Hyppää pääsisältöön

Leonard Cohenin muistolle: Bird on a Wire

Leonard Cohen vuonna 1972. Kuva dokumenttielokuvasta Bird on a Wire (1972).
Leonard Cohen (1934–2016). Leonard Cohen vuonna 1972. Kuva dokumenttielokuvasta Bird on a Wire (1972). Leonard Cohen,teeman rockdokumentit,laulaja-lauluntekijät

"There is a crack, a crack in everything.
That's how the light gets in."
Teema muistaa Leonard Cohenia Bird on a Wire -dokumentilla sunnuntaina 20.11. klo 21.

Kanadalainen laulaja-lauluntekijä, runoilija, kirjailija, taiteilija, zen-buddhisti Leonard Cohen kuoli kotonaan 7. marraskuuta 2016. 82-vuotias Cohen oli juuri julkaissut uuden levyn You Want It Darker.

Teema muistaa Leonard Cohenia (1934–2016) sunnuntaina 20.11. muistonäytöksellä, jossa esitetään dokumenttielokuva Leonard Cohen: Bird on a Wire.

Tony Palmerin ohjaamassa dokumenttielokuvassa seurataan Leonard Cohenia kiertueella Euroopassa ja Israelissa vuonna 1972. 38-vuotias Cohen on jo kokenut runoilija, keikkailevana artistina hän on kuitenkin vielä uransa alussa. Ihailijat piirittävät häntä, mutta niin piirittävät myös äänentoistoon pettyneet fanit, jotka vaativat rahojaan takaisin. Palvonnan kohteena oleminenkin tuskastuttaa.

Palmerin kuvausryhmä pääsi todella lähelle Cohenia konserttilavalla, keikkabusseissa ja takahuoneissa. Elokuva onkin paitsi musiikin ja lyriikan juhlaa myös harvinaisen intiimi ja paljastava muotokuva taiteilijasta menestyksen yhtäkkisessä kurimuksessa. Kiertuetta seurataan muun muassa Saksassa, Israelissa ja Tanskassa.

Cohen itse oli tyytymätön Palmerin elokuvaan, sitä leikattiin uudelleen, ja sen luultiin lopulta kokonaan kadonneen. Näin elokuvasta itsestäänkin muodostui taruhohteinen legenda. Alkuperäiset filmit kuitenkin löytyivät vuonna 2009, ja Tony Palmer työsti dokumenttinsa yli 3000 säilyneestä filminpätkästä uudelleen kokoon lähes 40 vuoden jälkeen.

Leonard Cohen: Bird on a Wire sai maailmanensi-iltansa alkuperäisessä muodossaan vuonna 2010.

 • Leonard Cohen: Bird on a Wire, Britannia 1972/2010. Dokumenttielokuva, ohjaus Tony Palmer. (12)

Like a bird on the wire
like a drunk in a midnight choir
I have tried in my way to be free"
― Leonard Cohen: Bird on the Wire

Leonard Cohen: Bird on a Wire sai ensiesityksensä Teemalla 14.1.2012 osana Leonard Cohenille omistettua Teemalauantaita.

Kommentit
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema