Teeman kansanparannuspaketissa tutustumme isäntiin, jotka osaavat hoitaa ”säikähtäneitä” ja oikeilla sanoilla pysäyttää verenvuodon, tarvittaessa vaikka hevoselta. Tapaamme myös Kuppari-Hiljan sekä Kalevalaisen kansanparannuksen ammattilaisia. 15., 18. ja 20.11.
Verenseisauttamissanoja ei saa koskaan lausua turhaan, muuten parannusvoima katoaa.
Kansanparantajilla oli yleensä joku erityisosaaminen. Yksi hallitsi verenvuodon pysäyttämisen eli verenseisauttamisen, toinen oli taitava nikamien niksauttelija ja joku hoiti vaivoja kuppaamalla. Joillakin oli taas ylivertainen rohtojen valmistamisen taito.
Kansanparannustaidot kulkivat perimätietona, joko suvun jäsenille, tai sitten oppipojille ja -tytöille. Nykyään moni vanha hoitomuoto on taas elpymässä ja esimerkiksi Kalevalaista jäsenkorjausta voi opiskella eri puolilla Suomea.
Loitsu ja rukous –ohjelmassa vuodelta 1965 esitellään eri kansanparantajien tietoja ja taitoja. Aiheina ovat muiden muassa verenseisauttaminen, pesemisrituaalit ja koivuntuhkan käyttö lääkkeenä. Ohjelmasssa selviää muun muassa, että verenseisauttamissanoja ei saa koskaan lausua turhaan, muuten parannusvoima katoaa.
Naiset kestävät kipua ja veren näkemistä miehiä paremmin
Toisena vuorossa on Katoavat ammatit -ohjelma jossa tutustumme kuppaukseen. Tosin nykyäänhän kuppaus on taas varsin käytetty hoitomuoto ja yhdet maailman kuuluisimmista kuppausjäljistä nähtiin huippu-uimari Michael Phelpsin selässä Rion olympialaisissa 2016.
Vuonna 1965 tehdyssä ohjelmassa Ylivieskalainen Hilja Veikkolainen harjoittaa harvinaiseksi käynyttä kuppaajan ammattia. Hän kertoo työstään sekä esittelee työvälineitä samalla kun kuppaa toimittajan.
Kuppari-Hilja tekee työtään pääasiassa saunassa ja muistuttaa, että moni mies on pyörtynyt hänen lauteillan. Naiset kestävät kipua ja veren näkemistä miehiä paremmin, Hilja kertoo vuosikymmenten kokemuksella.
”Saunassa iho kuumenee ja turpoaa, eikä käy niin kipiää”, kertoo Hilja Veikkolainen toimittaja Esa Kujalalle.
Kuppauksesta on apua moneen vaivaan. Sillä paranee niin hammassäryt kuin jalkavaivatkin ja on siitä apua kauneudenhoidossakin, muistuttaa Hilja, joka on kuppari jo kolmannessa sukupolvessa. Hänen taitonsa ovat peräisin Karjalasta.
Kalevalainen jäsenkorjaus auttaa lempeästi
Kolmantena näemme Kotimaan kasvot -ohjelman, jossa tutustumme Kalevalaiseen kansanparannukseen.
Kalevalainen jäsenkorjaus perustuu vartalon tukirakenteen kineettisen ketjun tasapainottamiseen mobilisaatiokäsittelyn avulla aina jalkapohjista kallonrajaan saakka. Tällä vanhoihin suomalaisiin kansanparannusperinteisiin perustuvalla hoitomuodolla autetaan muun muassa jännityspäänsärystä, purentahäiriöistä, sekä selkäkivuista kärsiviä.
Helpotusta voi saada jopa jalkojen pituuseroihin tai skolioosiin. Perinnetietona siirtynyttä parannusmenetelmän yksi tunnettuja opettajia on ollut ohjelmassa esiintyvä mestariparantaja Olavi Mäkelä.