Kananmunia löytyy kauppojen hyllyiltä mitä erikoisimmilla nimillä. Kuluttajaa houkutellaan kuvilla kanoista pienten tyttöjen sylissä ja vihreillä laitumilla. Kananmunia tuotetaan neljällä eri tavalla. Todellisuudessa munakanoista vain pieni osaa pääsee koskaan ulos.
Eniten häkkikanaloita
Häkkikanaloita on reilut 60 prosenttia kanaloista. Häkkikanaloita sanotaan myös virikehäkkikanaloiksi. Niissä kanat elävät ahtaissa häkeissä eivätkä pysty levittämään kunnolla siipiään. Niillä pitää olla orsi, munintapesä ja pehkualue nokkimista ja kuopimista varten. Pehkujen tilalla on muovipalanen. Jokaisella kanalla pitää olla tilaa 600 neliösenttiä eli hieman enemmän kuin A4:n paperi.
Lattiakanaloissa vapaus liikkua
Lattiakanaloita on reilut 30 prosenttia kanaloista. Niissä kanat saavat liikkua vapaasti kanalan eri osastoissa. Neliömetrillä saa olla yhdeksän kanaa. Niillä pitää olla myös pesäkopit, orret ja lattialla pehkua.
Luomukanaloissa enemmän tilaa ja ulkoilua kesällä
Luomukanaloita on Suomessa vain noin viitisen prosenttia kanaloista. Niissä kanoja saa olla neliömetrillä kuusi ja niillä pitää olla ikkunoita, joista kanalaan tulee luonnonvaloa. Niillä on enemmän munintapesiä ja orsia, kuin lattiakanaloissa, joten taistelu paikoista on vähäisempää. Lisäksi ne pääsevät kesäisin ulkoilemaan. Parven koko on huomattavasti pienempi kuin lattiakanaloissa. Luomutuotantoa valvotaan luomusäädöksin ja kanat saavat sen mukaista ravintoa.
Ulkokanaloissa ulkoillaan ympäri vuoden
Ulkokanalassa kanat pääsevät ulos myös talvella, muuten ne ovat samanlaisia kuin lattiakanalat.
Numero munassa kertoo tuotantotavan
Mikäli eläinten hyvinvointi kiinnostaa, paras tapa valita omia eettisiä arvoja noudattava kananmuna on katsoa munasta ensimmäinen numero, joka kertoo tuotantotavan.
0 = luomutuotanto
1 = ulkokanala
2 = lattiakanala
3 = häkkikanala
Munakana elää vain puolitoista vuotta
Munakana saa elää noin puolitoista vuotta, minkä jälkeen se teurastetaan ja siitä tehdään usein minkin rehua. Normaalisti kana eläisi useita vuosia. Ongelmia tuovat myös ahtaat tilat. Suuret parvet aiheuttavat stressiä ja kanaloissa esiintyy kannibalismia sekä höyhenpeitteen nyppimistä. Lisäksi ongelmia syntyy, koska kanat eivät näe koskaan emojaan, joten niitä ei kukaan opeta toimimaan yhdenaikaisesti laumassa.
Kukkoja kanaloissa on vain muutamia. Kanoja ja kukkoja syntyy yhtä paljon. Kukonpojista valtaosa tapetaankin vuorokauden kuluessa niiden kuoriutumisen jälkeen.
Toimittaja: Nina Malmberg
Verkko-opas maidon, munien ja jauhelihan valintaan
Eläinten hyvinvointikeskus on kehittänyt oppaan, jolla voi arvioida omia eettisiä arvojaan ja eri tuotantotapoja kananmunien, maitojen ja jauhelihojen valinnassa.
Oppaan avulla voi tarkastella tuotantotapojen eroja eläinten hyvinvointiin kannalta.
Opas sisältää myös laskurin, jolla voi arvioida hintaeroa eri tuotantotapojen välillä.
Opas löytyy osoitteesta elainruokana.elaintieto.fi