Hyppää pääsisältöön

Venäläispianisti Daniil Trifonovin konsertti lauantaiuusintana 6.5.

Daniil Trifonov, piano
Daniil Trifonov, piano Kuva: Dario Acosta, Deutsche Gramophone Daniil trifonov

RSO jatkaa kevätkaudella kokeilua suosituimpien konserttiensa uusimisesta lauantaisin. Taidoillaan konserttiyleisöjä aina Tšaikovski-kilpailun voitosta lähtien hämmästyttäneen pianisti Daniil Trifonovin konsertti 5.5. uusitaan heti seuraavana päivänä, lauantaina 6.5. klo 16.15. Trifonov tulkitsee Ravelin pianokonserton ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla ja soittaa 5.5. konsertin päätteeksi myös myöhäisillan kamarimusiikkia. Kevään konserttien ohjelmassa on lisäksi suomalaisia modernisteja, kotimaisten puhallinkonserttojen kantaesityksiä sekä Magnus Lindbergin ja Kaija Saariahon teosten Suomen ensiesitykset. Kevään kausiliput ovat myynnissä 16.11.–18.12. Ticketmasterissa.


Uuno Klamin Psalmus avaa kevätkauden

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alkaessa RSO nostaa esiin kotimaisen modernismin pioneerit Uuno Klamin, Ernest Pingoud’n, Väinö Raition ja Aarre Merikannon. ”He olivat mukana luomassa modernia, jälki-sibeliaanista maailmaa ja heidän kontaktinsa ajan tärkeimpiin ulkomaisiin säveltäjiin olivat ainutlaatuiset”, kertoo ylikapellimestari Hannu Lintu. Heti 13.1. ohjelmassa on Uuno Klamin kuoro-orkesteriteos Psalmus, jonka tekstin pohjana on suomenkielisen kaunokirjallisuuden merkkiteos, Juhana Cajanuksen runoelma vuodelta 1683 Etkös ole Ihmis parca aiwan arca. Maaliskuussa kuullaan Ernest Pingoudin Suurkaupungin kasvot ja Väinö Raition Kuutamo Jupiterissa. Kevätkauden päättää Aarre Merikannon orkesteriteos Pan.


Herbert Blomstedt johtaa Beethovenin viidennen

Ruotsalaismaestro Herbert Blomstedt tulkitsee Beethovenin viidennen ja Sibeliuksen neljännen sinfonian ja Bruckneristaan tunnetun Kent Naganon johdolla kuullaan nyt 8. sinfonia. Viulisti Leonidas Kavakos esittää Beethovenia itse johtamassaan konsertissa ja Olli Mustosen kanssa aloitettu Prokofjevin pianokonserttojen esitys- ja levytysprojekti tulee päätökseen 2. pianokonserton myötä.


Kaksi kotimaista puhallinkonserttoa saa kantaesityksensä

Kevätkaudella RSO kantaesittää neljä Yleisradion tilaamaa teosta, joista kaksi on puhallinkonserttoja. Kunniankapellimestari Sakari Oramon johdolla kuullaan 19.5. Jukka Tiensuun pasuunakonsertto, jonka solistina esiintyy RSO:n soolopasunisti Darren Acosta. Jaakko Kuusiston fagottikonserton 21.4. soittaa niin ikään oman orkesterin mies, soolofagotisti Otto Virtanen. Musica nova Helsinki -festivaalilla 1.2. on ohjelmassa nuoren Sauli Zinovjevin orkesteriteos sekä Southbank Centerin ja Musica novan tilaama Tyondai Braxtonin TELEKINESIS. 5.5. kantaesityksensä saa Sebastian Fagerlundin uusi orkesteriteos. Suomen ensiesityksiä ovat Kaija Saariahon harppukonsertto sekä Magnus Lindbergin 2. viulukonsertto, jonka solistina esiintyy teoksen Lontoossa 2015 kantaesittänyt Frank Peter Zimmermann.


Kolmen konsertin kiertue Venäjälle helmikuussa

RSO tekee helmikuussa 2017 kolmen konsertin kiertueen Venäjälle ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla. Orkesteri esiintyy Moskovan Konservatorion suuressa salissa 12.2., Viipurin Kulttuuritalossa 14.2. ja Pietarin Filharmoniassa 15.2. Ohjelmassa on Tsaikovskin sarja Joutsenlammesta, Sibeliuksen viulukonsertto, Beethovenin sinfonia nro 3 sekä Ernest Pingoud'n ja Väinö Raition teoksia. Solistina soittavat Sibelius-viulukilpailun 2010 voittanut Nikita Boriso-Glebsky sekä RSO:n konserttimestari Petri Aarnio ja soolosellisti Tuomas Lehto. Kiertue on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.


Tutustumisretki sinfoniaorkesterin maailmaan koko perheelle

Miten Dvořák kuvasi Amerikkaa 9. sinfoniassaan – kuuluuko se englannintorvisoolossa vai päätösosan vaskivyöryissä? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin vastataan 4.2. koko perheen Sinfoniaorkesteri tutuksi -konsertissa, jossa niin teos kuin orkesterikin joutuvat suurennuslasin alle. RSO:n ja Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO:n soitinsatukonserteissa Piilometsään saapuu uusi asukas Schumannin ja Elgarin sinfonioiden tahtiin Heinz Holligerin ja Sakari Oramon johdolla.


Yle välittää

Kaikki RSO:n kausisarjojen konsertit ovat nähtävissä ja kuultavissa suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso). Yle Teema televisio suorana useita RSO:n konsertteja RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa. Ylen Elävässä arkistossa voi tutustua RSO:n soivaan historiaan. Sivustolla on kuultavana niin arkistojen aarteita kuin vielä levyttämättömiä, tuoreita kantaesityksiä.

Kausilippujen myynti alkaa 16.11.

Kevään 2017 kausiliput ovat myynnissä 16.11.–18.12.2016 Ticketmasterissa. Samalla tulevat kertalippumyyntiin myös kaikki tammikuun sarjakonsertit, kevään kamarimusiikkikonsertit sekä Sinfoniaorkesteri tutuksi -konsertti ja Daniil Trifonovin konsertin uusinta 6.5.Kevään muiden konserttien kertaliput tulevat myyntiin 2.1.2017.

 • Muusikkojen liitto – äänen kannattaja

  RSO juhlii 100-vuotiasta Muusikkojen liittoa

  Kuluvana vuonna Muusikkojen liitto täyttää 100 vuotta. Muusikkojen liitto edustaa muusikoita ja ajaa heidän oikeuksiaan. Noin kolmannes liiton 3 400 jäsenestä on orkesterimuusikkoja, ja kaksi kolmannesta toimii freelancereina musiikin eri sektoreilla. Muusikot perustivat oman liiton Uudella ylioppilastalolla Helsingissä juuri ennen Suomen itsenäistymistä vuonna 1917.

 • RSO juhlii 100-vuotiasta Suomen Muusikkojen Liittoa ja kantaesittää Antti Auvisen orkesteriteoksen

  Konsertin solistina esiintyy viulisti Lisa Batiashvili.

  RSO esittää 90-vuotisjuhlakaudellaan yhteensä yhdeksän kantaesitystä, joista 24.11. on vuorossa Antti Auvisen teos Turbo Aria. Lisäksi konsertissa kuullaan Suomen ensiesityksenä Anders Hillborgin toinen viulukonsertto, jonka solistina esiintyy Lisa Batiashvili. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla ohjelmassa on myös Erkki Melartinin Traumgesicht ja Aleksandr Skrjabinin Ekstaasin runoelma.

 • 2. soolopasuunan soittaja

  pasuuna

  Koesoitto pidetään Helsingin Musiikkitalossa 12.–13.2.2018. Hakuaika tehtävään päättyy 3.1.2018 klo 15.00 Suomen aikaa.