Hyppää pääsisältöön

Rakkaus ja laki – Matti Ijäksen ja Juha Lehtolan draamasarja moraalisista valinnoista

Draamasarja siitä, mitä tapahtuu kun ihminen rakastaa niin paljon, että oikeuden pitää puuttua siihen?
Anneli (Sanna-Kaisa Palo) ja Raul (Celso Andres Molina) tarinassa Seksuaalinen rakkaus. Draamasarja siitä, mitä tapahtuu kun ihminen rakastaa niin paljon, että oikeuden pitää puuttua siihen? yle tv1

TV1 sunnuntaisin 2. - 16.8.2020 klo 20.55 - 21.45, uusinta maanantaisin klo 22.10, Areenassa

Mitä tapahtuu kun ihminen rakastaa niin paljon, että oikeuden pitää puuttua siihen? Onko oikeus ja moraalinen oikeus sama asia? Missä kulkevat rakkauden rajat?

Draamasarja Rakkaus ja laki koostuu kolmesta elokuvasta, jotka vievät keskelle suomalaista arkea.

Sarjan tarinat kertovat seksuaalisesta rakkaudesta, vanhempainrakkaudesta ja lähimmäisenrakkaudesta. Jokaisen elokuvan rakkaus mitataan viime kädessä oikeussalissa. Mitä tapahtuu kun seksuaalinen halu syrjäyttää terveen järjen? Missä kulkee hellyyden rajat? Mistä alkaa lähimmäisenrakkaus?

Jokainen rakkaustapaus saa ristiriitaisen käsittelyn eri oikeusasteissa ja tuomiot asettavat päähenkilöt uusien moraalisten valintojen eteen.

Seksuaalinen rakkaus

Mitä tapahtuu, kun seksuaalinen rakkaus syrjäyttää terveen järjen. Siivousfirman johtaja rakastuu alaiseensa, joka joutuu työpaikkakiusatuksi.

Tarinan pääosia näyttelevät Sanna-Kaisa Palo, Pertti Sveholm, Celso Andres Molina, Fathi Ahmed ja Mari Lehtonen. Draamaelokuvan on ohjannut Matti Ijäs.

Mitä tapahtuu kun ihminen rakastaa niin paljon, että oikeuden pitää puuttua siihen?
Martti (Antti Mikkola) ja Laura (Elina Hietala) tarinassa Vanhempainrakkaus. Mitä tapahtuu kun ihminen rakastaa niin paljon, että oikeuden pitää puuttua siihen? yle tv1,Antti Mikkola

Vanhempainrakkaus

Kuka on syyllinen ja kuka syytön, kun äiti syyttää isää lasten hyväksikäytöstä. Tarina kertoo täydellisestä perheestä, jossa rakastetaan liikaa.

Pääosissa nähdään Elina Hietala, Antti Mikkola, Susanna Haavisto ja Timo Torikka. Ohjaajana on Juha Lehtola.

Lähimmäisenrakkaus

Mitä on oma etu ja lähimmäisenrakkaus? Menestyvää Katia odottaa unelmien työ, mutta äkkiä kaikki onkin toisin.

Päärooleissa näyttelevät Meri Nenonen, Auvo Vihro ja Heidi Krohn. Ohjaajana Matti Ijäs. Kolme tarinaa on käsikirjoittanut Pärttyli Rinne.

Mitä tapahtuu kun ihminen rakastaa niin paljon, että oikeuden pitää puuttua siihen?
Katja (Meri Nenonen) ja Hannu (Auvo Vihro) tarinassa Lähimmäisenrakkaus. Mitä tapahtuu kun ihminen rakastaa niin paljon, että oikeuden pitää puuttua siihen? auvo vihro

Suomalaisuuden tulkin Matti Ijäksen viimeinen ohjaus Ylellä

Rakkaus ja laki -sarjan elokuvat jäävät ohjaaja Matti Ijäksen viimeisiksi ohjauksiksi Ylellä ennen eläkkeelle siirtymistä vuonna 2017. Ijäs aikoo kuitenkin jatkaa ohjaajan töitä.

"En ole lähdössä työelämästä vaikka eläkkeelle lähdenkin. Tuntuu siltä kuin verryttelykierrokset olisi vasta juostu", Ijäs sanoo.

Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampelan mukaan Matti Ijäs toi jo ensimmäisillä ohjauksillaan Ylelle uudenlaisen tavan katsoa suomalaista yhteiskuntaa.

"Hänen draamoissaan on aina kokonainen maailmankuva, joka syntyy henkilöiden tavasta elää elämää omassa lähitodellisuudessaan. Matti on töissään tuonut esille suomalaisuuden erikoispiirteet lämmöllä ja sydämellä, minkä ansiosta hänen tarinoillaan on uskollinen ja laaja katsojakunta."

Matti Ijäksen laajaan tuotantoon voi tutustua Areenassa, jonne on julkaistu kokoelma Ijäksen valitsemia teoksia hänen omasta tuotannostaan. Kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa tv-elokuvat Katsastus ja Läskilinssi-sarja.

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.