Hyppää pääsisältöön

Erään Mozartin odottamattomat konsertot

On sääli, ettei tämä lahjakkuus laajemmin harjoittanut säveltäjäntointa, ottaen huomioon säveltäjän ilmeisen huomattavat kyvyt pianistina, vainun hyville melodioille ja ylipäätään säveltäjäntaidon, jota koulivat ajan parhaat opettajat Antonio Salieri, Johann Nepomuk Hummel ja kontrapunktitaituri Johann Georg Albrechtsberger. Franz Xaver Mozartin kohtaloksi koitui sukunimi: vaikka hän saattoikin mainostaa omia konserttejaan “W.A. Mozart juniorina”, totuus lienee se, etteivät odotukset koskaan oikein täyttyneet..

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Wolfgangin ja Constanzen lapsista viimeinen, neljä kuukautta ennen isänsä varhaista kuolemaa syntynyt Franz Xaver aloitti pianistin ja säveltäjäntaipaleensa Salierin ylistämänä ihmelapsena, mutta pakeni teininä Wienistä provinsseihin, ehkäpä liikoja paineita pakoon. Howard Shelley esittää Klassisen pianokonserton sarjassaan kaksi Franz Xaverilta säilynyttä teosta, jotka osoittautuvat yllättäen varsin täyspätöisiksi!

18-vuotiaana vuonna 1809 sävelletty C-duuri-konsertto kulkee vielä paljolti isän jalanjäljissä; yhdeksän vuotta myöhäisempi Es-duurikonsertto on pianotekstuurin ja tyylin puolesta modernimpi muistuttaen Franz Xaver Mozartin serkun, Carl-Maria von Weberin musiikkia samalta ajalta. Mutta ehtymätön melodinen keksintä sekä kontrastien ja jatkuvuuden hallinta viittaavat siihen, että oikeilla olosuhteilla F.X. Mozartista olisi kasvanut isänsä W.A.:n veroinen—Salierin ennustuksen mukaisesti.

Oopperat, sinfoniat ja jousikvartetot jäivät kuitenkin kirjoittamatta itseään vähättelevältä ja vaatimattomalta säveltäjältä. Franz Xaver elätti itsensä pitkälti opettamalla ja esittämällä muun muassa isänsä teoksia. Ura huipentui vastaperustetun Salzburgin Mozarteumin kapellimestarina vuonna 1841 muutama vuosi ennen menehtymistä syöpään.

St. Gallenin sinfoniaorkesteri ja pianisti-kapellimestari Howard Shelley täydentävät tämän Hyperionin klassisen pianokonserttosarjansa levyn Mozartien aikalaisen Muzio Clementin varhaisimmalla säilyneellä Pianokonsertolla C-duuri vuodelta 1796, Se luo hyvän vertailukohdan Franz Xaver Mozartin kahdelle konsertolle: ei ollut tämä maineikkaampi ja menestyneempi säveltäjä Franz Xaverin veroinen melodikkona!

Franz Xaver Mozart: Pianokonsertot nro 1 C-duuri ja nro 2 Es-duuri. Muzio Clementi: Pianokonsertto C-duuri. - Howard Shelley, piano ja joht., St. Gallenin sinfoniaorkesteri. (Hyperion, CDA68126)

Kuuntele Uudet levyt 11.11.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.