Hyppää pääsisältöön

Perjantaipähkinä: Reetta Rohkean kohtalon kysymys

Piirroskuva, jossa tyttö kahden tien risteyksessä
Piirroskuva, jossa tyttö kahden tien risteyksessä Kuva: Annukka Palmén-Väisänen/Yle Arvoitus

Reetta Rohkea on matkalla majataloon. Mutta miten hän saa selville, mikä reitti sinne on turvallinen?

Reetta Rohkea on matkalla kelmien ja ritarien maassa. Pahaksi onneksi kelmit ja ritarit ovat aivan samannäköisiä. Tiedetään kuitenkin, että kelmit valehtelevat aina (yllätys!) ja ritarit puhuvat aina totta.

Molemmat ovat miehekkään lyhytsanaisia ja vastaavat vain yhteen kysymykseen – siihenkin vain “kyllä” tai “ei”.

Reetta on tullut kahden tien haaraan, josta toinen tie vie majataloon ja toinen johtaa suolle, missä Hirmukoira syö kaikki tulijat. Risteyksessä seisoo mies, joka on joko kelmi tai ritari.

Mitä Reetan pitäisi kysyä voidakseen tietää, minne on turvallista mennä?

Perjantaipähkinän ratkaisu

Reetan tulee osoittaa toista teistä ja kysyä: ”Sanoisitko kyllä, jos kysyisin pääseekö tätä tietä majataloon?” Jos tietä pitkin pääsee majataloon, sekä kelmi että ritari vastaavat kyllä.

Jos tietä pitkin ei pääse majataloon, sekä kelmi että ritari vastaavat ei. Näin Reetta tietää minne mennä, oli risteyksessä totta puhuvasta ritarista ja valehtelevasta kelmistä kumpi tahansa.

Perjantaipähkinät ovat peräisin Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen Summamutikkakeskuksen materiaalipankista. Professorin pähkinät -tehtäväpaketin ovat koostaneet Juulia Lahdenperä ja Juha Oikkonen.

Oppimistaidot

Facebook, Twitter

 • Ota haltuun opiskelutekniikat! Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin

  Oikealla opiskelutekniikalla opit nopeammin ja tehokkaammin.

  Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin sen sijaan. Kun löydät itsellesi oikeat opiskelutekniikat, oppiminen helpottuu ja uudet asiat jäävät helpommin mieleen. Videoilta löydät helppoja tekniikoita, joiden avulla voit treenata esimerkiksi omaa lukunopeutta tai ottaa haltuun isoja kokonaisuuksia.

 • Paineessa-kampanja auttaa yo-stressissä

  Autamme valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan.

  Loputon kiire, valtava työmäärä ja paineet menestymisestä ovat usean lukiolaisen arkipäivää. Yle Abitreenien Paineessa -kampanja auttaa valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan, ylioppilaskirjoituksiin.

 • Muistin tukemiseksi on monia kikkoja

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä.

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä - jopa eri tyyleillä eri aikoina elämässämme. Tarkkaavaisuuteni kohdistuu eri asioihin. Hahmotan ympäristöäni ja muistan opittua eri tavoin. Olemme kaikki erilaisia oppijoina.

 • Empatiaa voi oppia myös digiaikana

  Miksi empatia on tärkeää? Millä tavoin se kehittyy?

  Yksiselitteistä suositusta lasten netinkäytöstä ei ole. Lasten tiedetään kuitenkin tarvitsevan riittävästi sensitiivistä vuorovaikutusta tärkeän aikuisen kanssa. Miksi empatia on tärkeää ja kannattaako lapsen ruutuaikaa rajoittaa?