Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat: Kenen ääni?

Jonas Khemiri ja Riikka Pulkkinen keskustelevat Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016
Jonas Khemiri ja Riikka Pulkkinen keskustelevat Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka Jonas Hassen Khemiri,Riikka Pulkkinen,Helsinki Lit

Jonas Khemiri kokee hiukan vaivaannuttavaksi, että häntä pidetään ruotsin maahanmuuttajien äänitorvena, vaikka hän on syntyperäinen tukholmalainen.

Huolimatta ruotsalais-tunisiaisesta taustasta, hänen näkökulmansa on koulutetun keskiluokkaisen ruotsalaisen. Romaanit kertovat tämän päivän Ruotsista, joka on monikulttuurinen.

Pohdin, että olisi hauskaa, jos päähenkilö kieltäisi ehdottomasti ruotsalaisuutensa, ja sitten kävisikin ilmi, että hän on syntyperäinen ruotsalainen.― Jonas Khemiri

Helsinki Litin lavalla keskustelee kaksi nuorta menestynyttä kirjailijaa: Jonas Khemiri ja Riikka Pulkkinen. Suosio kannustaa kirjoittajaa, mutta samalla sen synnyttämät odotukset luovat ylimääräistä painetta. Kirjailija joutuu myös katsomaan vierestä, miten yleisö tulkitsee omalla tavallaan romaanin ideaa.

Jonas Khemiri Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016
Jonas Khemiri Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka Jonas Hassen Khemiri,Helsinki Lit
Riikka Pulkkinen Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016
Riikka Pulkkinen Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016 Kuva: Raili Tuikka Riikka Pulkkinen,Helsinki Lit

Khemirin viimeksi julkaistussa romaanissa Kaikki se mitä en muista kertoja yrittää tutustua jo kuolleeseen henkilöön hänen läheistensä kertomusten kautta. Millaisen kuvan kirjan lukija muodostaa tästä henkilöstä eri näkökulmien perusteella, ja mitkä ovat kertojien ja kirjailijan motiivit? Lukija päätyy omine pohdintoineen osaksi Khemirin tarinan kerrontaa.

Kirjan sävyihin vaikutti ystävän kuolema kirjan kirjoittamisen aikana. Muistaminen ja kirjoittaminen estävät Khemirin mielestä henkilön lopullisen katoamisen. Pulkkinen kertoo pohtineensa paljon, voiko kirjoittamalla sittenkään sovittaa mitään, koska se on aina liian myöhäistä.

Elämä kulkee edellä ja kirjoittaminen tulee aina perässä― Riikka Pulkkinen

Jonas Hassen Khemiri (s.1978 Tukholma)

Khemirin äiti on ruotsalainen, isä tunisialainen. Khemiri on opiskellut kirjallisuustiedettä ja kansainvälistä taloutta Tukholmassa ja Pariisissa ja ollut harjoittelijana YK:n turvallisuusneuvostossa New Yorkissa.
Hän kirjoitti esikoisromaaninsa Ajatussulttaani itse luomallaan maahanmuuttajaruotsilla. Teos on käännetty useille kielille ja dramatisoitu näytelmäksi. Ajatussulttaanin pohjalta on tehty myös elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 2007.

Tukholman kaupunginteatterissa esitettiin Khemirin esikoisnäytelmää Invasion! maaliskuusta 2006 tammikuun 2008 loppuun. Näytelmä on suomennettu nimellä Invaasio!, ja se sai Suomen kantaesityksensä Kansallisteatterin Omapohjassa 15. marraskuuta 2012.

Khemiri sai vuonna 2016 kaunokirjallisuuden August-palkinnon teoksesta Kaikki se mitä en muista. Hän oli ehdolla August-palkinnon saajaksi myös vuonna 2006 romaanillaan Montecore: uniikki tiikeri.

Ajatussulttaani (Ett öga rött) 2003, Suom. Outi Menna
Montecore: uniikki tiikeri (Montecore: en unik tiger) 2006, Suom. Katriina Savolainen
Invasion! (kokoelma näytelmiä ja novelleja), 2008
Jag ringer mina bröder (romaani), 2012
Kaikki se mitä en muista (Allt jag inte minns) 2015, Suom. Tarja Lipponen

Riikka Pulkkinen (s. 1980 Oulu)
opiskelee Helsingin yliopistossa kirjallisuutta ja filosofiaa.

Pulkkinen sai Kaarlen-palkinnon 2007 ja Laila Hirvisaaren rahaston apurahan 2007. Totta-romaani oli Finlandia-palkintoehdokkaana 2010.

Totta-romaanin elokuvaoikeudet on myyty, ja romaaniin perustuva näytelmä sai ensi-iltansa KOM-teatterissa marraskuussa 2011.

Raja, 2006
Totta, 2010
Vieras, 2012
Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän, 2014
Paras mahdollinen maailma, 2016

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri