Hyppää pääsisältöön

Isän mukana synnytyksessä: “Kätilö arvasi heti, että olen insinööri”

Yhtenä tavallisena keskiviikkona, 21. syyskuuta, Suomessa syntyi 152 lasta. Yksi uusista tulokkaista syntyi oululaiselle Kallion perheelle. Akuutti pääsi seuraamaan synnytystä Tommi-isän silmin. Näin Tommi kertoo toisen lapsensa syntymästä omin sanoin.

"Maiju-vaimo herätti aamulla klo 6.20. Supistelee. Ei kuitenkaan samalla tavalla kipeästi kuin esikoisen syntymän alla. Päättelin, ettei sairaalaan lähtö ole vielä oikeasti käsillä. Ehdin hyvin viedä esikoisen puoli kahdeksaksi tarhaan. Ehtisinkö samalla käydä vielä mutkan töissä? Viimeistelisin keskeneräiset työt ja valmistautuisin lomalle jäämiseen.

Pitäisikö lähteä, eikä selata koko internetiä läpi aamukahvin lomassa?

Tarhakeikan jälkeen söin aamupalaa vielä kaikessa rauhassa. Maiju alkoi hermostua. Pitäisikö lähteä, eikä selata koko internetiä läpi aamukahvin lomassa?


Maiju ja Tommi Kallio synnytyshuoneessa.
Maiju ja Tommi Kallio synnytyshuoneessa.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
tommi kallio,synnytys,Akuutti

Sairaalassa meille selvisi nopeasti, että synnytys on alkanut, eikä kotiin ollut enää paluuta pystymahan kanssa. Maiju jäi synnytyshuoneeseen, kun lähdin parkkeeraamaan autoa oikeaan paikkaan. Sovittiin, että käydään vielä yhdessä kävelemässä kanttiinissa. Kävelyreissu jäi kuitenkin tekemättä, kun kivut olivat jo sen verran kovat. Onneksi huoneessa oli tarjolla mehua. Alkoi odottelu.

Ja minua alkoi jännittää.


Tommi Kallio seuraa synnytykseen valmistautumista.
Tommi Kallio seuraa synnytykseen valmistautumista.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
tommi kallio,Akuutti,synnytys

Menisikö kaikki hyvin? Seurasin tarkasti, mitä hoitohenkilökunta Maijulle teki. Kyselin varmasti tyhmiäkin kysymyksiä lääkäreiltä ja kätilöiltä. Kannattaisiko tehdä niin tai näin? Millaista kivunlievitystä on tarjolla?

Kätilö arvasikin pian, että olen insinööri.


Tommi Kallio.
Tommi Kallio.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
tommi kallio,synnytys,Akuutti

Onneksi olimme Maijun kanssa puhuneet aiemmin selväksi, mitä hän minulta synnytyksessä toivoo ja haluaa. Olisin henkisenä tukena ja auttamassa sellaisissa päätöksissä, joihin voin itsekin vaikuttaa. Eräänlaisena keskustelukaverina.

Eipä sitä voi kaverina ponnistaa.

Otin Maijua kädestä kiinni ja hieroin toisella kädellä selästä. Yritin olla mahdollisimman paljon tukena. Eipä sitä voi kaverina ponnistaa.

Anestesialääkäri tuli paikalle, mutta ei ehtinyt pistää puudutetta. Ajattelin kauhuissani kipua. Kyllä se varmasti sattuu. Koitahan kestää! Toivottavasti kaikki menisi hyvin ja vauva tulisi nopeasti ulos.


Synnytyshuoneen ovi ja synnytystaulu.
Synnytyshuoneen ovi ja synnytystaulu.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
synnytys,tommi kallio,Akuutti
Tyttö tuli! Syntymäajaksi kirjattiin kello 11.12.

Maiju pusersi hienosti ja lopulta synnytys oli nopeasti ohi. Minulla meni roska silmään, kun lapsi parkaisi ensimmäisen kerran. Tyttö tuli! Syntymäajaksi kirjattiin kello 11.12.


Tommi Kallio nuuskuttelee tytärtään.
Tommi Kallio nuuskuttelee tytärtään.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
tommi kallio,synnytys,Akuutti

Vauvalle tehtiin ensimmäiset tutkimukset. Tarkistettiin, että kaikki on kunnossa. Tyttö nostettiin pian Maijun viereen ihokontaktiin ja minäkin pääsin tyttöä nuuskuttelemaan.

Lähetin viestin lähimmille sukulaisille, että synnytys oli onnellisesti ohi ja kaikki meni hyvin. Some-päivitys sai vielä odottaa. Pian hoitajat toivat pienokaisen ensimmäiset syntymäpäiväkahvit. Kakkua ei ollut huhupuheista huolimatta tarjolla, vaan tätä syntymää juhlistettiin ruisleivän ja jogurtin voimalla.


Vastasyntynyt tyttö.
Vastasyntynyt tyttö.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
synnytys,Akuutti

Synttärijuhla oli pian ohi ja vauva vietiin pesulle. Samalla äitikin pääsi suihkuun. Hoitaja kysyi, haluanko itse pestä tytön, mutta annoin kokeneemman tehdä sen vielä tällä kertaa. Tyttö on niin pieni. Pesun jälkeen vauvalta otettiin viralliset syntymäpaino ja -pituus. Minä pääsin kirjaamaan tulokset: pituutta 49 cm ja painoa 3415 g.

Mittausten jälkeen vuorossa oli vielä K-vitamiinipistoksen antaminen. Minulle tarjoutui vastuullinen tehtävä. Tyttö saattaisi säikähtää pistosta, joten minä olin vauvan lähellä ja yritin rauhoitella pienokaista puhumalla mukavia.


Tommi Kallio ja vastasyntynyt tytär.
Tommi Kallio ja vastasyntynyt tytär.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
tommi kallio,synnytys,Akuutti

En voi kuin ihmetellä, kuinka pieni ja avuton vastasyntynyt onkaan. Tunnistikohan pienokainen minun ääneni? Olen kyllä lukenut, että vauva tunnistaa ne äänet, joita on vatsan läpi kuullut. Hienosti meidän tulokas ainakin rauhoittui ja kurkotti hellästi pienen pientä nyrkkiään korvaani kohti. Meillä on ihana tyttö.

Loppuviikosta Maiju ja vauva pääsivät jo kotiin.


Tommi Kallio tyttäriensä kanssa.
Tommi Kallio tyttäriensä kanssa.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
tommi kallio,Akuutti,isyys

Ensimmäiset viikot synnytyksen jälkeen menivät nopeasti. Minä jäin heti isyyslomalle ja touhusin tyttöjen kanssa aina aamuisin, jotta Maiju saisi nukkua vähän pitempään. Pikkusiskostaan kovin ylpeä isosisko oli puolet viikosta tarhassa ja niinä päivinä minulle jäi hyvin myös omaa aikaa, kiitos vauvan päiväunien.

Oman laatuaikani käytin tehokkaasti ulkovaraston rakentamiseen ja muihin omakotitalon töihin.


Tommi Kallio pitää tyttöään sylissä.
Tommi Kallio pitää tyttöään sylissä.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
tommi kallio,isyys
Myös minä olen päässyt osallistumaan syöttämiseen.

Perheemme arki rullaa nyt yllättävän rauhallisesti. Tyttö syö parin-kolmen tunnin välein. Maito maistuu pullostakin, joten myös minä olen päässyt osallistumaan syöttämiseen. Maijun ei ole tarvinnut ihan koko ajan olla kiinni pienokaisessa. Isosisko ei suostunut aikoinaan syömään pullosta ollenkaan, joten silloin tilanne oli aivan toinen.


Tommi Kallio kotona tyttärensä kanssa.
Tommi Kallio kotona tyttärensä kanssa.
Kuva: Yle, Tero Kyllönen
synnytys,tommi kallio,isyys,Akuutti

Vauva tykkää, kun pidän sitä sylissä ja kanniskelen ympäriinsä. Usein me katsellaan ulos ikkunasta ja mietitään maailman menoa. Yhdessä ja onnellisina."


Tämä valokuvareportaasi on kuvattu pääosin Oulun yliopistollisessa sairaalassa keskiviikkona 21. syyskuuta 2016. Samana päivänä lähes sata tv-alan ammattilaista, kuvaajia, toimittajia ja äänittäjiä, taltioi poikkeuksellista tv-sarjaa sairaaloissa eri puolilla Suomea. Elossa 24h -ohjelma kertoo inhimillisiä tarinoita potilaista ja heidän läheisistään sekä heitä hoitavasta sitoutuneesta henkilökunnasta, joka pitää meitä kaikkia elossa vuoden jokaisena vuorokautena.

Näistä yhden tavallisen keskiviikon aikana kuvatuista satojen tuntien materiaaleista koostetaan seitsemän puolen tunnin jaksoa, jotka esitetään yhden viikon aikana YLE TV1:llä tammikuussa 2017.

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!