Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

Kodinhoitohuonetta remontoidaan.
Kodinhoitohuonetta remontoidaan. Kuva: Talon omistajan kuva. kuningaskuluttaja

Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

Vantaalainen perhe uskoi ostaneensa unelmakodin vuonna 2010. Pikku hiljaa pintojen alta paljastui kuitenkin ikäviä yllätyksiä.

Lattian alta löytyi irtovettä, seinät olivat homeessa, yläpohja ei tuulettunut kunnolla, piha upotti keväällä kuin suo, salaojien kaadot olivat pielessä, kodinhoitohuone oli rakennettu ilman lupaa ja niin edelleen.

Korjaamiseen on palanut paljon rahaa ja vapaa-aikaa. Talon jättimäiset ongelmat ovat aiheuttaneet myös sairastelua ja avioeron.

Kuntotarkastus ei kerro kaikkea

Taloon tehtiin ennen kauppaa Raksystemsin kuntotarkastus. Raksystemsin mukaan kuntotarkastus vähentää riskiä jälkikäteen selviävistä ongelmista. Yhtiö toteaa myös, että kuntotarkastus ei aina paljasta kaikkea.

Vantaalaisperheen tapauksessa herää kysymys, onko kuntotarkastajan ote lipsunut, kun taloa on korjattu talokaupan jälkeisinä vuosina peräti 200 000 eurolla?

Kuntotarkastusraportin ”riskirakenne” -sarakkeeseen ei ole merkitty ainoatakaan kohdetta sivulla, jossa listataan oleellisimmat havainnot.

Salaojista kuntotarkastaja ei tehnyt havaintoa – hänen oli mahdotonta todeta salaojien kaatovirhe, joka oli todennäköinen osasyy talon kosteusongelmiin.

Tietyiltä osin vantaalaisperheen isä kritisoi kuntotarkastusta ankarasti.

Yläpohjassa hometta

Kuntotarkastaja totesi raportissaan, että aumakattoisen talon yläpohjan tuuletus vaikutti riittävältä, vaikka räystäslaudoitus oli ummessa. Tarkastaja kehotti varmistamaan tuuletuksen laudoitusta reiíttämällä.

Tarkastaja ei kuitenkaan mennyt yläpohjaan sen luukkua pidemmälle, koska piti yläpohjassa liikkumista turvattomana.

Yläpohjaan on syntynyt kosteusläiskiä ja hometta.
Vantaalaisen perheen kodin yläpohja jäi tutkimatta kuntotarkastuksessa. Seuraavana vuonna sieltä löytyi kosteusjälkiä ja hometta. Yläpohjaan on syntynyt kosteusläiskiä ja hometta. Kuva: Talon omistajan kuva. kuningaskuluttaja

Perheenisän mielestä kuntotarkastajan olisi pitänyt esittää yläpohjaan jatkotutkimusta, sillä Raksystems noudattaa kuntotarkastuksen KH 90-00394 –ohjetta.

Ohjeen mukaan kuntotarkastajan tulee esittää lisätutkimusta, jos riskihavaintoon liittyvän rakenteen kunnosta ei saada selvyyttä. Riskihavainto on esimerkiksi puutteellinen tuuletus.

Vantaalla tarkastaja ei kuitenkaan suosittanut lisätutkimusta yläpohjaan, vaikka ei ollut vakuuttunut yläpohjan tuuletuksen toimivuudesta eikä päässyt itse tutkimaan yläpohjaa. Raksystems Insinööritoimston toimitusjohtaja Marko Malmivaara myöntää, että tässä kohtaa tarkastajalla saattoi sattua ”pieni virhe”.

Asuntokauppaa seuraavana vuonna talon isäntä huomasi kattotuoleissa hometta ja muitakin yläpohjan kosteusongelmia on ilmennyt. Yläpohjan tuuletus on todettu riittämättömäksi.

Jos homeet olisi havaittu ennen talokauppaa, talon ostaminen olisi saattanut jäädä kokonaan väliin perheeltä. Jupakassa on kiistelty siitäkin, onko home ilmestynyt yläpohjaan vasta talokaupan jäkeen.

Luvaton kodinhoitohuone

Talosta paljastui myös, että kodinhoitohuone oli rakennettu jälkikäteen laajennuksena autotalliin ilman rakennuslupaa.

Talon isännän mukaan kodinhoitohuoneeseen liittyi myös teknisiä ongelmia, kuten paloturvallisuuspuute. Luvattoman kodinhoitohuoneen kuntoon saattaminen on maksanut hänen mukaansa ainakin 20 000 euroa.

Omakotitalon remontti käynnissä.
Kodinhoitohuone vaati isoja muutostöitä. Omakotitalon remontti käynnissä. Kuva: Talon omistajan kuva. kuningaskuluttaja

Raksystemsin kuntotarkastuksessa ei ole sanaakaan siitä, että kodinhoitohuone on rakennettu luvatta.

Toimitusjohtaja Malmivaaran mielestä kuntotarkastajan ei kuulunutkaan tutkia talon luvanmukaisuutta, koska tarkastusta ohjaavassa KH-ohjeessa ei tällaista kehoteta tekemään.

Asiasta on kiinteistöeksperttien parissa päinvastaisia näkemyksiä. KH-ohjeen mukaan kuntotarkastajan pitää raportoida, jos talo poikkeaa oleellisesti asiakirjoista.

KH-ohjeen mukaan olennaisia asiakirjoja ovat mm. pohjapiirrokset ja lupapiirustukset. Vantaalaisen talon pohjapiirrokseen on jälkikäteen piirretty lyijykynällä kodinhoitohuone, jolta puuttui rakennuslupa.

Puheenjohtaja Esko Lindblad asuntokaupan kuntotarkastajan (AKK) pätevyyslautakunnasta sanoo, että KH-ohjeen mukaisessa kuntotarkastuksessa tarkastajan pitää pyrkiä selvittämään talon luvanmukaisuutta saatavilla olevien paperin perusteella.

Pohjapiirros, johon on lisätty kodinhoitohuone.
Kodinhoitohuone oli lisätty piirustuksiin jälkikäteen lyijykynällä. Pohjapiirros, johon on lisätty kodinhoitohuone. Kuva: Yle kuningaskuluttaja

Lue raporttia kuin piru raamattua

Raksystemsin toimitusjohtaja Malmivaara myöntää, että aina kuntotarkastus ei pysäytä homepommin myyntiä.

Hänen mukaansa Raksystemsin vuosittain tekemissä tuhansissa kuntotarkastuksissa löytyy kuitenkin tuhansia vaurioita ja puutteita, joista useimmat olisivat muutoin jääneet pimentoon.

- 55 prosentissa taloista löytyy puutteita, jotka edellyttävät välittömiä toimenpiteitä, sanoo Malmivaara.

Kuntotarkastukseen pettynyt vantaalaismies kehottaa talon ostajaa perehtymään tarkasti kuntotarkastuksen tilaajan ohjeeseen ja myös suoritusohjeeseen.

Ote kuntotarkastusraportista.
Kuntotarkastuksessa ei selviä aina kaikki ongelmat. Vantaalaisperheen homepommista ei oltu kirjattu yhtään riskirakennetta. Ote kuntotarkastusraportista. kuningaskuluttaja

- Kun tuntee kuntotarkastajan velvollisuudet, se helpottaa kysymysten esittämistä kuntotarkastajalle, sanoo vantaalaismies.

Hänen mielestään kuntotarkastusraporttia pitää tulkita kuin ”piru raamattua”.

- Kun sinne jää ympäripyöreyksiä, niin pitäisi ottaa selvää, mitä ne käytännössä tarkoittavat.

Vantaalaisen mielestä ei ole pahitteeksi, jos vie tarkastusraportin toisen rakennusalan ammattilaisen luettavaksi ja tulkittavaksi.

Kuntotarkastaja ei tavallisesti itse kirjoita raporttia niin kansantajuisesti ja varoittavasti, että tavallinen omakotitalon ostaja ymmärtää talon riskit varmasti oikein.

Lue lisää:

Piilovirhevakuutuksesta niukasti apua – hometalon 200 000 euron kulut piti maksaa suurimmaksi osaksi itse

Nuku yösi hyvin, piilovirhevakuutus turvaa talokauppasi, lupaili Raksystemsin vakuutusesite. Vakuutuskorvauksia on kuitenkin rajattu kovalla kädellä. Uudet vakuutusehdot jättävät vakuutuksen ottajan taistelemaan korvauksista urakoitsijan kanssa. Vakuutuskorvauksen voi saada urakoitsijan vastuuajan jälkeen tai konkurssitilanteessa.

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.