Hyppää pääsisältöön

Reetta teki DNA-testin ja löysi uuden pikkuserkun

Prisma Studion juontaja Reetta Rönkä teki DNA-testin ja löysi uuden pikkuserkun! Katso video!

Reetta lähetti näytteen kansainväliseen DNA-tietokantaan. Hänen perimäänsä vertailtiin tuhansiin muihin testattuihin. Mitä enemmän yhteisiä DNA-jaksoja löytyy, sitä todennäköisempää on läheinen sukulaisuus.

Reetta päätti ottaa yhteyttä Venlaan, joka vaikutti DNA:n perusteella sukulaiselta muutaman sukupolven takaa.

Selvisi, että Venlan ja Reetan yhteiset esivanhemmat elivät 1800-luvun lopulla. Löytyipä heistä kuviakin.

- Kyllä mä haluan nähdä tässä jotain omasta isoisästäni. Jotain terävää, Reetta luonnehtii kuvaa yhteisestä esi-isästä.

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua