Hyppää pääsisältöön

Suomi99! Itsenäisyyspäivää vietetään Ylen kanavilla kahtena päivänä

Linnan juhlissa mm. Jaakko Selin, Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Marja Sannikka.
Suomi99! Linnan juhlissa mukana mm. Jaakko Selin, Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Marja Sannikka. Linnan juhlissa mm. Jaakko Selin, Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Marja Sannikka. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Linnan juhlat

Suomi juhlistaa tänä vuonna 99-vuotista itsenäistä historiaansa. Ylen itsenäisyyspäivän juhlinta ulottuu halki Suomen ja jatkuu pidempään kuin aiemmin.

Juhliin valmistautuminen aloitetaan edellisvuoden tapaan jo klo 13.05 Yle TV1:n Kohti Linnan juhlia -lähetyksestä, jossa piipahdetaan tänä vuonna seuramassa itsenäisyyspäivän viettoa useilla eri paikkakunnilla. Täysin uutta on se, että juhlahumua jatkuu vielä 7.12., jolloin Kristiina Kekäläisen ja Mikko "Peltsi" Peltolan juontama Paluu Linnan juhliin -ohjelma käy läpi itsenäisyyspäivän kohokohdat ja ikimuistoisimmat hetket.

Kohti Linnan juhlia klo 13.05–18.50

Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka juontavat Kohti Linnan juhlia -lähetyksen.
Kohti Linnan juhlia -lähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka. Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka juontavat Kohti Linnan juhlia -lähetyksen. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

Yle aloittaa itsenäisyyspäivän juhlinnan televisiossa Yle TV1:ssä tänäkin vuonna kello 13.05 Helsingin keskustasta presidentinlinnan edustalta. Lähes kuusituntisessa Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä vierailee kiinnostavia linnaan meneviä vieraita sekä kuullaan erilaisia näkökulmia itsenäisyyttä juhlivan Suomen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Lähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka.

Itsenäisyyspäivän juhlaparaati klo 17.10

Yle seuraa itsenäisyyspäivän valtakunnallista paraatia Kajaanissa. Lähes 1 300 henkilön, noin sadan ajoneuvon ja lähes kahdenkymmenen ilma-aluksen paraatin vastaanottaa maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen. Paraatikatselmuksen ja ohimarssin voi seurata suorana sekä radiossa että Ylen nettisivuilla kello 12.00 alkaen. Paraatista tehty kooste nähdään TV1:ssä kello 17.10 alkaen. Radiossa paraatin selostaa Aki Laine ja televisiossa sekä internetissä Timo Keränen.

Linnan juhlat klo 18.50–22.15

Linnan juhlat 2016: Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Jaakko Selin.
Linnan juhlat Yle TV1:ssä klo 18.50 alkaen. Linnan juhlat 2016: Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Jaakko Selin. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivä huipentuu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton suoraan lähetykseen, jota selostavat tuttuun tapaan Jussi-Pekka Rantanen, Piia Pasanen, Marja Sannikka sekä Jaakko Selin.

Vieraita haastattelevat Markus Liimatainen, Riikka Luukkonen ja Olli Lindqvist.

Osoitteeseen yle.fi/linnanjuhlat tullaan kokoamaan näyttävimmät puvut videoklippeinä. Lisäksi Yle Areenassa on mahdollista valita lähetysstriimi, josta voi seurata tv-lähetyksen sijasta Linnan mielenkiintoisten vieraiden haastatteluja suorana lähetyksenä. Yle Areenassa ja yle.fi/linnanjuhlat-sivustolla voi katsoa myös viittomakielisen Linnan juhlat -lähetyksen.

Linnan jatkot klo 22.15–23.30

Riku Riihilahti ja Salla Paajanen juontavat Linnan jatkot.
Riku Riihilahti ja Salla Paajanen juontavat Linnan jatkot. Riku Riihilahti ja Salla Paajanen juontavat Linnan jatkot. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivän juhlintaa siirrytään jatkamaan Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan matkassa kohti Hotel Kämpiä, jossa Linnan jatkojen juhlijoita viihdyttävät mm. Lauri Tähkä, Laura Voutilainen, Vilma Alina ja Teflon Brothers, vuoden 2016 tangokuninkaalliset Erika Vikman ja Marco Lundberg sekä imitaattori Jarkko Tamminen.

Suorassa lähetyksessä mielenkiintoisia vieraita ja linnasta saapuvia juhlijoita jututtavat tuttuun tapaan toimittajat Salla Paajanen ja Riku Riihilahti. Kenellä onkaan tänä vuonna kunnia juhlien päätteeksi esittää Finlandia-hymni?

Uusi ohjelma: Paluu Linnan juhliin 7.12. klo 19–20.30

Kristiina Kekäläinen, Mikko Peltola ja Sami Sykkö uutuusohjelmassa Paluu Linnan juhliin.
Kristiina Kekäläinen, Mikko Peltola ja Sami Sykkö uutuusohjelmassa Paluu Linnan juhliin. Kristiina Kekäläinen, Mikko Peltola ja Sami Sykkö uutuusohjelmassa Paluu Linnan juhliin. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

Ylen itsenäisyyspäivän juhlinta jatkuu tänä vuonna pidempään kuin koskaan. Laaja kokonaisuus huipentuu uuteen ohjelmaan "Paluu Linnan juhliin" keskiviikkona 7.12. Yle TV1:ssä klo 19.00–20.30. Ohjelmassa palataan edellisen illan juhlatunnelmiin niin presidentinlinnassa kuin jatkoillakin. Kristiina Kekäläisen ja Mikko "Peltsi" Peltolan vieraaksi studioon kutsutaan vieraita keskustelemaan illan kiinnostavimmista puheenaiheista. Juhlamuotia lähetyksessä arvioi toimittaja Sami Sykkö. Lisäksi ohjelmassa suunnataan katsetta jo Suomi 100v -juhlavuoteen.

Fest på Slottet Yle Femillä

Fest på Slottet 2016.
Katja Johansson ja Janne Grönroos haastattelevat illan juhlavieraita. Mathilda Gyllenberg, Magnus Swanljung sekä Marko Hietikko. Fest på Slottet 2016. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Suomen itsenäisyyspäivä,linnan juhlat,Linnan juhlat

Svenska Yle juhlistaa itsenäisyyspäivän vastaanottoa Presidentin linnasta Yle Fem -kanavalla. Katja Johansson ja Janne Grönroos haastattelevat illan juhlavieraita ja Mathilda Gyllenberg, Magnus Swanljung sekä Marko Hietikko selostavat suoran tv-lähetyksen Yle Femillä. Itsenäisyyspäivää juhlistetaan myös netissä osoitteessa svenska.yle.fi.

Yle Vegalla Magnus Hansén ja Nicke Aldén pitävät etkoja klo 15–19.00, ennen kuin varsinaiset juhlat Linnassa alkavat.

Itsenäisyyspäivä Radio Suomessa

Radio Suomessa itsenäisyyspäivää juhlitaan varsin perinteisin menoin. Lippu nousee salkoon Helsingin Tähtitorninmäellä kello 9 aamulla. Seuraamme myös valtakunnallisen itsenäisyyspäivän paraatikatselmuksen ja ohimarssin suorana Kajaanista, selostajana Kajaanissa on Aki Laine.

Kello 15 jälkeen alkaa Kaikkien aikojen suomalaisen kappaleen äänestäminen. Kuulijat pääsevät äänestämään esivalitulta listalta kaikkien aikojen supisuomalaisinta kappaletta, jonka sävellys ja sanoitus on alkuperältään suomalainen. 20 vuotta täyttävä lauluyhtye Rajaton tekee Suomen 100-vuotisjuhlan nimissä omat versionsa levylleen äänestyksen pohjalta.

Illalla Radio Suomi on paikalla tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa, jossa juhlatunnelmissa Olga Ketonen ja Sanna Pirkkalainen jututtavat juhlavieraita alkaen klo 19.

Muista myös nämä:

Suomi 100 -kanava avautuu Yle Areenaan 6.12.
Suomi 100 -kanava avautuu Yle Areenaan 6.12. Suomi 100 -kanava avautuu Yle Areenaan 6.12. Kuva: Yle Kuvapalvelu suomi 100 -kanava

Itsenäisyyspäivänä avautuu Yle Areenaan Suomi Finland 100 -kanava. Se on 100-vuotiaan Suomen kunniaksi rakennettu oma nettikanava, jossa maamme tarina kerrotaan arkistoaineiston avulla. Miten Suomea on rakennettu, miten sen maisemat, kulttuuri, tavat ja kansalaiset ovat näiden vuosikymmenten aikana muuttuneet? Ylen arkistomateriaalit vievät nostalgiamatkalle satavuotiseen Suomeen.

Yle Teemalla esitetään itsenäisyyspäivänä tuttuun tapaan Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas klo 12. Itsenäisyyspäivän suorista RSO Musiikkitalossa -konserteista nautitaan klo 15–16 ja 16.30–17.20. Kapelimestarina Hannu Lintu, solistina Anu Komsi. Ohjelmassa mm. Jean Sibeliuksen Satu ja Finlandia sekä Magnus Lindbergin laulusarja Accused, ensiesityksenä Suomessa. Illalla ohjelmistossa klo 21.57 konserttitaltiointi vuodelta 1986 Itsenäisyys ja rock. Esiintyjinä mm. Juice Leskinen & Grand Slam, Peer Gynt ja Eppu Normaali.

Ylen arkistojen urheiluselostusaarteisto avautuu Yle Puheella itsenäisyyspäivänä klo 10-13. Suuren suosion saanut Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertti juhlistaa Suomen 99-vuotisjuhlapäivää erityisen sinivalkoisissa tunnelmissa. Juhlan kunniaksi toteutetaan kolmisenkymmentä toivetta, jotka tuskin jättävät urheilun ystäviä kylmäksi! Juontajina ovat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

Radioteatteri esittää: Linnan juhlat -kuunnelma.
Radioteatteri esittää: Linnan juhlat -kuunnelma. Radioteatteri esittää: Linnan juhlat -kuunnelma. Kuva: Yle Kuvapalvelu linnan juhlat -kuunnelma

Yle Radio 1 virittäytyy itsenäisyyspäivän tunnelmaan jo 4.12. klo 15, kun Radioteatteri esittää upouuden, Kari Heiskasen käsikirjoittaman ja ohjaaman Linnan juhlat. Se on riemukas, lempeästi satiirinen näkymä arvomaailmojen törmäilyyn, itsenäisyytemme ja sen ulkoisten merkkien kuten linnan juhlien merkitykseen. Komedia käynnistyy siitä, kun maakunnallisten silmäätekevien ja eliittiin tyrkyttäytyvän älykön matka linnan itsenäisyyspäivän juhliin katkeaa huoltoaseman baariin. Liikennetukoksen takia juhlat uhkaavat jäädä matkalaisilta kokonaan väliin. Siinä alkavat kampaukset lässähtää ja hermot kiristyä. (uusinta ma 5.12. klo 19.03)

Virallinen hashtag: #linnanjuhlat

Artikkeli päivitetty 25.11. klo 15.51: Lisätty tieto Vilma Alinasta ja Teflon Brothersista, päivitetty 28.11. korjattu Radioteatterin ohjelma Linnan kutsut muotoon Linnan juhlat

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua