Hyppää pääsisältöön

Leski-isän raskas tehtävä: Piti kertoa pienille pojille, että haudasta äiti ei enää tule kotiin

Pieni poika on piiloutunut tyynyjen alle
KUVITUSKUVA Pieni poika on piiloutunut tyynyjen alle Kuva: pixabay.com/ambermb eve mantu

En koskaan luvannut pojille, että äiti selviää, kertoo vaimonsa viisi vuotta sitten menettänyt leski-isä. Rankinta on ollut kestää lapsen pettymys, kun hän ymmärtää, että äiti on lopullisesti poissa.

Vaimoni teki kuolemaa kolme vuotta. Joka päivä koin pienen shokin tullessani töistä kotiin. Syöpä on armoton asuinkumppani. Kuollessaan vaimoni oli pelkkää luuta ja nahkaa.

En missään vaiheessa luvannut pojille, että äiti selviää. Syövästä sanoin, että äidillä kävi vaan hirveän huono tuuri. Oli pakko kertoa heille totuus.

Viimeinen vuosi oli perheelle todella rankka. Vaimo joutui olemaan pitkiä aikoja sairaalassa. Viimeisenä kesänään hän pääsi vielä kotiin.

En osaa kuvailla sitä myllerrystä, minkä kävimme läpi. Vaimoni oli vihainen ja tuskainen kohtalostaan, eikä kuolemansairasta pysty lohduttamaan. En minä ainakaan.

Kuolemansairasta ei voi lohduttaa.

Minä surin koko sen syövän ajan, yli kolme vuotta. Viimeiset ajat hän oli sairaalassa ja oli todella repivää soitella hoitajille ja kysyä, että kuinka huonona hän tänään on.

Viimeiset kaksi viikkoa nukuin sairaalahuoneen nojatuolissa. Sairaalavuoteessa 25-kiloinen vaimoni keveni päivä päivältä.

Viisi vuotta sitten talvella vaimoni menehtyi. En sepitellyt lapsille mitään enkeleistä ja taivaasta, kerroin vain, että äiti on nyt kuollut ja tällaista elämä on.

Hän kuoli aamuseitsemältä. Yhtäkkiä menetyksen odottaminen oli ohi. Menin kotiin ja vaihdoin traktoriin laturin, koska se oli rikki.

Minä pidän itseäni onnekkaana leskimiehenä, sillä minun ei tarvinnut ruveta itsesäälissäni ryyppäämään. Minulla oli pojat.

Isi, milloin tulee kesä?

Keväämmällä, muutama kuukausi vaimon kuoleman jälkeen nuorempi pojista alkoi puhua kesästä. "Milloin se kesä tulee, isi? Mistä tietää, että on kesä?" Selitin, että kesän tunnistaa siitä, että on valoisaa ja lämmintä.

Pitkin kevättä hän kyseli kesän perään. Viimein kysyin häneltä, että miksi hän sitä kesää niin kovasti odottaa.

Poika vastasi: “Kesällä äiti nousee haudasta ja tulee kotiin, ihan niin kuin hän viime kesänä tuli sairaalasta takaisin kotiin.”

Oli musertava hetki kertoa nelivuotiaalle, että sieltä ei enää nousta, että haudasta ei enää ikinä tulla takaisin kotiin.

En koskaan unohda hänen äärettömän pettynyttä ilmettään.


Viisi vuotta tekee kuitenkin tehtävänsä. Elämä jatkuu, niin raskaalta kuin välillä tuntuukin.

Minulle on nyt entistä tärkeämpää, että me poikien kanssa nautitaan elämästä. Ei pidä piehtaroida itsesäälissä tai surra loputtomasti.

Meitä auttavat ihan normaalit päivärutiinit ja aika parantaa loputkin, vähän kerrallaan.Leski-isä tahtoi kertoa tarinansa MHL:lle nimettömänä.Oletko jäänyt nuorena leskeksi? Täältä löytyy vertaistukea!

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.