Hyppää pääsisältöön

Ruger Hauerin viimeinen haastattelu

Mature-albumin jälkeen Ruger Hauer olisi voinut tehdä mitä tahansa, joten se lopetti. Ennen sitä rap-kolmikko antoi viimeisen haastattelunsa YleX:lle.

Ruger Hauer ilmoitti lopettamisesta viime kuussa. // Kuva: Ruger Hauerin Facebook.

Kovin äkkiä tuskin tulee sellaista bändiä, jota voisi kovin hyvin verrata Ruger Haueriin. Tommishockin, Paperi T:n ja Pyhimyksen muodostama trio on vaihtanut tyyliä joka albumillaan mutta tehnyt jatkuvasti selvästi kokeilevampaa ja kuulijaa haastavampaa räppiä kuin oikeastaan kaikki heidän kaupallisesti menestyneet kollegansa.

Silti Ruger Hauer on myös menestynyt kaupallisesti. Bändin viimeiseksi jäävä albumi Mature nousi peräti Suomen albumilistan kärkeen.

Ja nyt se on loppu. Melkein. Lauantaina Ruger Hauer heittää viimeisen keikkansa Helsingin Kaapelitehtaalla, ja sitten bändi on lopetettu.

Poikkeuksellinen räppikolmikko antoi YleX:lle viimeisen haastattelunsa. Ida Karimaan tekemässä haastattelussa käy ilmi, ettei Ruger Hauer ole viime metreillään herkistynyt hartaan vakavaksi. Jos haastattelua pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se voisi hyvin olla härö.

- Siinä vaiheessa, kun on tässä bändissä ollut, ei voi hirveän haikea olo olla, Paperi T sanoo, kun häneltä kysytään tuntemuksia Rugerin viimeisestä keikasta.

Hän ilmeisesti vitsailee, mutta haastattelun aikana monessa kohdassa joutuu miettimään, mikä on totta ja mikä ironista pottuilua. Myöhemmin Paperi T ja Tommishock esimerkiksi hekottelevat, että he pohtivat Pyhimyksen korvaajaksi bändiin VilleGallea ja Tippa-T:tä. Haastattelun jälkeen Paperi T sanoo, että ehkä he sittenkin antavat vielä jollekulle yhden haastattelun, jottei viimeiseksi luvattu haastattelu jäisikään viimeiseksi.

Tämä tuntuu linjakkaalta: Ruger Hauer on musiikillaan ja julkisuuskuvallaan usein noussut jonnekin kokeellisuuden ja meta-tasojen sfääreihin. Yhtyeen perusreseptiin kuuluvat myös jatkuvat yllätykset ja suunnanmuutokset.

Ruger Hauer viimeisen haastattelunsa jälkeen.

Kuoleman hetkellä asioista tulee kuitenkin pysyviä ja totta. Ruger Hauer on jatkuvasti viitannut lyriikoissaan kuolemaan, mutta nyt ne eivät ainakaan ole enää mitään meta-heittoja.

- Nyt tekstit kuulostavat erilaisilta, niissä on erilaista painoarvoa, koska ne viittavatkin tähän, Pyhimys eli Mikko Kuoppala sanoo Rugerin lopettamisesta ja lyriikoiden kuolema-teemasta. Bändihän räppää esimerkiksi poloniumista ja Bonoa ennen kuolemisesta.

- Se ei olekaan enää mikään uhkaus, vaan se on että ”ooh, se tarkoittikin sitä oikeesti”.

Loppu on häämöttänyt koko ajan

Aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa Paperi T eli Henri Pulkkinen sanoi, että Ruger Hauer on aina tuntunut bändiltä, joka voisi hajota hetkenä minä hyvänsä. Tommishock eli Tommi Langen muotoilee saman asian nyt näin:

- Ehkä me ollaan koko ajan tiedetty, että se loppu häämöttää. Meidän on vain pitänyt löytää oikea hetki, että me päädytään siihen pisteeseen.

Ruger Hauer on kyllä aiemminkin pohtinut hajoamista. Tommishock kertoo löytäneensä sähköpostin vuodelta 2013, jossa hän valittaa siitä, että yhtyeen pitäisi vain keskittyä Ukraina-albumin visioon eikä kiertää keikkoja ”jossain kuusessa”. Hän muistelee pohtineensa sitä, pitäisikö Rugerin panna pillit pussiin.

Mutta ei laittanut, vaan lopettamispäätös tuli vasta kolme vuotta myöhemmin. Selkeimmin lopettamispäätös liittyy Pyhimykseen, joka kertoo, ettei aika ja energia tahtonut riittää kaikkeen. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kaikki räppärit kokevat Ruger Hauerin tulleen luomisvoimaltaan jotenkin tiensä päähän.

"Se, että voit tehdä mitä vain, on huono tilanne, koska silloin voi ruveta tekemään jotain taiteellista paskaa helposti."― Pyhimys

Ulkopuolinen taas voisi ajatella, että Rugerillahan olisi mahdollisuus jatkaa ikuisesti: heidän konseptiinsa nimenomaan kuuluu se, että bändi muuttuu ja vaihtaa soundiaan. Maturella mukaan tulivat Reginan Iisa ja Mikko Pykäri, seuraavalla albumillaan he olisivat voineet tehdä – mitä tahansa.

Mutta ääretön mahdollisuuksien horisontti voi olla myös rajoite.

- Se, että voit tehdä mitä vain, on huono tilanne, koska silloin voi ruveta tekemään jotain taiteellista paskaa helposti. Monelle bändille käy niin, Pyhimys toteaa.

Ehkä tämä onkin tauko?

Jos joku Ruger-fani haluaa kuitenkin yhä elätellä toiveita siitä, voisiko yhtye joskus tehdä paluun, ei kaikkea toivoa ehkä tarvitse hylätä. Ennen lopettamisesta tiedottamista he suunnittelivat myös, jäisivätkö he ennemminkin pitkälle tauolle, kertoisivat olevansa koomassa.

- Mutta ajateltiin, että se on liian pehmeää ja jättää liian toiveikkaan kulman. Me ei haluttu olla mikään Michael Schumacher, josta koko ajan kirjoitetaan, että ”vointi paranee”, Pyhimys sanoo.

Ruger Hauer vaikenee, mutta kaikilla kolmella on muita musiikkiprojekteja, jotka jatkuvat. Entä kolmikko itsessään? Jatkuuko ystävyys?

Kuulemma he eivät ole ikinä edes olleet ystäviä. Ehkä nyt heistä tulee sellaisia, kun ei ole bändiä.

- Mä olen tuntenut Henkan 11 vuotta, ja ihan täysi mysteeri, Tommishock sanoo.

- Ai mä vai?! Paperi T huudahtaa takaisin.

Mutta näin se ilmeisesti on: Paperi T sanoo, etteivät bändin jäsenet ikinä hengaa yhdessä. Pyhimys ei ikinä ole käynyt yhdessäkään hänen kodissaan.

Sen sijaan Tommishock sanoo jäävänsä kaipaamaan sitä dynamiikkaa, mikä heillä on ollut levyllä ja lavalla. Dynamiikka on läsnä myös haastattelussa.

- Miten se sanotaan, kun sulkee oven niin voi hypätä ikkunasta, Pyhimys sanoo.

- Kuka noin on sanonut? Paperi T kysyy.

- No eiks jäbä oo sanonut noin, Tommishock kysyy Paprulta.

- Eiku toi oli uus, Pyhimys sanoo.

- Joo toi oli tosi kova, Tommishock vastaa.

- Mä kirjotan ton muistiin, mä pöllin Mikolta most of my lyrics, Paperi T sanoo.

Ida Karimaan haastattelu Ruger Hauerin kanssa kuullaan kokonaisuudessaan Uuden musiikin iltavuorossa maanantaina 14. marraskuuta. Muista kuunnella kello 17–19!

Lue myös:

Uransa lopettava Ruger Hauer julkaisi jäähyväisbiisin: "Kannattaa tottua pimeään"

Ruger Hauerin someen ilmestynyt hautakyltti ei ollut vitsi – yhtye lopettaa