Hyppää pääsisältöön

Tietoisku piirsi uhkakuvan 2000-luvun miehistä

Vuonna 1986 esitetty tietoiskukampanja kantoi huolta siitä, millaisia 2000-luvun suomalaiset miehet tulisivat olemaan. Miten kävisi elämänsä liukuhihnalle urautuneelle miehelle ja hänen pojalleen?

Miehen elämänkaaresta piirtyy tietoiskuissa karu kuva. "Elämä asettaa meille miehille alusta asti ankarat haasteet." Rajussa kuvakielessä on nähtävissä viitteitä aikakauden paineistettuun ilmapiiriin: elettiin 1980-luvun taloudellista nousukautta.

Vaatimuksista huolimatta myös miehen oli kampanjan mukaan hyvä muistaa, että "elämän liukuhihnalle astuessaan sitä useimmiten itse voi päättää omasta elämästään, valita suunnan ja määrätä vauhdin." Itse sai päättää myös siitä, missä seurassa matkaansa jatkoi.

Miesten on pärjättävä, periksi ei saa antaa.

Tärkeä miehen malli saatiin tietenkin isältä. Jos isä oli taipuvainen vaikkapa hurjastelemaan autolla, oliko lapselta aikanaan lupa odottaa viisaampaa liikennekäyttäytymistä?

Sanovat, että tulee isäänsä, samat eleet ja tavatkin.

Kampanjan valistus pureutui pohtimaan vain miehen mallia. Isän tai äidin vaikutuksista tyttärensä esikuvina ei laadittu vastaavanlaisia tietoiskuja.

Lue lisää:

Tietoisku: Menevä mies

Onko mieleesi juolahtanut, että myös sinä voit vähentää lähimmäisesi paineita, kysyttiin tietoiskussa syksyllä 1972.

Muistatko myös nämä tietoiskut?

Keskustele