Hyppää pääsisältöön

Kuoliko pappa sukupuuttoon? MHL-vanhemmat uskaltavat puhua lasten kanssa kuolemasta

Tie taivaaseen.
Tie taivaaseen. Kuva: Joona Kotilainen Marja Hintikka Live,kysely

Mitä meille tapahtuu kun kuolemme? Kuolema on monilta osin siivottu pois nykyarjesta ja siitä puhuminen on monelle vaikea asia. MHL:n kysely osoitti kuitenkin, että isolle joukolle vanhempia kuolema on luonnollinen asia, josta kerrotaan lapsille omien uskomusten mukaisesti.

Taivaassa vai ei?

Suurimmalle osalle lapsista isovanhemman poismeno on ensimmäinen kosketus kuolemaan. Silloin vanhempien täytyy myös keskustella asiasta ensimmäistä kertaa lasten kanssa. Näin vanhemmat ovat asiasta kertoneet:

– Pappa on kuollut. Hän oli hyvin sairas ja kuoli. Häntä ei enää ole kuin muistoissamme. Hänen ruumiinsa haudataan maahan kauniissa puisessa arkussa ja voimme käydä hautausmaalla muistelemassa pappaa, mutta pappa itse ei enää ole siellä. Hän on meidän sydämissämme ja muistoissamme enää.

– Pappa on mennyt pois ja tehnyt tilaa uusille lapsille, muutenhan täällä tulisi aika ahdasta. Mutta ei hän meitä ihan kokonaan ole jättänyt. Osa pappaa elää aina meidän ajatuksissa ja muistoissa.

– Pappa on kuollut ja muuttanut taivaaseen. Hän istuu pilvenreunalla ja katselee sieltä joka päivä touhujasi.

Haluaisin uskoa, että tapaamme rakkaamme vielä.

Enemmistö vastaajista uskoo, että kuoleman jälkeen on elämää. Tätä mieltä on 67 % kyselyyn osallistuneista. Ja näin asiaa on lapsille selitetty:

– Kuten näemme luonnosta, kaikella elämällä on sykli. Keväällä luonto herää eloon, kesällä se kukoistaa ja syksyllä alkaa hiipua. Talven tullen se kuolee herätäkseen taas keväällä eloon. Samalla tavalla kaikki elävä syntyy ja kuolee. Meillä kaikilla on eripituinen elämä, muurahainen elää yhden kesän, koira kymmenen vuotta ja ihminen tosi pitkään. Kun kuolee ei ole enää täällä.

– Kukaan ei voi varmaksi tietää mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, joten jokainen voi uskoa siihen mihin haluaa. Jotkut uskovat että kuollut pääsee taivaaseen, joka on jokaisen ihmisen oman näköinen unelmapaikka. Papalle se olisi kuin mökki. Minä uskon että sielu jatkaa elämää ja syntyy taas tänne maan päälle uudessa muodossa.

Kuolemasta puhuminen jakaa mielipiteet

Yli puolelle vastaajista kuolema on luonnollinen asia - ja niin myös siitä puhuminen. Samalla lähes puolelle vastaajista tilanne on päinvastainen, heille kuolemasta puhuminen on vaikeaa.

– Kysyn lapselta, mitä hän itse ajattelee asiasta. Olen kyllä sanonut, että en tiedä, etten ole varma tai että ihmiset ajattelevat asiasta monin tavoin.

MHL kysley kuolemasta puhuminen lapsille
MHL kysley kuolemasta puhuminen lapsille Kuva: Yle Marja Hintikka Live,kysely,kuolema

Kuolemasta käytetään monia eri kiertoilmaisuja, yksi tavallisimpia on poisnukkuminen. Joidenkin mielestä sanonta on kuitenkin ongelmallinen.

– Lapselle ei saa ikinä sanoa, että ihminen on nukkunut pois. Lapsi voi ruveta pelkäämään nukkumaan menoa. Asioista puhutaan oikealla nimellä.

Kysymysten tulva

Lapselle kuolema on vaikea hahmottaa ja ymmärtää, sen seurauksena lapsi pohtii asiaa ja vanhemman on vastattava mitä erilaisimpiin kysymyksiin. Näin tilanteista kerrotaan:

– Kauhea tulva kysymyksiä alle neljävuotiailla isoisoisän hautajaisissa: Miksi kaikki itkee? Miksi laatikko tuotiin tänne? Mitä siellä on? Miksi se on laatikkoon laitettu? Miksi sen päälle laitetaan kukkia? Ai nyt on juhlat?

– 4-vuotias aprikoi ystävänsä kanssa miten sinne taivaaseen mennään. Kahdenkeskisen pohdinnan lopputulos: "Selkään laitetaan raketti ja niin lennetään taivaaseen".

– Milloin me kuollaan? Milloin sinä kuolet?

– Mikä paikka taivas on? Miten sinne mennään? Mätäneekö jos laitetaan arkkuun?

– Miksi veli polttohaudattiin? Minne tuhkat laitettiin? Näkeekö veli meitä?

– Lapseni isopappa eli oma pappani kuoli kun hän oli 6-v. Puoli vuotta sen jälkeen kuolema nousi esiin pelottavana ja tuntemattomana asiana etenkin iltaisin nukkumaan mennessä. Juttelimme eri näkökannoista uskonnollisesta filosofiseen, mutta lapsemme ei hyväksynyt mitään valmiiksi purtua. Lopulta hän sanoi minulle eräänä päivänä, että kuoleminen ei haittaa, kun omat lapset jäävät sitten elämään oman kuoleman jälkeen. Sen jälkeen ei kuolema ollut enää osa iltaisia keskustelujamme.

Ja sitten se helmi:

– Kuoliko se sukupuuttoon niinku dinosaurukset?

Ja entäpä sitten ne lapset itse, mitä he kuolemasta ajattelevat? MHL kävi kysymässä ja tulokset ovat oheisessa jutussa:Jutun lainaukset on poimittu kuolema-aiheisesta kyselystämme, johon osallistui lähes 500 vastaajaa.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.