Hyppää pääsisältöön

Paholaisen musiikkia - aikkiisum nesialohaP

Pääkallo
Pääkallo Kuva: Yle/Mikko Lehtola paholainen,KulttuuriCocktail

Lauletaanko Led Zeppelinin Stairway to Heavenissa todellakin here’s to my sweet Satan? Ei varsinaisesti. Mutta jos esitystä kuuntelee väärinpäin, saattaa kuulla jotakin tuon kaltaista.

Yleensä väärinpäin kuunneltu laulu tai puhe kuulostaa siansaksalta, mutta eritoten väärinpäin kuunnellusta rockmusiikista on löydetty mitä erilaisimpia piilotettuja viestejä. Viestejä, jotka viettelevät nuorisoa pahoille tavoille. Viestejä, jotka kehottavat toimimaan väärin. Viestejä, jotka käskevät tekemään syntiä. Viestejä itseltään paholaiselta!

Väärinpäin kuunnellun rockmusiikin aiheuttama paniikki alkoi 1980-luvun Yhdysvalloissa, kun kristilliset tahot nostivat asian esiin muutaman evankelistan avustuksella. Monien tunnettujen rock-yhtyeiden levyttämistä esityksistä löydettiin hätkähdyttäviä ja pelottavia viestejä, kun levyjä kuunneltiin väärinpäin.

Kristilliset tahot olivat sitä mieltä, että rock-yhtyeet olivat joko tietoisesti piilottaneet levyilleen salattuja viestejä tai - mikä vielä pahempaa - itse paholainen käyttää rockmuusikoita työkalunaan ja laittaa heidät kirjoittamaan ja laulamaan tekstejä, jotka väärinpäin kuunneltuina sisältävät viestejä häneltä itseltään.

Saatanalliseen salaliittoon uskovat olivat sitä mieltä, että kun pahaa-aavistamaton nuoriso kuuntelee rock-musiikkia aivan normaalisti oikein päin, hiipivät väärinpäin olevat salatut viestit samanaikaisesti heidän tajuntaansa ja tekevät siellä tehtävänsä. Nuoriso tuhoutuu.

Esimerkiksi The Queen -yhtyeen Another One Bites the Dust -hitin kertosäe väärinpäin kuunneltuna kehottaa polttamaan marijuanaa: It’s fun to smoke marijuana. Tai kun The Eaglesin puhkikuluneessa Hotel Californiassa lauletaan In the middle of the night, just to hear them say, se on väärinpäin kuunneltuna Satan he hears this. He had me believe in him.

Kun Michael Jackson laulaa Beat it -kappaleessaan tell you it's fair, so beat it, sen todellinen sanoma tulee esiin väärinpäin kuunneltuna: I believe it was satan in me.

käärme ja kitara
käärme ja kitara Kuva: Yle/Mikko Lehtola kitara,KulttuuriCocktail

1980-luvulla rockia jaksettiin kuunnella loputtomasti väärinpäin. Saatanallisia tai muulla tavoin vahingollisia säkeitä löytyi lähes kaikilta maailmankuuluilta yhtyeiltä ja artisteilta, kuten Electric Light Orchestralta, Jefferson Starshipiltä, Styxiltä, Black Oak Arkansasilta, The Doorsilta, The Rolling Stonesilta tai Iron Maidenilta. Jopa rauhan mies John Lennon lauloi Imagine-laulussaan kätkettyjä salaisuuksia. Imagine all the people on väärinpäin kuunneltuna the people war beside me.

Kuuluisin väärinpäin kuunnelluista lauluista on ehkä Led Zeppelinin Stairway to Heaven, josta on löydetty pitkiä pätkiä salattua sanomaa. Tutkijat selittävät väärinpäin kuunnellusta musiikkista löytyviä viestejä pareidolian avulla. Pareidolia on ilmiö, jossa satunnaiset ja epämääräiset aistihavainnot muokkaantuvat ihmisen mielessä ymmärrettäviksi ja jotakin merkitseviksi.

Aivomme yrittävät hahmottaa kaoottisen informaation seasta merkityksiä.

Salakirjoitusta ja koodikieliä tutkinut tiedemies Simon Singh käyttää Led Zeppelinin kappaletta esimerkkinään siitä, miten hän näkee ja kuulee väärinpäin välittyvien merkitysten arvoituksen.

Singh on samaa mieltä kuin monet muut asiaa tutkineet: kyse on psykologisesta ilmiöstä. Aivomme yrittävät hahmottaa kaoottisen informaation seasta merkityksiä. Yritämme löytää sekasotkun seasta käsitettävää sisältöä. Tajuntamme pyrkii tulkitsemaan jotakin, joka ei hahmotu selkeästi. Siksi haluamme kuulla jotakin ymmärrettävää.

Kuullessamme Stairway to heaven -kappaleen väärinpäin soitettuna meidän on yleensä mahdotonta hahmottaa siitä mitään, ellei meille kerrota, mitä meidän pitäisi kuulla.

Ilmiötä voi testata Jeff Milnerin Backmasking-sivustolla, jossa salatun tekstin voi joko antaa olla piilossa tai klikata näkyviin. Kuuntele kuuletko takaperoisen sanoman Britney Spearsin Baby One More Timessa!

Entä kykenetkö hahmottamaan viestin väärin päin soivassa Lady Gagan Paparazzissa?

led zeppelin
led zeppelin Kuva: Yle/Mikko Lehtola led zeppelin,KulttuuriCocktail

Väärinpäin kuunnellun rockin ajatus kulkeutui Yhdysvalloista myös muualle. Suomessakin oltiin 1980-luvulla huolissaan rockin turmelevasta vaikutuksesta. Rock’n rollin maailma oli seinäjokelaisten helluntainuorten 1980-luvun puolivälissä julkaisema c-kasetti, jossa esitettiin amerikkalaisen mallin mukaan todisteita rock-musiikin moraalittomuudesta ja musiikkiin piilotetuista saatanallisista sanomista.

Sinänsä väärinpäin soitetuissa äänissä ei ollut mitään uutta. Niitä oli tietoisesti käytetty kokeellisessa musiikissa ääninauhan keksimisen jälkeen. Ranskalainen Pierre Schaeffer leikkasi ääninauhan pätkiä ja käytti niitä väärinpäin jo 1940-luvulla musique concrète -ääniteoksissaan.

Väärinpäin kuuntelemalla myös The Beatlesin tuotannosta löydettiin salaisia viestejä.

1960-luvulla The Beatles käytti väärinpäin soinutta materiaalia taiteellisena tehokeinona esimerkiksi kappaleissa Tomorrow Never Knows, I’m Only Sleeping ja Rain.

Väärinpäin kappaleita kuuntelemalla myös The Beatlesin tuotannosta löydettiin salaisia viestejä. Esimerkiksi Revolution 9 -kappaleessa voi hahmottaa sanat turn me on, dead man… turn me on, dead man… turn me on, dead man….

John Lennon sanoo väärinpäin I’m So Tired -biisissä Paul is a dead man, miss him, miss him, miss him. Salaliittoihin uskovat pitävät tätä eräänä todisteena siitä, että Paul McCartney kuoli 1960-luvulla ja hänet korvattiin kaksoisolennolla.

Led Zeppelinin Stairway to Heaven -kappaleen sanotaan väärinpäin kuunneltuna sisältävän sanat: ”he will give you 666”. Viesti näyttäisi olevan saatananpalvontaan viittaava, onhan luku 666 tunnettu Raamatun Ilmestyskirjassa mainittu ”pedon luku”.

Luku 666 on myös vakiintunut heavymetal-yhtyeiden käyttämäksi symboliksi, monien muiden epäkristillisten symbolien, kuten ylösalaisin käännetyn ristin, pentagrammin ja vuohen pään ohella. 666 on tuttu lukemattomista kauhuelokuvista ja levykansista.

Kiinnostavaksi asian tekee se, että 666 on väärä luku!

Vanhimmassa tunnetussa Uuden Testamentin käsikirjoituksessa, vuonna 2005 löydetyssä niin kutsutussa ”Papyrus 115:ssa”, joka sisältää katkelmia Ilmestyskirjasta, ”pedon luku” ei ole 666 vaan 616!

666
666 Kuva: Yle/Mikko Lehtola 666,KulttuuriCocktail

1980-luvun kohun jälkeen monet yhtyeet ja artistit ovat myös tehneet pilaa väärinpäin kuunneltujen äänien kustannuksella. Princen kappale Darling Nikki sisältää kristillisen viestin I am fine, because I know that the Lord is coming soon.

Mindless Self Indulgence -yhtyeen levylle on piilotettu väärinpäin viestejä, jotka antavat ohjeita laiskoille ja tottelemattomille nuorille: Clean your room! Do your homework! Don’t stay out too late! Eat your vegetables!

Hän kuuntelee valtionpäämiehien puheita väärinpäin ja väittää löytävänsä niistä salattuja sanomia.

Rock-musiikki ei ole ainoa asia, johon väärinpäin kuunteluun innostuneet ihmiset ovat kiinnittäneet huomionsa. Myös ihmisten puhetta voi kuunnella väärinpäin, ja se paljastaa jälleen uusia, arvaamattomia asioita.

Australialainen David John Oates luotsaa pseudotieteellistä reverse speech -koulukuntaa. Hän kuuntelee valtionpäämiehien, uutistenlukijoiden ja julkisuuden henkilöiden puheita väärinpäin ja väittää löytävänsä niistä salattuja sanomia. Nuo sanomat paljastavat todellisuuden syvimmän olemuksen. Ne kertovat, mitä henkilöt todella ajattelevat.

Kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoo puheessaan I try to articulate my position as clearly as possible, hänen todelliset ajatuksensa paljastuvat väärinpäin kuunneltuna: She’s a fun girl to kiss.

That's one small step for man, one giant leap for mankind, sanoi astronautti Neil Armstrong astuessaan ensimmäisenä ihmisenä Kuun kamaralle heinäkuussa 1969. Lause kätkee kuitenkin takaperoisen ennustuksen: Man will space walk.

Ennustus oli ikävä kyllä väärä. Neuvostoliittolainen kosmonautti Aleksei Leonov oli tehnyt ihmiskunnan ensimmäisen avaruuskävelyn jo yli neljä vuotta aiemmin, maaliskuussa 1965.

Kommentit