Hyppää pääsisältöön

Pyysimme Counter-Strike-pelaajaa arvostelemaan suomalaisen mobiilipelin, joka aikoo mullistaa e-urheilun

Counter-Strike: Global Offensive -peli on legendaarinen ammuntapeli. Mutta voiko Critical Opsista tulla sitäkin suositumpi?

Critical Ops -peliä voi pelata älypuhelimella tai tabletilla. // Kuva: Critical Force

Netissä pelattava tektinen ammuntapeli, jota pelataan joukkueissa. Sitä pelataan ensimmäisen pelaajan näkövinkkelistä. Ensimmäinen mieleen tuleva ajatus: Counter-Strike.

Siitä ei kuitenkaan ole kyse: nyt puhutaan kajaanilaisen, vuoden suomalaiseksi pelinkehittäjäfirmaksi valitun Critical Forcen uudesta mobiililaiteille suunnatusta räiskintäpelistä.

Pelin nimi on Critical Ops, jonka esikuvana toimii juuri Counter-Strike: Global Offensive. Kuten CS:ää, peliä pelataan netissä joukkueina. Sen tavallisin pelimuoto on se, jossa pyritään lahtaamaan vastustajia. Kun kaikki toisen joukkueen viisi pelaajaa ovat kuolleet, oma tiimi saa pisteen.

Liikkuminen, ampuminen, hyppääminen ja kaikki muut toiminnot tehdään vaakatasossa olevan älylaitteen näyttöä koskien.

Pelillä on ympäri maailmaa yhteensä noin 300 000 aktiivia päivittäistä pelaajaa.

"Tämä on paljon vaikeampi peli kuin Counter-Strike."― Hannes Kettunen

Okei, kokeillaan.

Kokemattomalle pelaajalle Critical Ops osoittautuu ylivoimaisen vaikeaksi. Jos oma hahmo pysyy hengissä kymmenen sekunnin ajan, voi väläyttää pienen hymyn ja olla tyytyväinen. On parempi, että joku Counter-Strike konkari testaa peliä ammuntapelialoittelijan sijaan.

Siirretään valtikka Suomen parhaalle Änäripelaaja Hannes Kettuselle, joka on pelannut Counter-Strikea aktiivisesti treenanneessa joukkueessa. Nykyään hän hinkkaa CS:ää kavereiden kanssa noin kymmenen tuntia per viikko.

Kettusella on välittömästi aivan eri tatsi peliin. Kaksi ensimmäistä laukausta tappavat vastustajan.

- Lähti hyvin käyntiin, Kettunen sanoo ja myöntää, että vankasta CS-taustasta on apua etenkin pelitaktiikan suhteen.

- Sitä katselee kulmien takaa vähän eri tavalla kuin ryntäilijät.

Se taisi olla piikki toimittajan suuntaan.

Puolen tunnin testirupeaman jälkeen Kettusen tekemien tappojen ja tapetuksi tulemisen määrät ovat suunnilleen yhtä suuret. Se kertoo jotain pelin haastavuudesta: Counter-Strikessa Kettusen suhdeluku on noin 1,5–2 tappoa yhtä kuolemaa kohden.

- Tämä on paljon vaikeampi peli kuin Counter-Strike, ainakin nyt, kun ei ole pelannut tämän enempää.

Vaikeuksia tuottaa etenkin hyppääminen ja sivuttaisliikkeet.

- Se on tämä, kun pelataan kahdella peukalolla. On paljon helpompi pelata käyttämällä hiirtä ja näppäimistöä, Kettunen kertoo.

Kaikkinensa Kettunen pitää Critical Opsia erittäin hyvänä pelinä, jos tykkää pelata älylaitteella. Vannoutuneena konsoli- ja pc-miehenä hän tuskin koskee Critical Opsiin uudemman kerran, mutta voi kuitenkin suositella peliä muille. Suurimman plussan Kettunen antaa pelin graafiikoille, jotka hivelevät silmänystyröitämme.

Critical Opsin huonoin puoli on se, että sen pelaaminen vaatii sataprosenttista keskittymistä. Siinä missä esimerkiksi Pokémon GO -peliä voi pelailla kävellessäkin vähän sivusilmällä ja vasemmalla kädellä, Critical Opsiin pitää paneutua täysillä.

- Mutta jos on peliporukalla istumassa, niin tätä voisi kavereiden kanssa pelata, Kettunen sanoo

Vaikka Kettunen ei aivan täysin vakuuttunut pelistä, e-urheilun tulevaisuus on Critical Forcen perustaja Veli-Pekka Piiraisen mukaan mobiilissa.

Se on helppo uskoa, sillä maailmanlaajuisesti älypuhelimia on myyty huomattavasti enemmän kuin pelaamisen soveltuvia, tarpeeksi tehokkaita tietokoneita. Kyse on myös kustannuksista: peliä pyörittävän älypuhelimen saa parilla sadalla, Counter-Striken pelaamisen soveltuva tietokone kustantaa helposti viitisensataa euroa enemmän.

- Älypuhelin ja nettiyhteys on kaikki mitä vaaditaan, harrasti pelaaja sitten kansainvälisen tason mobiilia kilpaurheilua rahapalkinnoista tai kunniasta, Piirainen kertoo tiedotteessa.

Critical Opsin voi ladata Android-laitteelle täältä ja iOS-käyttöjärjestelmälle täältä.

Lue myös:

Counter-Strike ei ole Suomessa vielä jääkiekon asemassa, mutta tämä voi pian muuttua, uskoo e-urheilun asiantuntija Joona Leppänen

Armeijassa oltaisiin valmiita ottamaan e-urheilijoita Urheilukouluun – passiivinen lajiliitto jarruttaa intin suorittamista pelaamalla

Haastoimme Suomen parhaan Änäripelaajan matsiin, ja nyt harmittaa

Huh, mikä alku viikolle: suomalaisille Counter-Striken MM-kultaa ja Nobelin talouspalkinto