suosittaa hoitoja harkitsevalle ensin lääkärikäyntiä, jotta voidaan sulkea pois mahdolliset esteet manipulaatiohoidoille.

Esteitä manipulaatiolle

  • selkärankaa heikentävät sairaudet, kuten kasvain tai vaikea osteoporoosi
  • selkärankareuma
  • selkärangan nivelrikko
  • iskias
  • tuore vamma, kuten välilevyn pullistuma
  • suurentunut verenvuototaipumus
  • epäselvä diagnoosi

Osteopaatti Santeri Kaatra kertoo, että yhteistyö lääkäreiden kanssa on aika vähäistä. Kommunikointi on lähinnä diagnoosin tarkennusta potilaan välityksellä. Muutama potilas on tullut lääkärin suosituksesta.

Toivoisin, että lääkärit tietäisivät osteopatiasta enemmän.

– Itse suosittelen aika herkästi ensin lääkäriä ja esimerkiksi kuvissa käyntiä, jos potilas ei ole jo käynyt. Yleensä on. Mieluummin turhaan lääkäriin kuin, että jotain vakavaa jää huomaamatta, Santeri selvittää.

– Toivoisin, että lääkärit tietäisivät osteopatiasta enemmän. Näin he myös näkisivät muiden hoitomuotojen mahdollisuudet.

Osteopatia on Valviran eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston hyväksymä laillistettu hoitomuoto. Manipulaatiohoitoja miettivä voi tarkistaa Valviran keskusrekisteristä, Julkiterhikistä, onko hoidon antaja Valviran hyväksymä.

LÄHTEET:
Osteopaattiliitto
Lääketieteen julkaisu Duodecim
Selkäliitto

LINKIT:

Osteopaattiliitto

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, VALVIRA

Selkäliitto

KUUNTELE LISÄÄ KEHONHUOLLOSTA:

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta