Hyppää pääsisältöön

Linnuilla on uskomattomia konsteja talven kylmyyden selättämiseen

Tiesitkö, että pikkulinnut menevät kovilla pakkasilla zombietilaan ja linnut katoavat talviöinä? Suomen jäätävä talvi pakottaa linnut keksimään mitä ihmeellisempiä keinoja täällä pärjäämiseen. Onneksi talven Suomessa sinnitellyttä odottaa keväällä suuri palkinto.

On hämmästyttävää, miten sorsat voivat uida jäiden keskellä itse jäätymättä. Ihmisistähän suurin osa pystyy pulahtamaan avantoon vain muutamien sekuntien ajaksi. Itse asiassa märkä vesilintu jäätyisikin hengiltä. Vesilinnut pysyvät kuivina, sille ne rasvaavat sulkansa vettä eristävällä öljyllä. Lisäksi vesilintujen untuvat ovat erinomainen eriste, ne muodostavat sulkien alle ilmavan kerroksen.

Sinisorsia talvella
Veri kiertää vain osassa sinisorsien räpylöitä lämmönhukan estämiseksi Sinisorsia talvella Kuva: Yle/Asko Hauta-aho sinisorsa

Yllättäen linnut eivät pakene Suomen kylmyyttä vaan ravinnon puutetta. Toki kylmyyskin on linnuille kova rasite. Jos pakkanen äityy todella pahaksi, pikkulinnuilla on erikoinen taito selvitä kylmyydestä. Ne menevät eräänlaiseen zombietilaan, jossa ne ovat lähes liikkumattomia ja niiden aineenvaihdunta hidastuu. Näin ne säästävät energiaa. Talvessa värjöttely kuitenkin kannattaa, täällä talvehtineet linnut ehtivät ensimmäisinä valitsemaan parhaat lisääntymisreviirit. Pakkasissa palelu palkitaan siis keväällä useampina pikkupoikasina.

talitiainen talvella puussa
Talitiainen osaa hidastaa aineenvaihduntansa pakkasilla talitiainen talvella puussa Kuva: Yle/Asko Hauta-aho talitiainen

Linnut voivat talvehtia täällä höyhentensä ansiosta. Höyhenet ovat lämmöneristeenä paljon tehokkaampia kuin karvat. Eristystä tarvitaan, koska kovilla pakkasilla lämpötilaero linnun ja ulkoilman välillä voi olla huima. Kun linnun ruumiinlämpötila on + 40 °C, niin - 40 °C pakkasessa, eroa tulee uskomattomat 80 astetta!

Sinisorsat lentävät talvella
Sinisorsienkin pitää etsiä aktiivisesti ruokaa talvella Sinisorsat lentävät talvella Kuva: Yle/Asko Hauta-aho sinisorsa

Lintujen talven viettoon liittyy yhä yllättäviä mysteereitä. Vieläkään ei tiedetä, missä linnut oikein viettävät talviyönsä. Kuuntele lisää hämmästyttäviä tarinoita, siitä miten linnut voittavat Suomen pakkaset.

Lintujen talvesta selviytymistä voi auttaa rakentamalla pönttöjä. Niissä linnut voivat lämmitellä kylminä pakkashetkinä tai varastoida sinne napostelupalaa. Talven pakkaset ovat myös hyvä aika puhdistaa pöntöt, silloin lintukirput eivät pistele puhdistajaa.

Juttua päivitetty 7.2.2019: poistettu Miljoona linnunpönttöä -kampanjan rekisteröimislinkki.
Päivitetty 14.1.2021: Poistettu "astetta" ja linkkejä/Tiina Jensen

Kommentit