Hyppää pääsisältöön

Mustalla huumorilla sensuuria vastaan Turkissa

turkkilainen elokuvaohjaaja Aydin Oraki leikkaamassa
Elokuvaajohjaaja Aydin Orak leikkaa uusinta elokuvaansa Istanbulissa turkkilainen elokuvaohjaaja Aydin Oraki leikkaamassa Kuva: marko lönnqvist Turkkilaiset,elokuvaohjaajat,Recep Tayyip Erdogan

Turkkilainen elokuvaohjaaja Aydin Orak on joutunut henkilökohtaisesti kokemaan Turkin kiristyneen sananvapaustilanteen. Ohjaajan elokuvia on kielletty eikä niitä tahdo saada esitettyä missään virallisesti. Kafkamaiseen tilanteeseen päätynyt ohjaaja ei aio luovuttaa. Orak on päättänyt vastata mustan huumorin keinoin.

Vuonna 1992 Aydin Orak oli 10 vuotta vanha, kun Kaakkois-Turkin Cizressä turvallisuusjoukot iskivät väkivaltaisesti kurdien uudenvuodenjuhlaan. Turvallisuusjoukkojen iskussa kuoli 17 ihmistä. Tuolloin Orak kuuli tarinoita nuoresta Berivan-nimisestä naisesta, joka oli ollut näkyvässä roolissa mielenosoituksen aikana ja myöhemmin joutunut vangituksi ja kidutetuksi.

Vuosia myöhemmin elokuvaohjaajaksi päätynyt Orak tapasi sattumalta jo varttuneen Berivanin ja päätti tehdä tämän tarinasta dokumenttielokuvan.

Dokumenttielokuva Cizren tapahtumista ja Berivanin tarinasta valmistui vuonna 2011 ja se piti ensiesittää Istanbulin elokuvajuhlilla. Filmi ehdittiin kuitenkin kieltää.

Levitykseen elokuva ei ole Turkissa koskaan päässyt, mutta Orak ei aio antaa antaa periksi.

Nyt leikkauspöydällä on uusi elokuva - tällä kertaa näytelty fiktioelokuva, joka kertoo dokumenttiohjaajasta, jonka elokuva kielletään.

Aydin Orak on tietoinen siitä, että nyt leikkausvaiheessa oleva draamaelokuva saattaa hyvinkin kohdata samoja vaikeuksia kuin Cizrestä kertova dokumenttielokuva. On mahdollista, että uusi elokuva kielletään Turkissa kokonaan.

Edessä saattaa olla kafkamainen kierre. Orak on valmistautunut tekemään kolmannenkin elokuvan kielletystä elokuvasta, joka kertoo kielletystä elokuvasta.

Kafkamaiseen tilanteeseen liittyy paljon mustaa huumoria. Mutta oikeasti Turkin sananavapaustilanne on masentava. Sensuuri on ollut mielivaltaista jo pitkään, mutta nyt tilanne vaikuttaa todella huonolta.

Heinäkuisen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen maan itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdogan on käynnistänyt massiivisen ajojahdin toisinajattelijoita vastaan. Kohteena eivät ole vain vallankaappausyrityksestä syytetyt gülenistit vaan kaikki, jotka eivät Erdogania kannata.

Heinäkuun jälkeen on Turkissa suljettu liki 150 tiedotusvälinettä. Tilanne ahdistaa myös huumoria hyödyntävää elokuvantekijää.

Marko Lönnqvist

Ulkolinja: Turkki - pelon valtakunta on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi

Lisää aiheesta:

Ulkolinja: Turkki - pelon valtakunta
Turkista on tullut pelon valtakunta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua