Hyppää pääsisältöön

"Puolueet eivät piittaa eläkeläisköyhälistöstä"

Psykiatri, entinen kansanedustaja Ilkka Taipale.
Ilkka Taipale kotonaan Helsingin Veräjämäellä. Psykiatri, entinen kansanedustaja Ilkka Taipale. Kuva: Yle, Jyrki Ojala Ilkka Taipale,taipale

Psykiatri ja entinen kansanedustaja Ilkka Taipale tunnetaan Suomessa kaikkein heikoimpien sinnikkäänä puolustajana. Sosialidemokraatteja edustava kansalaisaktivisti ei näe loppua kansaneläkkeen ja takuueläkkeen varassa elävien kurjistumiselle. MOT haastatteli Taipaletta ”Unohdetun kansan kuritus” -ohjelmaa varten.

Ilkka Taipale sanoo, että yksineläjät liukuvat eläkeläisväestössäkin muita helpommin köyhyysrajan alapuolelle. Ongelma on erityisen suuri Suomessa. Yksin asuvista yli kolmannes on yli 65-vuotiaita. Mitä vanhempi olet, sitä varmemmin elät yksin.

Taipaleen mukaan poliittisia puolueita ei hetkauta, vaikka maassa on satoja tuhansia EU:n köyhyysrajan alle tipahtaneita eläkeläisiä. Pienituloisten eläkeläisten asema ei ole aikoihin ollut politiikan teon keskiössä. Taipaleen mielestä se tulisi nostaa sinne vauhdilla osana muiden perusturvan varassa elävien aseman parantamista.

Taipale muistuttaa, että Suomi sai viime vuonna Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta huomautuksen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistason riittämättömyydestä. Huomautuksesta huolimatta perusturvan varassa elävien tilanteeseen ei ole tullut parannusta, vaan heidän asemansa heikkenee. Taipale ei näe nopeaa loppua nykymenolle.

Pitäisikö eläkejärjestelmän rakenteita siis jotenkin rukata uuteen uskoon?

Katsottu videoiden upotuskoodia, ei korjattu/muokattu artikkelia 11.5.2017 MK

Kommentit