Hyppää pääsisältöön

Lahjoita Nenäpäivään kymppi, niin kehitysmaassa asuva lapsi oppii lukemaan – kuulostaa hurjalta, mutta niin se menee

Kympillä saa ostettua vaatekaupasta uuden, hienon t-paidan. Sama summa voi muuttaa pienen lapsen elämän.

Nenäpäivää vietetään nyt kymmenennettä kertaa. // Kuva: YleX

Puhelin käteen ja lahjoittamaan!

Tänään perjantaina 11. marraskuuta vietämme Nenäpäivää. Nenäpäivän tarkoituksena on hankkia varoja maailman köyhimpien lasten auttamiseksi. Kampanjaan lahjoitetut rahat ohjataan yhdeksän järjestön kautta niille, jotka tarvitsevat eniten tukea.

Nenäpäivän verkkosivuilla kerrotaan, mitä minkäkin suuruinen lahjoitus mahdollistaa. Lahjoittamalla kymmenen euroa lapsi saa syntymätodistuksen, kahdellakympillä kymmenen lasta pääsee terveystarkastukseen, kolmellakymmenellä eurolla perheeseen tai kylään pystytään hankkimaan vuohi.

Kaikki esimerkit eivät ole yhtä konkreettisia kuin toiset. Esimerkiksi kymmenen euron lahjoituksella lapsi saa Nenäpäivä-säätiön mukaan lukutaidon.

Mutta eihän lukutaito ole kuin vuohi, jonka voi ostaa rahalla?

Ei. Mutta joissain maissa koulunkäyntiä varten tarvitaan esimerkiksi tietynlainen koulupuku. Jos perheellä ei ole siihen varaa, lapsi voi joutua jäämään kotipellolle kitkemään rikkaruohoja.

Lahjoitus voidaan käyttää myös kehitysmaiden opettajien kouluttamiseen niin, että he oppivat lapsiystävällisiä tapoja opettaa lukutaitoa lapsille. Koulutetun opettajan luokassa voi olla monta lasta, jotka oppivat lukemaan opettajan uusien taitojen avulla.

Eivätkä hyödyt jää Nenäpäivän markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tea Salorannan mukaan siihen, että lapsi saa lukutaidon myötä paremmat eväät omaan elämäänsä!

- Siitä hyötyy hänen perheensä, joka lukutaidon myötä saa erilaiset oikeudet ja mahdollisuudet elämään. Siitä hyötyy myös ne yhteisöt, joissa nämä lukutaitoiset lapset elävät.

Lahjoituksilla hankittavien hyödykkeiden summat tekevät Nenäpäiväkeräyksen tekemän työn ymmärrettävämmäksi ja helpommin lähestyttäväksi. Hyödykkeiden hinnat voivat toki vaihdella riippuen maasta ja alueesta: esimerkiksi vuohen hinta on usein pienempi niillä alueilla, joilla niitä on enemmän.

- Siksi puhutaankin lahjoitusesimerkeistä, Saloranta kertoo.

Tekstaa YLEX numeroon 16499 – näin lahjoitat 5 euroa ja olet tekemässä hyvää! Täältä voit katsoa, paljonko YleX on kerännyt Nenäpäivä-pottiin.

Lue myös:

Perjantaina vietetään Nenäpäivää, mutta kaikki eivät edes tiedä, mikä se on – soitimme Kimille, 27, ja selitimme