Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Arkistojen aarteet mahdollistuvat Yle Areenasta

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Aamulehdessä 15.11.2016.

Eeva Liisa Paloheimo kirjoitti Aamulehdessä (11.11.) Ylen ja tekijöiden sopimuksesta koskien arkistodraamaa ja sen julkaisemista Yle Areenassa. Kirjoittaja haluaisi, että tarjonta olisi nähtävillä perinteisillä televisiokanavilla.

Ylen ja tekijöitä edustavien järjestöjen sopimus on merkittävä virstanpylväs, joka mahdollistaa Ylen omatuotantoisen arkistodraaman julkaisemisen verkossa, käytännössä Yle Areenassa. Ilman tätä yhteistä sopimusta Yle ei olisi voinut tuoda ohjelmia tarjolle ja monet vanhat, mutta rakastetut ohjelmat olisivat jääneet arkiston kätköihin pölyttymään. Tuhansia tunteja arkisto-ohjelmia on järkevää julkaista nimenomaan verkossa. Ruutuaikaa perinteisillä tv-kanavilla on rajallisesti eikä arkistojen avaaminen näin merkittävissä määrin olisi mahdollista.

Perinteisen television katsojat ovat Ylelle tärkeitä ja tarjoamme edelleen kiinnostavaa katsottavaa myös tv-kanavilla. Myös tarjontaa verkossa tarvitaan sillä yhä useampi suomalainen käyttää verkkopalveluita ja esimerkiksi Yle Areenan katselu lisääntyy koko ajan kaikissa ikäryhmissä. Nuorista enää vain noin puolet katsoo perinteistä televisiota ja kotimaisten sisältöjen tarjoaminen myös heille on tärkeää. Sekä Ylen hallintoneuvoston että eduskunnan oikeusasiamiehen aiempien kannanottojen mukaan on Yle-lain mukaista kehittää myös Areenan palveluita.

Vaikka Yle Areenasta puhuttaessa korostuu usein sen käyttö kännyköillä, tableteilla ja tietokoneilla, voi Areenan ohjelmia katsoa myös televisiolaitteen kautta. Television tulee olla niin sanottu äly-tv, joita suuri osa tällä hetkellä myytävistä televisiolaitteista onkin. Lisäksi joillakin verkkoyhtiöillä ja operaattoreilla on paketeissaan ns. ohjelmakirjasto, jonka kautta Yle Areenaa voi katsoa vaikkei äly-televisiota olisikaan.

Kirjoittajan ajatus rajata palvelu joiltakin väestöryhmiltä on vastoin julkisen palvelun periaatetta. Yle-vero on satsaus suomalaiseen tiedonvälitykseen ja kulttuuriin, jota tehdään kaikille suomalaisille. Velvollisuuteen maksaa Yle-veroa ei vaikuta se, omistaako henkilö television tai käyttääkö hän muutoin Yleisradion palveluja. Eikä joidenkin väestöryhmien vapautus Yle-verosta rajoita heidän oikeuttaan julkiseen palveluun.

Petri Jauhiainen
julkaisupäällikkö
TV ja Areena, Yle