Hyppää pääsisältöön

Lasten pahoinpitelyilmoitusten määrä rajussa nousussa

Poliisille tulleiden lasten pahoinpitelyepäilysten määrä on noussut viidenneksen lastensuojelulain muutoksen jälkeen. Viime vuonna poliisille tuli lähes 5000 ilmoitusta alle 14-vuotiaisiin lapsiin kohdistuneista pahoinpitelyistä.

2015 huhtikuun jälkeen viranomaisten kuten lääkäreiden, hoitajien ja opettajien on tullut ilmoittaa poliisille, jos he epäilevät lapsen tai nuoren joutuneen pahoinpitelyn tai kaltoin kohtelun uhriksi.

Lakimuutoksen taustalla oli 8-vuotiaan Eerikan tapaus. Isä ja äitipuoli rääkkäsivät ja pahoinpitelivät lasta vuosikausia kunnes tämä sai surmansa. Isä ja äitipuoli tuomittiin murhasta elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Lasten pahoinpitelyepäilyjen selvittämien on usein mutkikasta työtä. Monissa tapauksissa vanhempien kertomukset ja lääkäreiden löydökset ovat ristiriidassa.

Pahoinpitelyepäilyjä selvitetään yliopistosairaaloissa usean eri alan ammattilaisen voimin. Lasten vammat tutkitaan ja usein luustosta otetaan röntgen- tai magneettikuvat. Diagnoosit perustuvat lääkäreiden tulkintoihin löydetyistä vammoista.

”Koska poliisi ei ole mikään terveydenhuollon asiantuntija, niin on vaikea tietää, mitä vammoja on tullut mistäkin tai mikä sen vamman mekanismi on ollut. Lääkärin lausunto on kultaakin arvokkaampi siinä kohtaa”, sanoo MOT:ssä komisario Satu Värri Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

MOT käy läpi erään vauvan pahoinpitelyepäilyn selvitysprosessin. Ohjelmassa kerrotaan, millaisen viranomaismenettelyn perhe käy läpi, jos vanhempia epäillään vaikkapa oman lapsensa ravistelusta.

”Kiistämättä se on varmasti vanhemmille rankkaa, varsinkin jos he kokevat olevansa syyttömiä. Perheissä on vielä paljon lapsiin kohdistuneita pahoinpitelyitä, jotka eivät koskaan pääse päivänvaloon”, komisario Satu Värri sanoo.

MOT: Erään vauvan kallovamma
TV1 maanantaina 14.11. klo 20

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle katsottavaksi koko ohjelma 15.11.2016 MK

Kommentit