Hyppää pääsisältöön

Vauvoihin kohdistuu jopa törkeitä pahoinpitelyjä

Vauva makaa sitteirssä lattialla.
Vauvojen pahoinpitelyepäilyjä ilmoitetaan joka vuosi noin 160. Vauva makaa sitteirssä lattialla. Kuva: Yle, Taisto Lapila Vauva,vauvat,pää,kallo,lasten pahoinpitely,sitteri

Poliisille ilmoitettiin viime vuonna lähes 5000 alle 14-vuotiaisiin lapsiin kohdistunutta pahoinpitelyä. Määrä oli viidenneksen suurempi kuin edellisvuonna. Syynä ilmoitusten rajuun kasvuun pidetään lastensuojelulain muutosta.

Alle vuoden ikäisiin vauvoihin kohdistuvia pahoinpitelyepäilyjä ilmoitetaan joka vuosi noin 160. Niistä törkeitä on vajaa parikymmentä, mikä on noin puolet alle 14-vuotiaiden törkeistä pahoinpitelyepäilyistä.

Grafiikka poliisille ilmoitetuista 0-14 vuotiaiden pahoinpitelyepäilyistä vuosina 2014-2015.
Grafiikka poliisille ilmoitetuista 0-14 vuotiaiden pahoinpitelyepäilyistä vuosina 2014-2015. Kuva: Yle, Saara Paasikivi grafiikka,taulukko
Grafiikka poliisille ilmoitetuista törkeistä lasten pahoinpitelyepäilyistä.
Grafiikka poliisille ilmoitetuista törkeistä lasten pahoinpitelyepäilyistä. Kuva: Yle, Saara Paasikivi grafiikka,Taulukko
Grafiikka poliisille ilmoitetuista alle 1-vuotiaiden pahoinpitelyepäilyistä 2015.
Grafiikka poliisille ilmoitetuista alle 1-vuotiaiden pahoinpitelyepäilyistä 2015. Kuva: Yle, Saara Paasikivi grafiikka,Taulukko

Komisario Satu Värri Lounais-Suomen poliisilaitoksesta uskoo, että perheissä on vielä paljon lapsiin kohdistuvaa pahoinpitelyä, joka ei koskaan pääse päivänvaloon.

”En sanoisi, että ylilyöntejä tai yliherkkyyttä tapausten ilmoittamisessa olisi. Pikemminkin on niin, että kaikki jutut eivät ole tulleet julki”, Värri sanoo MOT:n haastattelussa ohjelmassa ”Erään vauvan kallovamma”.

Lastensuojelulain muutos velvoittaa vianomaiset, koulun ja terveydenhuollon ilmoittamaan pahoinpitelyepäilystä poliisille.

”Meillä on esimerkiksi maahanmuuttajia, jotka tulevat sellaisesta yhteiskunnista, jossa ei ole edes tiedetty, että on rikos pahoinpidellä lasta. Joissakin maissa voi olla hyvinkin arkipäiväistä, että lasta tukistetaan ja läimäytellään”, komisario Satu Värri sanoo.

Komisario Satu Värri Lounais-Suomen poliisilaitokselta.
Komisario Satu Värri Lounais-Suomen poliisilaitokselta. Kuva: Yle, Taisto Lapila värri,poliisit,Komisario