Hyppää pääsisältöön

Venäläispianisti Daniil Trifonovin konsertti lauantaiuusintana 6.5.

Daniil Trifonov, piano
Daniil Trifonov, piano Kuva: Dario Acosta, Deutsche Gramophone Daniil trifonov

RSO jatkaa kevätkaudella kokeilua suosituimpien konserttiensa uusimisesta lauantaisin. Taidoillaan konserttiyleisöjä aina Tšaikovski-kilpailun voitosta lähtien hämmästyttäneen pianisti Daniil Trifonovin konsertti 5.5. uusitaan heti seuraavana päivänä, lauantaina 6.5. klo 16.15. Trifonov tulkitsee Ravelin pianokonserton ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla ja soittaa 5.5. konsertin päätteeksi myös myöhäisillan kamarimusiikkia. Kevään konserttien ohjelmassa on lisäksi suomalaisia modernisteja, kotimaisten puhallinkonserttojen kantaesityksiä sekä Magnus Lindbergin ja Kaija Saariahon teosten Suomen ensiesitykset. Kevään kausiliput ovat myynnissä 16.11.–18.12. Ticketmasterissa.


Uuno Klamin Psalmus avaa kevätkauden

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alkaessa RSO nostaa esiin kotimaisen modernismin pioneerit Uuno Klamin, Ernest Pingoud’n, Väinö Raition ja Aarre Merikannon. ”He olivat mukana luomassa modernia, jälki-sibeliaanista maailmaa ja heidän kontaktinsa ajan tärkeimpiin ulkomaisiin säveltäjiin olivat ainutlaatuiset”, kertoo ylikapellimestari Hannu Lintu. Heti 13.1. ohjelmassa on Uuno Klamin kuoro-orkesteriteos Psalmus, jonka tekstin pohjana on suomenkielisen kaunokirjallisuuden merkkiteos, Juhana Cajanuksen runoelma vuodelta 1683 Etkös ole Ihmis parca aiwan arca. Maaliskuussa kuullaan Ernest Pingoudin Suurkaupungin kasvot ja Väinö Raition Kuutamo Jupiterissa. Kevätkauden päättää Aarre Merikannon orkesteriteos Pan.


Herbert Blomstedt johtaa Beethovenin viidennen

Ruotsalaismaestro Herbert Blomstedt tulkitsee Beethovenin viidennen ja Sibeliuksen neljännen sinfonian ja Bruckneristaan tunnetun Kent Naganon johdolla kuullaan nyt 8. sinfonia. Viulisti Leonidas Kavakos esittää Beethovenia itse johtamassaan konsertissa ja Olli Mustosen kanssa aloitettu Prokofjevin pianokonserttojen esitys- ja levytysprojekti tulee päätökseen 2. pianokonserton myötä.


Kaksi kotimaista puhallinkonserttoa saa kantaesityksensä

Kevätkaudella RSO kantaesittää neljä Yleisradion tilaamaa teosta, joista kaksi on puhallinkonserttoja. Kunniankapellimestari Sakari Oramon johdolla kuullaan 19.5. Jukka Tiensuun pasuunakonsertto, jonka solistina esiintyy RSO:n soolopasunisti Darren Acosta. Jaakko Kuusiston fagottikonserton 21.4. soittaa niin ikään oman orkesterin mies, soolofagotisti Otto Virtanen. Musica nova Helsinki -festivaalilla 1.2. on ohjelmassa nuoren Sauli Zinovjevin orkesteriteos sekä Southbank Centerin ja Musica novan tilaama Tyondai Braxtonin TELEKINESIS. 5.5. kantaesityksensä saa Sebastian Fagerlundin uusi orkesteriteos. Suomen ensiesityksiä ovat Kaija Saariahon harppukonsertto sekä Magnus Lindbergin 2. viulukonsertto, jonka solistina esiintyy teoksen Lontoossa 2015 kantaesittänyt Frank Peter Zimmermann.


Kolmen konsertin kiertue Venäjälle helmikuussa

RSO tekee helmikuussa 2017 kolmen konsertin kiertueen Venäjälle ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla. Orkesteri esiintyy Moskovan Konservatorion suuressa salissa 12.2., Viipurin Kulttuuritalossa 14.2. ja Pietarin Filharmoniassa 15.2. Ohjelmassa on Tsaikovskin sarja Joutsenlammesta, Sibeliuksen viulukonsertto, Beethovenin sinfonia nro 3 sekä Ernest Pingoud'n ja Väinö Raition teoksia. Solistina soittavat Sibelius-viulukilpailun 2010 voittanut Nikita Boriso-Glebsky sekä RSO:n konserttimestari Petri Aarnio ja soolosellisti Tuomas Lehto. Kiertue on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.


Tutustumisretki sinfoniaorkesterin maailmaan koko perheelle

Miten Dvořák kuvasi Amerikkaa 9. sinfoniassaan – kuuluuko se englannintorvisoolossa vai päätösosan vaskivyöryissä? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin vastataan 4.2. koko perheen Sinfoniaorkesteri tutuksi -konsertissa, jossa niin teos kuin orkesterikin joutuvat suurennuslasin alle. RSO:n ja Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO:n soitinsatukonserteissa Piilometsään saapuu uusi asukas Schumannin ja Elgarin sinfonioiden tahtiin Heinz Holligerin ja Sakari Oramon johdolla.


Yle välittää

Kaikki RSO:n kausisarjojen konsertit ovat nähtävissä ja kuultavissa suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso). Yle Teema televisio suorana useita RSO:n konsertteja RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa. Ylen Elävässä arkistossa voi tutustua RSO:n soivaan historiaan. Sivustolla on kuultavana niin arkistojen aarteita kuin vielä levyttämättömiä, tuoreita kantaesityksiä.

Kausilippujen myynti alkaa 16.11.

Kevään 2017 kausiliput ovat myynnissä 16.11.–18.12.2016 Ticketmasterissa. Samalla tulevat kertalippumyyntiin myös kaikki tammikuun sarjakonsertit, kevään kamarimusiikkikonsertit sekä Sinfoniaorkesteri tutuksi -konsertti ja Daniil Trifonovin konsertin uusinta 6.5.Kevään muiden konserttien kertaliput tulevat myyntiin 2.1.2017.

  • Suomen Säveltäjät ry. 75 vuotta

    Juhlakonsertti 2.10. klo 20 Musiikkitalossa.

    Syyskuussa 1945 säveltäjät Erik Bergman ja Kalervo Tuukkanen tapasivat sattumalta Helsingissä taiteilijakoti Lallukan eteisessä ja ryhtyivät juttelemaan edellisenä päivänä kuolleen kollegansa Väinö Raition kokemista vaikeuksista säveltäjänä. Esiin nousi ajatus säveltäjien omasta yhdistyksestä. Tätä yhdistystä juhlitaan RSO:n konsertissa 2.10. klo 20 Musiikkitalossa.

  • Matthias Goerne laulaa Schubertia RSO:n solistina

    Lisäksi marraskuussa barokkia ja venäläistä ohjelmistoa.

    Lied-laulajien eturiviin kuuluva baritoni Matthias Goerne esiintyy RSO:n solistina 27.11. Ylikapellimestari Hannu Linnun johtamassa konsertissa Goerne laulaa Schubertin liedejä mm. Winterreise-sarjasta. Goernen vierailun lisäksi RSO:n marraskuun konserteissa kuullaan venäläistä ohjelmistoa, barokkia ja lisää Schubertia.