Hyppää pääsisältöön

Kun gamba kohtaa urut

Gambisti Varpu Haavisto on tuttu näky vaativissa continuo-tehtävissä, mutta soololevyn hän on saanut aikaiseksi vasta nyt, yhdessä urkuri Kari Vuolan kanssa. Levyn ohjelmisto koostuu uudesta gambamusiikista, jota Haavisto on tilannut sekä soolona että urkujen kanssa esitettäväksi.

Haavisto / Crossings
Haavisto / Crossings Uudet levyt

Levyn avausteos, Juhani Nuorvalan soolo, hyödyntää gamban mahdollisuutta erikoisvirityksiin. Kappaleen pythagoralainen intonaatio kutittelee korvaa oikein muikeasti, etenkin kun Nuorvala luo moniäänisyyttä gamballe luontevilla pizzicatoilla, arpeggioilla ja vapailla kielillä. Haavisto tavoittaa teokseen saman kotoisasti fantasioivan tunnelman kuin ranskalaisen barokin gambasooloissa. Seuraava kappale, Olivier Messiaenin L'Ascension, on urkusoolo, mutta laajentaa levykokonaisuuden merkitysavaruutta uskontoon tai oikeastaan transendenssiin. Siihen tarkoitukseen Kari Vuola käsittelee Keski-Porin kirkon urkuja sopivan mystisesti. Messiaen auttaa kuuntelemaan seuraavaa Olli Kortekankaan säveltämää gambasooloa ja sen koraalimelodiaviitteitä.

Levyn lopuksi langat punotaan yhteen Kortekankaan kappaleessa Crossing the Five Rivers, joka on kunnianosoitus Messiaenille. Otsikko viittaa Manalan viiteen virtaan, jotka ovat murhe, valitus, tuli, unohdus ja viha. Sävyltään teos on silti levollinen ja mystisen sointuisa Messiaenin tapaan. Levyn saadessani epäilin, tokkopa on mahdollista järkevästi yhdistää gamban intiimi surina ja urkujen tilava suuruus, mutta kyllä on. Kortekangas käyttää urkuja säästeliäästi, kuin värittämään gamban sointia ja kommentoimaan sen fraaseja, ja Mika Koivusalo on saanut aikaiseksi järkevän äänityksen.

Kaikkiaan levy on hallittu ja merkityssuhteiltaan rikas katsaus modernin gambamusiikin mahdollisuuksiin. Ohjelmistosta löytyy punaisia lankoja matoksi asti, ja Haaviston meditatiivinen, kaunis soitto tekee modernista sävelkielestä palkitsevaa kuunnella.

"Crossings". Juhani Nuorvala: Solo per viola da gamba. Olivier Messiaen: L'Ascension. Olli Kortekangas: Offertorium; Crossing the Five Rivers. - Varpu Haavisto, viola da gamba, ja Kari Vuola, urut. (Alba, ABCD 401)

Kuuntele Uudet levyt 18.11.2016, toimittajana Kare Eskola.