Hyppää pääsisältöön

Suomesta nousee koko ajan uusia poppareita – yksi heistä on Jii, joka haluaa rikkoa miehisyyden stereotypian

Nykyään kolmekymppiset miehet uskaltavat puhua tunteistaan. Jii tekee samaa kuin esimerkiksi Paperi T, mutta positiivisen kautta.

30-vuotias Jii haluaa tehdä musiikkia, jossa on sitä jiitä eli järkeä. Kappaleissa pitää olla jokin merkitys, sanoma, joka tekee niistä laulun arvoisia.

Artisti julkaisi lokakuun lopulla ensimmäisen debyyttisinkkunsa Vierellä, joka kertoo läheisen ihmisen sairastumisesta ja menettämisen pelosta. Rankasta aiheesta huolimatta biisi ei ole pelkästään synkkä: se kertoo myös siitä hetkestä, oivalluksesta, kun huomaa, kuinka tärkeä joku ihminen voi olla.

Kappaleessa lauletaan näin:

niin kauan kuin sä oot siinä vielä tunnen, tunnen elämän
niin kauan kuin sä oot sinä vielä tunnen sen

- Siinä kulminoituu yksi hienoimmista jutuista ihmisyydestä: se, että välitämme toisistamme niin paljon. Muista ihmisistä ja ihmissuhteista tulee elämään merkitystä, Jii sanoo.

Ei kuulosta perinteiseltä 30-vuotiaan suomalaismiehen puheelta. Tällainen voisi nousta esille jätkien saunaillassa, mutta harvemmin julkisuudessa sanotaan tällaisia ääneen.

"Voimakkainta mitä ihminen voi olla, on olla aidosti se, mitä on."― Jii

Jii sanoo. Hän haluaa olla murtamassa iänikuista stereotypiaa siitä, että suomalainen mies ei voisi puhua tunteistaan. Ehkä tässä sukupolvessa on tosiaan muutosta: samalla asialla on myös esimerkiksi Emma-palkittu räppäri Paperi T. Paperi T on puhunut tunteista kappaleissaan yleensä negaation kautta. Jii haluaa tuoda esille kolmikymppisen sielunmaisemaa positiivisen kautta.

- Voimakkainta mitä ihminen voi olla, on olla aidosti se, mitä on. Että voi rikkoa sen olettamuksen, etteihän mies tällaisesta avaudu tai puhu tällaisia rakkausjutuista, Jii kertoo.

Jiin debyyttikappale Vierellä nousi Spotifyssa merkittäville soittolistoille. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Elektroninen musa poltteli takaraivossa jo pitkään

Ennen sooloprojektiaan Jii eli Joona Mikkilä on vaikuttanut vuosia eri rock- ja indie-bändeissä, kuten Resovoltissa ja Cyklesissa. Bändeissä hän ei kuitenkaan voinut tuoda musiikillisesti esille kiinnostustaan elektroniseen musiikkiin. Vaikka bändihommat maistuivat, takaraivossa jyskytti koko ajan ajatus elektronisemman musiikin tekemisestä.

Pari vuotta sitten Jii asui Madridissa, jossa hän suoritti yliopiston tohtorikoulutukseen kuuluvaa tutkijavaihtoa. Bändihommat jäivät Suomeen, ja oli aika panostaa soolotuotantoon – johon Jii on ottanut rock-vaikutteiden lisäksi mukaan elektronisen musiikin elementtejä, kuten Vierellä-kappaleen kertosäkeestä kuulee.

Orgaanisen ja tietokoneella tehdyn musiikin yhdistäminen oli riski, joka Jiin kannatti ottaa: Vierellä nousi heti julkaisunsa jälkeen monille merkittäville Spotify-listoille, kuten Spotifyn Uuden musiikin sekä Digster FRESH- ja Digster Suomi -listoille. Lisäksi kappale päätyi YleX:n Parasta Nyt -listalle.

- Tuntui ihan huikealta. Olin vähän mykistynyt. Biisi lähti niin hyvin kuin voisi vain kuvitella, Jii sanoo.

Jiin musiikki osuu debyyttisinkun perusteella siihen aukkoon, jota Suomessa ei oltu vielä kunnolla täytetty. Vain harvat artistit yhdistävät tuotannossaan rockin ja electron. Tunnetuista artisteista Reino Nordin asettuu ehkä lähimmäs, hänkin parin jalanmitan päähän, toinen vertailukohta on niin ikään suomeksi laulava Erakossa.

Ylipäänsä uusia miesartisteja on viime vuosina tullut huomattavasti vähemmän kuin naisartisteja. Uusille ja fresheille miesartisteille voisi olla nyt kysyntää. Tällaisia asioita Jii ei kuitenkaan ajatellut, kun julkaisi kappaleen.

- Jos rupeaa liikaa miettimään, että mikä myy, niin ei sitä silloin halua edes tehdä. Ei se kiinnosta. Musaa tehdään bunkkereissa ja kellareissa yömyöhään, niin sen pitää olla sellaista, että sen tekemisestä vaan nauttii.

Tulevaisuuden haaveistaan Jii mainitsee festarikeikan joko Ruisrockissa, Provinssissa tai Flow Festivalilla. Tällä hetkellä tarkoitus on keskittyä hyvän musan tekemiseen. Sellaiseen, josta keikan jälkeen tultaisiin sanomaan, että olipa mahtava biisi.

- Parasta on se, jos tällainen palaute tulee joltain tuntemattomalta ihmiseltä.