Moskovalaisen Musica Viva -yhtyeen ja sellisti-kapellimestari Alexander Rudinin uusi sellokonserttolevy on peräti kolmella tapaa onnistunut: se esittelee suuremmalle nyky-yleisölle tuntemattomampia säveltäjiä; tuo esiin sellokonserttoja soittimen varhaishistoriasta Vivaldin ja Haydnin välistä; ja se on hienostuneesti sekä puhuttelevasti soitettu vanhan musiikin levy kaikille 1700-luvun musiikista kiinnostuneille.
Sello saapui saksankieliseen maailmaan 1700-luvun alkupuolen mittaan Italiasta, jossa se oli jo syrjäyttänyt vanhemman viola da gamban. Sellon suosiosta Italiassa puhuvat esimerkiksi Vivaldin konsertot, ja italialainen kolmiosainen konsertto on ollut myös tämän levyn saksalaissäveltäjien esikuvana. Carl Philipp Emanuel Bach, ja häntä runsaat kymmenen vuotta nuorempi Johann Wilhelm Hertel, vaikuttivat kumpainenkin Dresdenissä ja Berliinissä. Bachin ensimmäinen Sellokonsertto vuodelta 1750 lienee vaikuttanut Hertelin vain joitakin vuosia myöhemmin valmistuneisiin teoksiin.
C.P.E. Bach ja Hertel yhdistivät italialaistyyppisen konserton kolmiosaiseen muotoon oman aikansa pohjoissaksalaista tunteellista tyyliä. Erityisen ilahduttavaa ja yllättävääkin on havaita Berliinissä uraansa viulistina tehneen Johann Wilhelm Hertelin Sellokonsertot tasapainoisiksi ja musiikillisesti varsin kypsiksi teoksiksi.
Carl Philipp Emanuel Bach oli aikansa hienoimpia säveltäjiä, jota arvostivat kaikki Mozartia ja Haydnia myöten. Ei siis ole yllätys että myös Fredrik Suuren hovissa muusikkona konserttonsa sävellysaikaan toimineen Bachin sellokonsertoista ensimmäisenä valmistunut, a-molli, tekee syvän vaikutuksen. Tunteikkaat käänteet, rikas tekstuuri, klassinen sujuvuus ja laaja muoto antavat pikemminkin aiheen ihmetellä, miksei teosta kuule isojen lavojen konserteissa useammin.
Levyllä on C.P.E. Bachin ja Hertelin tunteikkaiden konserttojen lisäksi myös Johann Adolph Hassen varhainen, vuoden 1725 tietämillä syntynyt Sellokonsertto D-duuri. Aikansa juhlituin ja menestynein italialaisen oopperan säveltäjä kirjoitti myös soitinmusiikkia, ja hänen konserttonsa on upea yhdistelmä saksalaista polyfoniaa ja varhaista italialaista galanttia oopperatyyliä.
Alexander Rudin on Hassen, Hertelin ja Bachin konserttojen suvereeni ja vakuuttava solisti, ja Musica Vivan muusikot esiintyvät hänen rinnallaan tasaveroisina. Värit ja dynamiikan hyvin esiintuova äänitys huolehtii lopusta ja antaa mahdollisuuden nauttia tästä yllättävänkin rapeasta sekä puhuttelevasta musiikista täyspätöisesti.
Johann Adolph Hasse: Sellokonsertto D-duuri. Johann Wilhelm Hertel: Sellokonsertot a-molli ja A-duuri. Carl Philipp Emanuel Bach: Sellokonsertto a-molli. - Alexander Rudin, sello ja joht., Musica Viva (Moskovan kamariorkesteri). (Chandos, CHAN 0813)
Kuuntele Uudet levyt 11.11.2016, toimittajana Ville Komppa.