Hyppää pääsisältöön

Westworldin uusin jakso oli käänteentekevä – onko puiston Pandoran lipas nyt auennut?

Westworldin seitsemäs jakso sisälsi suuria paljastuksia, ja niin sisältää tämä juttukin – varo spoilereita!

Robert Ford (Anthony Hopkins). // Kuva: HBO

Pandoran lipas on vertauskuva, jossa salaperäisen rasian sisällä on jotakin pahaa. Sitä ei siis kannattaisi avata, koska jos pahan päästää kerran valloilleen, sitä ei saa enää takaisin rasiaan. Uteliaisuus vie kuitenkin usein voiton.

Ja siinä kaikki, mitä haluat tietää, ellet ole vielä nähnyt Westworldin uusinta jaksoa – tässä jutussa kerrotaan ja spekuloidaan sen tapahtumia!

Näytä kuva
http://giphy.com/gifs/westworldhbo-hbo-westworld-3o7TKIShnlmwwGZ80E via GIPHY Näytä kuva

HBO:n jättihitiksi osoittautuvassa Westworldissa Pandoran lipas ovat länkkäri-huvipuiston robotit, jotka on ohjelmoitu olemaan vahingoittamatta puiston vieraita ja muita oikeita ihmisiä.

Westworldin ensimmäisestä jaksosta alkaen roboteissa on kuitenkin alkanut esiintyä pahaa enteileviä vikoja. On vaikuttanut vääjäämättömältä, että ennemmin tai myöhemmin puiston robotit nousevat väkivaltaiseen kapinaan ihmisiä vastaan.

Jo ensimmäisessä jaksossa robotti siteerasi Shakespearia:

These violents delights have violents ends, suomeksi Noin hurjall’ ilolla on hurja loppu.

Westworld vaikuttaa hyvin kärsivälliseltä tv-sarjalta, joka pohjustaa ja käyttää aikaa tärkeiden käänteiden kertomiseen. Voi olla, ettei robottien yllätyshyökkäystä nähdä kovin pian. Tuoreimmassa jaksossa otettiin kuitenkin tärkeä askel kohti tällaista suurta käännettä, ja sen askeleen otti Jeffrey Wrightin näyttelemä Bernard. Kuten nettiteorioissa oli jo spekuloitu, Bernard tosiaan on robotti.

Mutta vielä dramaattisempaa oli se, että Bernard tappoi jakson päätteeksi Theresan (Sidse Babett Knudsen). Se oli nimittäin ensimmäinen kerta, kun Westworldissa nähdään robotin tappavan ihmisen.

Senhän ei pitänyt olla mahdollista – ja samaan aikaan varmaan jokainen katsoja odotti, milloin niin tapahtuu. Nyt tätä ei enää tarvitse odotella: robotit tosiaan pystyvät tappamaan. Robert Ford (Anthony Hopkins) on todistetusti avannut Pandoran lippaan.

(Kokonaan eri kysymys on, oliko kyseessä tosiaan ensimmäinen kerta, kun robotti tappaa ihmisen, vai ainoastaan ensimmäinen kerta, kun Westworld näyttää niin tapahtuvan.)

Theresa ei ehkä mene minnekään

Sarjan seitsemäs jakso paljasti Bernardista muitakin mielenkiintoisia tietoja. Hänen poikaansa on viitattu sarjassa aiemminkin, nyt jopa takaumassa nähtiin, miten Bernard oli sairaan poikansa vierellä sairaalassa. Jakson päätteeksi kuitenkin tiedämme, että nämä muistot eivät ole todellisia. Tai eivät ainakaan Bernardille, joka on robotti.

Bernardilla on kuitenkin spekuloitu olevan kytkös Arnold-nimiseen henkilöön. Arnold oli Robert Fordin kumppani puiston alkuaikoina vuosikymmeniä sitten. Arnold kuitenkin kuoli olosuhteissa, joita ei ole täsmällisesti kerrottu katsojille. Entäpä, jos Bernard on robottiklooni Arnoldista?

Tuoreimman jakson takaumassa tosiaan nähtiin isä poikansa sairaalavuoteen laidalla. Mutta Westworldin ensimmäisessä jaksossa Ford sanoo, että ihmiskunta on oppinut parantamaan kaikki sairaudet.

Ehkä takaumassa ei sairaalavuoteen äärellä nähtykään Bernardia vaan salaperäinen Arnold, ja kohtaus tapahtui vuosikymmeniä sitten, kun sairaudet vielä uhkasivat ihmisiä.

Epäselväksi jäisi yhä, miksi Ford olisi halunnut tehdä Arnoldista robottikloonin, siis Bernardin. Mutta jos näin tosiaan on – se voisi tietää hyvää Theresa Cullenin faneille!

Bernard tappoi Theresan huoneessa, jossa monimutkainen 3D-koneisto parhaillaan rakensi uutta robottia. Oliko se vain taustakuvaa, vai oliko sillä merkitys? Kamera tarkensi rakenteilla olevaan robottiin, kun Theresaa taustalla tapettiin.

Fordilla saattaisi olla paljon selittelemistä, jos Theresa yhtäkkiä katoaisi puiston johdosta. Eikö olisikin paljon helpompaa vain rakentaa tilalle robottiklooni?

Saattaa siis olla, ettei tämä ollutkaan viimeinen jakso, jossa tanskalaisnäyttelijä Sidse Babett Knudsen on mukana.

Lue myös:

HBO:n High Maintenance kertoo pilvikauppiaan arjesta New Yorkissa – jenkkipopkulttuurissa pajauttelu on jo pitkään ollut normaalia 

HBO:n Westworld on jo hurmannut kriitikot – mutta onko se suurille yleisöille liian monimutkainen?

Kun Game of Thrones loppuu, tuleeko Westworldistä kruununperijä? Kävimme katsomassa HBO:n suurtuotannon