Hyppää pääsisältöön

Perjantaina vietetään Nenäpäivää, mutta kaikki eivät edes tiedä, mikä se on – soitimme Kimille, 27, ja selitimme

Oletko sinä kuin Kim, joka oli joskus nähnyt outoja punaisia neniä muttei tiennyt, mihin ne liittyvät? Tämä juttu on sinua varten!

Nenäpäivä tulee taas!

Perjantaina vietetään Nenäpäivää!

Ja tiesitkö, että tämä on jo 10. Nenäpäivä Suomessa?

Tiesitkö oikeastaan, mikä Nenäpäivä edes on? Kaikki eivät tiedä.

Koska tieto on valtaa ja valtaa pitää jakaa, päätimme ottaa yhteyden yhteen sellaiseen suomalaiseen, jolla ei ole hajuakaan, mikä on Nenäpäivä. Löysimme helsinkiläisen Kimin, 27, ja soitimme hänelle.

Moi, onko mulla langan päässä Kim?

- Kyllä.

Ja onko tosiaan niin, että sä et tiedä, mikä on Nenäpäivä?

- Joo kyllä, asia on näin.

No niin, hienoa että sain sut tähän haastatteluun! Oletko ikinä kuullut Nenäpäivästä? Onko edes mitään orastavaa mututuntumaa siitä, että sellainen konsepti on olemassa?

- Öö, kyllä olen kuullut joskus siitä puhuttavan ja varmaan joskus nähnyt jotain videoita ja punaiset nenät muistaakseni olen jossain nähnyt, mutta en tarkemmin tiedä, mistä siinä on kyse. Ei ole oikein hajuakaan.

No minäpä kerron! Nenäpäivähän on tällainen hyväntekeväisyysprojekti, jossa kerätään rahaa Afrikan, Aasian sekä Väli- ja Etelä-Amerikan lasten hyväksi. Miltä kuulostaa?

- Mmmm, kyllähän se ihan hyvältä jutulta kuulostaa, jos se raha tuollaiseen oikeasti menee.

Nenäpäivän varoilla tuetaan lasten koulutusta, terveyttä, turvaa ja vahvistetaan heidän perheen asemaa ja hyvinvointia. Eikö kuulostakin aika siistiltä?

- No, joo. Kyllähän se on hyvä, jos lapset pääsee kouluun ja pysyy terveinä.

Lisäksi rahoja käytetään HIV/AIDS-terveystyöhön Afrikassa. Mitäs siitä ajattelet?

- Hmm. No, eka ajatus nyt on, että kai se on ihan hyvä juttu, jos sitä voidaan jotenkin tukea. Ne ei varmaan ole mitään kivoja tauteja, että varmaan ihan hyvä valaista ihmisiä ja sillee.

Onko sulla mitään, mitä haluaisit tässä vaiheessa kysyä?

- No kuin paljon rahaa yleensä saadaan kerättyä?

(Toimittaja kaivaa hetken tietoja osoitteesta Nenäpäivä.fi eikä onnistu heti löytämään viime vuoden tietoja – vaikka sieltä ne kyllä löytyvät, melkein etusivulta. Pitäisiköhän hänen vaihtaa alaa?) Eli öö 2014 on kerätty rahaa 3,69 miljoonaa euroa, 2013 on kerätty 3,16 miljoonaa euroa. Keräyskulut, mitä tähän liittyy, on vuonna 2014 ollut alle 20 prosenttia, eli sitten se 80 prosenttia on mennyt ihan niihin kohteisiin.

- Okei.

Ja ehkä tässä kohtaa voisin kertoa sellaisen faktan, että Nenäpäivää on Suomessa järjestetty vuodesta 2007, ja tässä on tosi monia tapoja, miten voi lahjoittaa. Voi ihan verkkopankissa laittaa summan, tai sitten meidän mielestä täällä YleX:llä paras tapa on tekstata YLEX numeroon 16499, ja silloin lahjoittaa 5 euroa Nenäpäivä-pottiin. Tosi iisiä vai mitä?

- Niin, joo, kyllähän se kuulostaa helpolta.

Lahjoitatko sä rahaa hyväntekeväisyyteen?

- En mä kyllä varmaan oo ikinä suoraan lahjottanu, muuta kuin kirkossa kolehtiin. Ja RAY:n peliautomaatteihin, mutta en sitten tiedä, mihin ne rahat on mennyt. Ikinä en oo takaisin ainakaan saanut.

No mä voisin vähän kertoa, mitä sillä rahalla tässä saa. Esimerkiksi 10 eurolla saa lapselle hankittua lukutaidon, tai sitten rokotteita saa 25 lapselle tällä 10 eurolla, vuohen saa 30 eurolla… ihan tämmösiä konkreettisia juttuja. Näitä voi sieltä Nenäpäivä.fi:stä tutkia lisää.

- Joo.

Ja siis se varsinainen Nenäpäivä on tosiaan huomenna perjantaina, meillä YleX:llä on kaikkea Nenäpäivä-aiheista ohjelmaa. TV2:lta tulee illalla Nenäpäivä-show, jossa on kaikkia esiintyjiä ja samalla yleisöltä ruinataan rahaa. Aiotko virittäytyä tunnelmaan, nyt kun tiedät, mikä Nenäpäivä on?

- Ööh, se voi kyllä mennä aika tiukille. Olen duunissa iltakymmeneen saakka, joten vähän tiukille menee, hehheh.

Mites, lähetätkö nyt sitten tekstarin YLEX numeroon 16499?

- Öö no, katotaan nyt. Mun pitää vähän vielä tutkia varmaan asiaa.

Koeta nyt tutkia ja lahjoittaa, Kim! Nenäpäivään voi tutustua paremmin kampanjan nettisivuilla.

Ja paljonko YleX on kerännyt pottiin? Mitä kaikkea päivään mahtuu? Lue siitä lisää täältä.

Tekstaa YLEX numeroon 16499 – näin lahjoitat 5 euroa ja olet tekemässä hyvää!