Hyppää pääsisältöön

Eötvösin ihmisellisen puhuttelevat konsertot

Sukupolvensa merkittävimpiin säveltäjä-kapellimestareihin lukeutuva Peter Eötvös loistaa uudella konserttolevyllään Ranskan radion filharmonisen orkesterin ja erinomaisten solistien kanssa. Viimeisen viiden vuoden aikana syntyneet mainiot konsertot toimivat sekä yksin että muodostavat kokonaisuutena yhden tämän vuoden hienoimmista levytapauksista. Inhimillisen, leikkisän musiikin säveltäjä on tunnettu oopperoistaan ja yhtyeteoksistaan, ja tällä levyllään hän vain vahvistaa asemiaan!

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Tähtiviulisti Midorille syntynyt Viulukonsertto nro 2 pelaa solistinsa nimellä. “DoReMi” viittaa paitsi Midorin nimeen, myös sävelmaailman ABC:hen. Kolmen sävelen, don, ren ja min seikkailut tarjoavat Eötvösille ehtymättömän pelikentän, jossa säveltäjä seikkailee riemukkaan mielikuvituksellisesti sekä tavoilleen uskollisesti pettämättömän inhimillisesti. Konserton loput kansanmusiikkimuistumat ovat Eötvösille tyypillisiä: hän ei törmäytä kulttuureja vaan tuo ne herkkään vuoropuheluun.

Peter Eötvösin Cello Concerto Grosso syntyi Eötvösin maanmiehelle ja opiskeluaikaiselle tutulle Budapestistä, Miklós Perényille. Teos on sekä sellokonsertto että “concerto grosso”, jossa solistin lisäksi etualalle nousee kahdeksanhenkinen selloryhmä konsertoimaan à trois solistin ja muun orkesterin kanssa. Perényin sijaan solistiksi nostettu Jean-Guihen Queyras tekee hyvää työtä löytäen omalle persoonalleen sopivan tavan lähestyä Eötvösin musiikkia. Leikkisä teos sisältää viittauksia unkarilaisiin kansantansseihin, mutta ennen kaikkea se tuntuisi tutkivan eri nopeuksilla etenevän liikkeen kokemuksia sävelten ja sointien keinoin.

Lyömäsoitinkonsertto Speaking Drums meneekin sitten vielä uudelle tasolle inhimillisen tai sanotaanko ”ihmisellisen” ilmaisun suhteen yhdistelemällä solistinsa huudahduksia lyömäsoitinrytmeihin intialaisen musiikin inspiroimana. Eötvös kirjoittaa konserttonsa solistiensa persoonille, tässä tapauksessa perkussiovelho Martin Grubingerille. Tuloksena on mitä aidoimmalla tavalla surrealistisia teatraalisia musiikkiteoksia ihmisolentoa ilmentämässä.

Ranskan radion äänitys ja tuotanto ovat ensiluokkaista stereota, sointi välittyy kirkkaana, erottelevana ja luonnollisena. Eötvösin musiikki pysyttelee pitkiä aikoja kamarimusiikillisena—säveltäjä käyttää orkesteria viisaasti, moni-ilmeisesti ja värikkäästi. Isot orkesterisoinnitkin ovat tekstuuriltaan rikkaita—monikerroksisia, mutta selkeitä. Ranskan radion filharmonisen orkesterin korkealuokkaiset esitykset Eötvösin musiikista, säveltäjän itsensä johtamana, nostavat kokonaisuuden aivan omalle tasolleen.

Peter Eötvös: Viulukonsertto nro 2 “DoReMi”; Cello Concerto Grosso; Speaking Drums. - Midori, viulu, Jean-Guihen Queyras, sello, Martin Grubinger, lyömäsoittimet, ja Ranskan radion filharmoninen orkesteri, joht. Peter Eötvös. (Alpha Classics, ALPHA 208)

Kuuntele Uudet levyt 11.11.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.