Hyppää pääsisältöön

Leonard Cohenin muistolle: Bird on a Wire

Leonard Cohen vuonna 1972. Kuva dokumenttielokuvasta Bird on a Wire (1972).
Leonard Cohen (1934–2016). Leonard Cohen vuonna 1972. Kuva dokumenttielokuvasta Bird on a Wire (1972). Leonard Cohen,teeman rockdokumentit,laulaja-lauluntekijät

"There is a crack, a crack in everything.
That's how the light gets in."
Teema muistaa Leonard Cohenia Bird on a Wire -dokumentilla sunnuntaina 20.11. klo 21.

Kanadalainen laulaja-lauluntekijä, runoilija, kirjailija, taiteilija, zen-buddhisti Leonard Cohen kuoli kotonaan 7. marraskuuta 2016. 82-vuotias Cohen oli juuri julkaissut uuden levyn You Want It Darker.

Teema muistaa Leonard Cohenia (1934–2016) sunnuntaina 20.11. muistonäytöksellä, jossa esitetään dokumenttielokuva Leonard Cohen: Bird on a Wire.

Tony Palmerin ohjaamassa dokumenttielokuvassa seurataan Leonard Cohenia kiertueella Euroopassa ja Israelissa vuonna 1972. 38-vuotias Cohen on jo kokenut runoilija, keikkailevana artistina hän on kuitenkin vielä uransa alussa. Ihailijat piirittävät häntä, mutta niin piirittävät myös äänentoistoon pettyneet fanit, jotka vaativat rahojaan takaisin. Palvonnan kohteena oleminenkin tuskastuttaa.

Palmerin kuvausryhmä pääsi todella lähelle Cohenia konserttilavalla, keikkabusseissa ja takahuoneissa. Elokuva onkin paitsi musiikin ja lyriikan juhlaa myös harvinaisen intiimi ja paljastava muotokuva taiteilijasta menestyksen yhtäkkisessä kurimuksessa. Kiertuetta seurataan muun muassa Saksassa, Israelissa ja Tanskassa.

Cohen itse oli tyytymätön Palmerin elokuvaan, sitä leikattiin uudelleen, ja sen luultiin lopulta kokonaan kadonneen. Näin elokuvasta itsestäänkin muodostui taruhohteinen legenda. Alkuperäiset filmit kuitenkin löytyivät vuonna 2009, ja Tony Palmer työsti dokumenttinsa yli 3000 säilyneestä filminpätkästä uudelleen kokoon lähes 40 vuoden jälkeen.

Leonard Cohen: Bird on a Wire sai maailmanensi-iltansa alkuperäisessä muodossaan vuonna 2010.

 • Leonard Cohen: Bird on a Wire, Britannia 1972/2010. Dokumenttielokuva, ohjaus Tony Palmer. (12)

Like a bird on the wire
like a drunk in a midnight choir
I have tried in my way to be free"
― Leonard Cohen: Bird on the Wire

Leonard Cohen: Bird on a Wire sai ensiesityksensä Teemalla 14.1.2012 osana Leonard Cohenille omistettua Teemalauantaita.

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema