Hyppää pääsisältöön

Näkökulma teki comebackin - mitä se kertoo koko suomiräpistä?

Suomirap on jo niin vanha genre, että yhtyeet ja artistit tekevät kilpaa comebackeja. Rap-yhtye Näkökulma tuli tänä perjantaina takaisin Kausi-nimisellä kappaleella.

Tuomas Kauhanen perusti Näkökulma-yhtyeen veljensä Olan kanssa. // Kuva: Katri Norrlin / YleX

Suomiräpissä käy kova kuhina juuri nyt. Tänään perjantaina MC Taakibörsta tekee paluun Tavastialla, jonka yhtye myi loppuun nopeammin kuin mikään muu bändi aiemmin. Lisäksi Näkökulma teki tänään paluun _Kausi-_singlellään. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä käynnissä olevasta comeback-sumasta.

Ruger Hauer puolestaan vetää loppuunmyydyn jäähyväiskeikkansa lauantaina. Saa nähdä, milloin tämä yhtye tekee paluun.

YleX kysyi hiljattain, minkä kotimaisen rap-artistin pitäisi tehdä comeback. Voittajaksi ylsi Kapasiteettiyksikkö. Voittohaastattelussa Uniikki ei pitänyt ollenkaan mahdottomana ajatuksena bändinsä paluuta.

Comeback-äänestyksessä oli mukana myös tänään paluun tehnyt Näkökulma, joka on porvoolaisveljesten Tuomaksen ja Olan 2000-luvun alussa perustama yhtye. Näkökulma jäi telakalle kuusi vuotta sitten taiteellisten erimielisyyksien takia, kun Tuomas halusi tehdä hitikkäämpää musaa ja Ola puolestaan keskittyä kokeellisempiin ratkaisuihin.

Kauhanen onkin tehnyt soolourallaan useita hittejä, kuten Enkeli, Pummilla Tallinnaan ja Paita kattoon.

- Suurin syy Näkökulman breikkiin oli se, että olimme tehneet tauotta koko ajan musaa noin kymmenen vuoden ajan. Rakensimme haippia, teimme fiitin Elastisen levylle ja sen jälkeen Cheekin albumille, kuhina kasvoi ja sitten kävi niin, että meidän näkemykset alkoivat eriämään, Kauhanen kommentoi YleX:lle.

Se johti räppärin mukaan siihen, että Näkökulma teki studiossa vain kompromisseja.

- Syntyi aika pliisua välimallin musaa.

Aallonpohjasta selvinnyt genre

Suomiräpistä tuli pysyvä ilmiö kotimaisessa valtavirrassa 2000-luvun alussa Fintelligensin läpimurron vauhdittamana. Sitä ennenkin oli toki julkaistu kotimaista räppiä, mutta iso nousu soittolistojen kärkisijoille alkoi vasta ysärin jälkeen.

Hurjan buumin jälkeen seurasi aallonpohja 2000-luvun puolessa välissä, kun rap ei enää soinut radiossa, eivätkä räppäreiden keikat olleet enää loppuunmyytyjä. Suomiräpille tuli hurjan nousun jälkeen krapula.

- Mä näkisin, että suomirapin uusi nousu lähti Elastisen Anna soida -levystä. Sitten tuli Cheekin Liekeissä, ja rap oli taas tervetullutta radioon, Kauhanen sanoo.

Tuomas Kauhanen näkee radion merkityksen suurena ja harmittelee sitä, etteivät räppärit saaneet 2000-luvun puolivälin jälkeen vuosiin mediatilaa.

- Elastinen oli välillä kiintiöräppärinä jossain, muuten melkein kukaan ei ollut oikeesti esillä. Vasta sen ison radiosoiton myötä rap alkoi näkyä enemmän mediassa. Tuli uusia nimiä ja hittejä ja homma lähti taas nousuun.

Nyt paluita rap-kentälle tekevät monet yhtyeet ja räppärit, jotka saivat kokea suomirapin ensihuuman.

Suomirap on kasvanut valtavasti sinä aikana, kun Näkökulma on ollut tekalla eli viimeisen kuuden vuoden aikana. Suomiräpillä täytetään nykyään jäähallit ja sitäkin isommat areenat.

- Tekijöitä on tullut ihan kauheasti lisää. On tullut tosi hyviä juttuja ja tosi kauheita juttuja, niin kuin 2000-luvun alussa. Nytkin tulee ne hassut räppärit, jotka yrittävät tehdä parit hitit ja ottaa nopeet fyrkat, mutta niitä on aina ollut. Ne tulevat aina buumin mukana ja tippuvat itsekseen pois.

"Olen tosi iloinen siitä, ettei suomiräp jäänyt hetken ilmiöksi 2000-luvun alkuun ja kuollut pois."― Tuomas Kauhanen

Näkökulman rap-veljekset ovat puhuneet comebackista keskenään jo parin vuoden ajan ja tehneetkin aika ajoin yhdessä kappaleita niin Näkökulmalle kuin Tuomas Kauhasen soololevyillekin.

- Ola on tuottanut mun biisejä, mutta nyt halusimme tehdä Näkökulma-biisejä kimpassa. Tuntui siltä, että on hyvä aika julkaista. Julkaistaan sitä mukaa, kun biisejä valmistuu ja ollaan niihin tyytyväisiä. Ei vielä tiedetä, lähdetäänkö rundille. En näe siihen mitään estettä, mutta en voi puhua Olan puolesta.

Tuomas Kauhanen odottaa lähiaikoina useita suomirap-comebackeja.

- Mainitsen Skandaalin paluun ja tiedän, että Markat Takas! tekee comebackia. Jos Kapasiteettiyksikkö tulisi takaisin, se olisi mahtavaa. Andu varsinkin on yksi kaikkien aikojen parhaista suomiräppäreistä mun kirjoissa.

Kauhasen mielestä on ihan mahtavaa, että comebackeja tulee nyt paljon.

- Olen tosi iloinen siitä, ettei suomiräp jäänyt hetken ilmiöksi 2000-luvun alkuun ja kuollut pois. Siitä tuli varteenotettava ja iso genre, jossa on tehty ennätyksellisiä isoja juttuja.

Lue myös:

Edu Kehäkettunen MC Taakibörstan hypestä: “Ei voitu kelata, et kysyntä olisi näin kova”

Legendaarisen rap-yhtye MC Taakibörstan paluukeikan liput vietiin minuuteissa – kolmas keikka tulossa: ”Mitä vain voi tapahtua”

Kapasiteettiyksikkö voitti supersuositun comeback-äänestyksen – Uniikki vihjailee paluusta

Minkä kotimaisen rap-artistin pitäisi tehdä comeback? Äänestä! 

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.