Hyppää pääsisältöön

Varhaiset saksalaiset sellokonsertot sykähdyttävät

Moskovalaisen Musica Viva -yhtyeen ja sellisti-kapellimestari Alexander Rudinin uusi sellokonserttolevy on peräti kolmella tapaa onnistunut: se esittelee suuremmalle nyky-yleisölle tuntemattomampia säveltäjiä; tuo esiin sellokonserttoja soittimen varhaishistoriasta Vivaldin ja Haydnin välistä; ja se on hienostuneesti sekä puhuttelevasti soitettu vanhan musiikin levy kaikille 1700-luvun musiikista kiinnostuneille.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Sello saapui saksankieliseen maailmaan 1700-luvun alkupuolen mittaan Italiasta, jossa se oli jo syrjäyttänyt vanhemman viola da gamban. Sellon suosiosta Italiassa puhuvat esimerkiksi Vivaldin konsertot, ja italialainen kolmiosainen konsertto on ollut myös tämän levyn saksalaissäveltäjien esikuvana. Carl Philipp Emanuel Bach, ja häntä runsaat kymmenen vuotta nuorempi Johann Wilhelm Hertel, vaikuttivat kumpainenkin Dresdenissä ja Berliinissä. Bachin ensimmäinen Sellokonsertto vuodelta 1750 lienee vaikuttanut Hertelin vain joitakin vuosia myöhemmin valmistuneisiin teoksiin.

C.P.E. Bach ja Hertel yhdistivät italialaistyyppisen konserton kolmiosaiseen muotoon oman aikansa pohjoissaksalaista tunteellista tyyliä. Erityisen ilahduttavaa ja yllättävääkin on havaita Berliinissä uraansa viulistina tehneen Johann Wilhelm Hertelin Sellokonsertot tasapainoisiksi ja musiikillisesti varsin kypsiksi teoksiksi.

Carl Philipp Emanuel Bach oli aikansa hienoimpia säveltäjiä, jota arvostivat kaikki Mozartia ja Haydnia myöten. Ei siis ole yllätys että myös Fredrik Suuren hovissa muusikkona konserttonsa sävellysaikaan toimineen Bachin sellokonsertoista ensimmäisenä valmistunut, a-molli, tekee syvän vaikutuksen. Tunteikkaat käänteet, rikas tekstuuri, klassinen sujuvuus ja laaja muoto antavat pikemminkin aiheen ihmetellä, miksei teosta kuule isojen lavojen konserteissa useammin.

Levyllä on C.P.E. Bachin ja Hertelin tunteikkaiden konserttojen lisäksi myös Johann Adolph Hassen varhainen, vuoden 1725 tietämillä syntynyt Sellokonsertto D-duuri. Aikansa juhlituin ja menestynein italialaisen oopperan säveltäjä kirjoitti myös soitinmusiikkia, ja hänen konserttonsa on upea yhdistelmä saksalaista polyfoniaa ja varhaista italialaista galanttia oopperatyyliä.

Alexander Rudin on Hassen, Hertelin ja Bachin konserttojen suvereeni ja vakuuttava solisti, ja Musica Vivan muusikot esiintyvät hänen rinnallaan tasaveroisina. Värit ja dynamiikan hyvin esiintuova äänitys huolehtii lopusta ja antaa mahdollisuuden nauttia tästä yllättävänkin rapeasta sekä puhuttelevasta musiikista täyspätöisesti.

Johann Adolph Hasse: Sellokonsertto D-duuri. Johann Wilhelm Hertel: Sellokonsertot a-molli ja A-duuri. Carl Philipp Emanuel Bach: Sellokonsertto a-molli. - Alexander Rudin, sello ja joht., Musica Viva (Moskovan kamariorkesteri). (Chandos, CHAN 0813)

Kuuntele Uudet levyt 11.11.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.