Hyppää pääsisältöön

Miten selvitä ehjänä, kun lapsi sairastuu vakavasti?

Huurteisia kasveja.
Huurteisia kasveja. Kuva: Johanna Reen luonto

Lastenpatologian ylilääkärin Hannu Sariolan kokemusten mukaan yleensä aikuinen on se, jonka on vaikeinta suhtautua lapsen vakavaan sairauteen. Kun perheessä on vakavasti sairas tai saattohoidossa oleva lapsi, tulisi kaikki energia suunnata sairauden hoitamiseen sekä mahdollisten kipujen minimoimiseen, ei yleiseen panikointiin tai hätäilyyn.

– Muistan eräänkin äidin, jonka lapsi sairastui leukemiaan. Äiti pelkäsi avata lastensairaalan osasto 10:n ovea, koska hän oli varma, että siellä odottaisi helvetti. Hän hämmästyi, miten rauhallista siellä oli.

"Tänä päivänä vanhemmat kestävät aikaisempaa paremmin lapsen sairastumisen vakavasti."― Hannu Sariola

Puhuminen lievittää pelkoja

Melkein 30 vuotta lastenpatologina työskennellyt Sariola muistaa myös potilaan, jonka äiti ei pystynyt tulemaan sairaalaan ollenkaan. Joka päivä poika odotti bussipysäkillä äitiä, joka ei koskaan tullut.

– Tänä päivänä vanhemmat kestävät aikaisempaa paremmin lapsen sairastumisen vakavasti, koska tarjolla on niin paljon tukea ja koulutusta - jopa parisuhdekursseja. Kuoleman pelko on aina toisen ihmisen menettämisen pelkoa ja se vähenee tai häipyy, kun siitä keskustellaan.

Syöpä ei ole aina kuolemantuomio

Vanhemmalle yksi kivuliaimpia kriisitilanteessa käsiteltäviä asioita on syyllisyys - miettiä, olisiko voinut tehdä jotakin toisin, antaa lapselle toisenlaista ruokaa, jottei lapsi olisi sairastunut - tehdä mitä tahansa toisin.

– Moni saattaa kokonaan eristäytyä tilanteessa ja lopettaa yhteydenpidon läheisiin, kun ei tiedä, miten puhua asiasta heille. Tällöin yleensä läheiset kaikkoavat ja syöpäsairaan vanhemmat jäävät yksin ja masentuvat, tietää Anna-Elina Rahikainen, Sylva ry:n toimintaterapeutti ja itsekin entinen syöpäpotilas.

Menettämisen pelon lisäksi syövässä pelottavaa on nähdä, miten oman lapsen ulkonäkö muuttuu.

– Syövässä raakaa on se, että se näivettää ihmisen, lapsenkin, kertoo Sariola.

"Syöpä on juuri niin kohtuuton sairaus kuin miltä se kuulostaakin."― Hannu Sariola

Sariolan mielestä syöpä on juuri niin kohtuuton sairaus kuin miltä se kuulostaakin. Syöpä on lapselle myös loppuelämän juttu silloin, jos lapsi siitä selviää. Monella nuorella syöpädiagnoosi vaikuttaa mm. työn saantiin ja miehillä armeijaan pääsyyn. Riski sairastua uudestaan voi olla moninkertainen.

– Siltikään syöpä ei läheskään aina ole kuolemantuomio. Siinä missä 30 vuotta sitten ¾ menehtyi syöpiin, tänä päivänä ¾ selviää niistä. Tieto siitä, että toivoa on paljon, lieventää tuskaa, muistuttaa Sariola.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.