Hyppää pääsisältöön

Mods! Quadrophenia ja 1960-luvun kapinalliset valtaavat Teemalauantain 12.11.

Phil Daniels elokuvassa Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset
Phil Daniels ja skootteri elokuvassa Quadrophenia. Phil Daniels elokuvassa Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset,teeman elokuvat,Teemalauantai

"En halua olla samanlainen kuin kaikki muut. Siksi olen mod."
Teemalauantaissa perehdytään rock-oopperaan ja elokuvaan Quadrophenia.

Modit olivat 1960-luvun kapinallisia, julistaa Quadrophenia-elokuvan suomalainen alaotsikko. Mitä muuta? Alakulttuuri, johon kuuluivat musiikki ja muoti, rock ja moderni jazz, skootterit, maihinnousutakit, The Who, svengaava Lontoo, klubit, jengitappelut… Teemalauantai on omistettu tälle kaikelle.

Mod-kulttuuri kukoisti 1960-luvun puolivälissä. Toisen tulemisensa se koki 1970-luvun lopulla, The Jam -yhtyeen sekä elokuvan Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset myötä. Tämä vuonna 1979 ensi-iltansa saanut elokuva avaa Teemalauantain.

Britanniassa Quadrophenia-elokuva on kerännyt vuosien myötä vahvan kulttimaineen, eikä ihme. Se pursuaa yhä nuoruuden energiaa ja musiikin voimaa. Jatko-osan teostakin yhä puhutaan.

Kesästä 1964 kertovan Quadrophenia-elokuvan ohjasi Franc Roddam. Pääosaa esittäneen Phil Danielsin lisäksi siinä näyttelevät nuoret tulokkaat Sting, Toyah, Leslie Ash, Phil Davis ja Ray Winstone.

Päivät kärvistellään ankeaa arkea, illat ja viikonloput eletään täysillä rockin, seksin ja pillerien voimalla. Lontoon alakulttuurit kohtaavat modien ja rokkarien suuressa joukkotappelussa Brightonin merenrantakaupungissa, jonne modit ajavat suurina skootteriparvina.

The Who'n musiikki soi elokuvan ääniraidalla, ja yhtye osallistui elokuvan tuottamiseen.

Quadrophenia-elokuvan modeja: Spider (Gary Shail), Dava (Mark Wingett), Chalky (Phil Davis) ja Jimmy (Phil Daniels).
Modeja: Spider (Gary Shail), Dava (Mark Wingett), Chalky (Phil Davis) ja Jimmy (Phil Daniels). Quadrophenia-elokuvan modeja: Spider (Gary Shail), Dava (Mark Wingett), Chalky (Phil Davis) ja Jimmy (Phil Daniels). Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset,Teemalauantai,elokuvat,Mods

Quadrophenia-elokuva sai innoituksensa The Whon samannimisestä, temaattisesta tupla-albumista, joka kertoo nuoren Jimmyn tarinan. Oikeilta 1960-luvun Who-faneilta ominaisuuksia lainannut Jimmy on lontoolainen mod-nuori, jonka kasvukipuja ja mielenterveysongelmia albumin laulut käsittelevät. Rock-oopperan nimi viittaa sekä "kaksinkertaiseen" skitsofreniaan että quadrofoniseen ääneen.

Teeman mod-illan päättää vuonna 2013 Wembley Arenalla taltioitu The Who: Quadrophenia Live in London. Konsertissa The Who esittää Quadrophenian kokonaan, hienosti visualisoituna. Pete Townshendin ja Roger Daltreyn lisäksi lavalla vierailevat virtuaalisesti myös yhtyeen edesmenneet jäsenet Keith Moon ja John Entwistle.

Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia.
Tupla-albumi Quadrophenia ilmestyi 1973. Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia. quadrophenia

Quadrophenia-levy ilmestyi vuonna 1973. Sen tekemistä haittasivat yhtyeen jäsenten väliset jännitteet, huumesekoilut ja yletön ryyppäyskulttuuri. Lopputuloksena oli kuitenkin rock-klassikko. Kaikki albumin kappaleet säveltänyt Townshend nimittää Quadropheniaa The Whon viimeiseksi mestariteokseksi.

Teemalauantai 12.11.

  • 21.00 Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset (Quadrophenia), Britannia 1979. Ohjaus Franc Roddam. Pääosissa Sting, Toyah, Phil Daniels, Leslie Ash, Phil Davis, Ray Winstone, Gary Shail, Mark Wingett.
  • 22.55 The Who: Quadrophenia Live in London, Britannia 2014. Konserttotaltio.

Elokuva on katsottavissa Areenassa vain suorana, konsertti on Areenassa 30 päivää.

The Who: Quadrophenia Live in London sai ensiesityksensä Teemalla keväällä 2015.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa