Hyppää pääsisältöön

Vuokrahevosen kanssa voi harjoitella omistajan arkea

Ysttäväni hevonen
Ysttäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Haaveiletko omasta hevosesta, mutta et tiedä oletko siihen vielä valmis? Haluaisitko treenata vain tietyllä hevosella tunneilla tai valmennuksessa? Silloin vuokrahevonen voi olla sinulle sopiva ratkaisu.

Omistaminen ei ole ainut tapa keskittyä yhteen hevoseen, sillä hevosen voi myös vuokrata. Vuokrasopimus voi olla voimassa määräaikaisesti tai toistaiseksi. Se voi yhtä hyvin tarkoittaa kahta ratsastuskertaa viikossa, tai koko hevosen ylläpitoa. Sopimus riippuu aina tapauskohtaisesti sekä vuokraajan, että vuokranantajan toiveista ja tarpeista.

Syvempi ja luottamuksellisempi suhde yhteen hevoseen

– Verrattuna tuntihevoseen, vuokrahevosen kanssa pääsee luomaan jo paljon läheisempää suhdetta, kertoo SRL:n tallipäällikkö Kielo Kestinmäki.

Ratsastuskoulun tunneilla hevonen vaihtuu usein joka viikko. Hevosen vuokrauksen yksi parhaista puolista onkin ehdottomasti se, että voi viettää runsaasti aikaa yhden hevosen kanssa. Ratsastusharrastus muuttuu silloin usein vielä aiempaa ainutlaatuisemmaksi kokemukseksi.

Vuokrahevonen on siis hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa työskennellä tiiviisti yhden hevosen kanssa. Valmennuksessa pääsee syventymään tekemiseen paremmin, jolloin kehitys voi olla paljon nopeampaa. Joskus kuitenkin houkutus ratsastaa vain itsenäisesti voi kasvaa suureksi. Se ei kuitenkaan ole vuokrauksen idea, vaan kehityksen kannalta on tärkeää käydä myös silloin tällöin valmennuksessa.

– Liian usein näkee sellaista, että lopetetaan valmennukset tai tunneilla käyminen kokonaan, Kestinmäki kertoo.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


Vuokrahevonen vaatii vastuunkantoa ja kokemusta

– Korostaisin sitä, paljon vuokrahevonenkin vaatii jo kokemusta ja vastuunkantokykyä. Vuosi ratsastuskoulussa ei vielä riitä, Kestinmäki painottaa.

Vaikka kyse ei olekaan ostamisesta, vuokraus on myös iso päätös. Siksi oma ajankäyttö, riittävä kokemus sekä budjetti tulee miettiä etukäteen huolellisesti. Kysy itseltäsi rehellisesti: mitkä ovat tavoitteet ja motivaatiosi hevosen vuokraukseen? Apua ja neuvoa kannattaa pyytää valmentajalta tai muilta kokeneilta hevosihmisiltä.

Erityisen tärkeää on arvioida realistisesti vuokraukseen tai ylläpitoon kuluvan rahan määrä. Budjetti kannattaa arvioida reilusti yläkanttiin.
– Rahaa menee aina kuitenkin enemmän, kuin mitä on alun perin ajatellut, Kestinmäki naurahtaa.

Ylläpitohevonen on melkein kuin oma

Usein vuokrauksen yhteydessä kuulee arkikielessä puhuttavan hevosen ylläpidosta. Ylläpito tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että vuokraaja vastaa hevosen huolenpidosta täysin itsenäisesti. Yleensä vuokraajan vastuulla on tällöin myös kaikki arjen kulut, kuten tallipaikka ja kengitys.

Ylläpitohevosen kanssa pääsee maistamaan hevosenomistajan arkea ja se onkin hyvä tapa kokeilla hevosen omistamista. Tällaisessa vuokrasuhteessa vakuutuksista, ylimääräisistä lääkärikuluista ja muista vastaavista sovitaan aina tarkasti omistajan kanssa.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ysätäväni hevonen

Ensi viikon jutussa kerrotaan tarkemmin vuokrahevosen valinnasta ja sopimuksen teosta.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.