Hyppää pääsisältöön

Kaikkien elämä loppuu joskus - näin puhut lapselle kuolemasta

Arkku ja patsas
Arkku ja patsas Kuva: Johanna Reen arkku

Oman lapsen kuolema on varmasti jokaisen vanhemman pahin pelko. Helvetti, jollaista on vaikea edes kuvitella, ennen kuin siihen joutuu. Marja Hintikka Live kysyi lastenpatologian ylilääkäriltä Hannu Sariolalta ja Suomen syöpäsairaita lapsia ja nuoria tukevalta Sylva ry:ltä, miten kertoa lapselle kuolemasta.

– Ennen oli tapana valvoa ruumiin kanssa ja sitä kautta lapsetkin oppivat ymmärtämään, että elämällä on tietty kaari ja joskus se tulee päätökseen. Nykyään, kun sitä konkreettista kokemusta ei ole, muuttuu kuolema helposti möröksi, josta on vaikea puhua. Kaikkein vaikeinta kuolemaa on käsitellä silloin, kun se tapahtuu yhtäkkiä, Sariola tietää.

"Onnellisimmissa tapauksissa lapsi voi leikkiä päivää ennen kuolemaansa onnellisena kotona".― Hannu Sariola

Kaikkien elämä loppuu joskus

Sariola kehottaakin ottamaan kuoleman puheeksi kotona kaikessa rauhassa, esimerkiksi iltasadun tai sarjakuvan kautta. Lapset eivät mene rikki tai traumatisoidu, jos heille puhuu kuolemasta. Kun he esittävät kysymyksiä omasta mahdollisesti lähestyvästä kuolemastaan, heille pitää uskaltaa kertoa, että kaikkien elämä loppuu joskus.

– Kuolemansairas lapsi ei aina ole ahdistunut. Onnellisimmissa tapauksissa lapsi voi leikkiä päivää ennen kuolemaansa onnellisena kotona. Se stoalainen tyyneys, jolla esimerkiksi saattohoidossa olevat lapset suhtautuvat omaan tilaansa, on kunnioitettavaa.

Näin puhut lapselle kuolemasta

Oman lapsen vakava sairaus ja saattohoito on koko perheelle kriisien kriisi. Seuraavat vinkit on laadittu niitä hetkiä varten, jolloin perheessä joudutaan hyväksymään, että “tämä ei enää tästä”.

 • Puhu lapsen sairaudesta avoimesti sekä lapsen että muun perheen kanssa. Epätietoisuus on pahinta.
 • Luovu taistelijamentaliteetista. Hae vertaistukea ja hakeudu myös juttelemaan psykologin kanssa.
 • Jos lapsi kysyy sairaudestaan tai kuolemasta, älä vaihda puheenaihetta.
 • Ole äärimmäisen läsnä sairaan lapsen kanssa.
 • Älä esitä vahvaa. Lapsen edessä saa myös itkeä.
"Vaikeinta kuoleman hyväksyminen on nuorille."― Hannu Sariola

Näinä ylikorostuneen nuoruuden ja terveyden tavoittelemisen aikoina kuolema on helppo sysätä syrjään. Erityisesti nuoret työntävät Sariolan mukaan kuoleman kauaksi pois, kunnes se sattuu omalle kohdalle.

– Vaikeinta kuoleman hyväksyminen on nuorille, joille oma elämä on vasta avautumassa. Sen kokee räikeäksi vääryydeksi, että elämä voi riistäytyä kokonaan käsistä sairauden takia.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.