Hyppää pääsisältöön

Kaksi Super Bowl -esiintymistä, Billboard-historiaa ja cooli tyyli – Suomeen saapuvan Bruno Marsin ura on lyhyt, mutta sitäkin hulppeampi

On vaikea uskoa, että Bruno Marsin ensisinkun julkaisusta on kulunut vasta kuusi vuotta.

Bruno Mars. // Kuva: EPA / Remko De Waal

Bruno Mars on yksi aikamme siisteimmistä superstaroista. Hän on se tyyppi, joka on tehnyt hurjan määrän korvamatobiisejä Granadesta Uptown Funkiin. Hän on ilmiö, jolta 2010-luvulla ei ole voinut välttyä.

On erittäin jees, että Mars esiintyy 22. toukokuuta Suomessa, Hartwall Arenalla.

Poppia, soulia, funkia ja r’n’b:tä yhdistelevä artisti tuli suuren yleisön tietoisuuteen laulamalla Travie McCoyn vuoden 2009 megahitillä Billionaire. Se on juuri se raikkaalla akustisella kitaralla starttava biisi, jonka ensimmäiset lainit kuuluvat I wanna be a billionaire so fucking bad.

Seuraavana vuonna ilmestyivät Marsin omat, useassa maassa listakärkeen nousseet kappaleet Just the Way You Are ja Granade. Myös The Lazy Song ja Marry You menestyivät mukavasti, ja Mars palkittiin parhaan miespuolisen artistin Grammy-palkinnolla. Seuraavana vuonna Time-lehti listasi hänet maailman sadan vaikutusvaltaisimmat ihmisen joukkoon.

Aika hyvin artistilta, joka oli tehnyt omaa soolotuotantoaan vain noin vuoden verran.

Jo näihin aikoihin Marsin tavaramerkiksi tuli retromainen pukeutumistyyli. Pörrötukkaa komistaa usein hattu tai lippis, ylävartaloa ruutupaita tai yksivärinen, räikeä takki. Lookki on säilynyt aina tähän päivään saakka.

Avaa Instagram postaus

Mars on kertonut, että hänen hiustensa salaisuus on marjojen, margariinin ja sipsien yhdistelmä, jota hän hieroo hiuksiinsa. Kyllä, näin on.

Hittijulkaisujen jälkeen Marsin menestys jatkui jatkumistaan. Vuonna 2012 ilmestyi albumi Unorthodox Jukebox, jonka kappaleella When I Was Your Man artisti teki historiaa. Biisi nousi Billboardin top 100 -listan ykkössijalle alkuvuodesta 2013. Se teki Bruno Marsista Elvis Presleyn jälkeen nopeiten viisi listan ykkössijalle noussutta kappaletta saaneen artistin: Marsin ensimmäisestä Billboard-esiintymisestä oli kulunut vain reilut kolme vuotta.

Ihan sama mitä Mars teki, hän onnistui: When I Was Your Man oli Adelen Someone Like You -biisin jälkeen vasta historian toinen pelkästään pianolla ja laulamalla tehty kappale, joka nousi Billboardin listakärkeen.

Ei ihme, että Mars valittiin vuoden 2014 Super Bowlin pääesiintyjäksi. Hänestä tuli ensimmäinen alle 30-vuotias artisti, joka on tähdittänyt Superbowlin väliaikaa.

Mutta loppuvuodesta 2014 jysähti oikein kunnolla.

Uptown funk you up, uptown funk you up!

Mark Ronsonin ja Bruno Marsin julkaisema Uptown Funk on sukupolvikokemuksen asemassa oleva kappale. Vuoden 2014 loppupuolella julkaistu hitti on soinut kaikkialla, jatkuvasti. Siitä on tehty eri artistien ja taiteilijoiden toimesta satoja eri versioita: se on laulettu tunnettujen piirroshahmojen äänellä, siitä on nähty musiikiton musiikkivideo ja tehty elokuvamiksaus, jossa biisi muodostuu 280 eri elokuvassa lausutuista sanoista tai äännähdyksistä.

Viimeistään Uptown Funk -kappaleen jälkeen Bruno Marsia on alettu pitää nykypäivän James Brownina. Ei ihme, sillä kappale kuulostaa kieltämättä aika paljon James Brownin Living in America -kappaleelta. Mutta niin se kuulostaa monelta muultakin menneeltä funk-biisiltä.

Kolme vuotta Unorthodox Jukeboxin jälkeen, Mars ilmoitti Facebookissa ryhtyvänsä työstämään uutta albumia, jonka tuottajana toimii muun muassa Mark Ronson. Musamaailma ryhtyi pidättämään hengitystään: tuleeko kaksikolta jopa Uptown Funkia isompia hittejä?

Kauan odotettu levy tulee ulos ensi perjantaina, 18. marraskuuta.

Levyltä on toistaiseksi julkaistu sen nimikkosinkku 24K Magic, joka nousi Billboardin listalla sijalle viisi.

Tämän vuoden Mars esiintyi toistamiseen Super Bowlin väliajalla. Hän on yksi neljästä artistista, joka on esiintynyt Superbowlissa useammin kuin kerran.

Uransa alussa Mars lauloi haluavansa olla miljardööri. Ihan sitä hän ei ole, mutta pelkästään vuonna 2015 hän ansaitsi talousjulkaisu Forbesin mukaan noin 40 miljoonaa dollaria.

Liput Bruno Marsin Hartwall Arenan keikalle tulevat myyntiin maanantaina 21. marraskuuta.

Lue myös:

Bruno Marsin ja Mark Ronsonin Uptown Funk -biisiä syytetään jälleen plagiaatiksi – myös nämä artistit voisivat vaatia kaksikolta korvauksia

Brad Pitt yllätti musisoimalla Bruno Marsin keikalla – katso video