Hyppää pääsisältöön

Kinonyrkki Samuel Fuller on Teemalauantain sankari

Samuel Fuller ja sikari. Kuva dokumenttielokuvasta A Fuller Life.
Samuel Fuller eli täyttä elämää. Kuva dokumenttielokuvasta A Fuller Life. Samuel Fuller ja sikari. Kuva dokumenttielokuvasta A Fuller Life. Samuel Fuller,a fuller life,Teemalauantai,elokuvaohjaajat

"Tyylillinen kinonyrkki" Samuel Fuller on Teemalauantain sankari 19.11.2016.
Illan iskut ovat Shokkikäytävä-elokuva ja dokumentti A Fuller Life.

Kuva Samuel Fullerin elokuvasta Shokkikäytävä (1963).
Shokkikäytävä shokeeraa yhä. Kuva Samuel Fullerin elokuvasta Shokkikäytävä (1963). Shokkikäytävä,Samuel Fuller,elokuvat,Teemalauantai

Samuel Fuller (1912–1997) oli amerikkalaisen elokuvan lahjomaton anarkisti ja oman tiensä kulkija, todellinen independent-ohjaaja. Peter von Baghin sanoin hän oli "tyylillinen kinonyrkki ja ideoiden ampujana paradoksin mestari sekä armottomien, illuusioita kunnioittamattomien totuuksien mies". Suomen-kävijänäkin muistettu Fuller eli täyden elämän. Hän aloitti uransa rikostoimittajana ja -kirjailijana, koki toisen maailmansodan kauhut rintamalla ja oli vapauttamassa Falkenaun keskitysleiriä. Ensimmäisen elokuvansa hän ohjasi vuonna 1949.

Tv-ensi-iltansa nyt saavan dokumenttielokuvan A Fuller Life on ohjannut Fullerin tytär Samantha Fuller. Fullerin omia tekstejä lukevat ja häntä muistelevat ystävät, työtoverit ja ihailijat. Dokumentin runkona olevaa A Third Face -muistelmateosta lukevat muun muassa ohjaajakollegat Monte Hellman, Wim Wenders, Joe Dante ja William Friedkin sekä näyttelijät Constance Towers, James Franco ja Tim Roth.

Illan avaa Fullerin vuonna 1963 ohjaama Shokkikäytävä. Se on yhä shokeeraava, vinksahtanut ja vimmainen elokuva amerikkalaisesta painajaisesta, vallan vääristymistä, rasismista ja hulluudesta. Elokuva kertoo Pulitzer-palkintoa jahtaavasta lehtimiehestä, joka soluttautuu mielisairaalan potilaaksi paljastaakseen murhaajan. Pääosissa nähdään Peter Breck, Constance Towers, Gene Evans ja James Best.

Shokkikäytävä on esitetty Suomen televisiossa vain kerran aiemmin, 24 vuotta sitten. Elokuvan ikäraja oli aiemmin K18. Nyt nähdään uusi restauroitu kopio.

Teemalauantai 19.11.2016

  • Klo 21.00 Shokkikäytävä (Shock Corridor, USA 1963). Ohjaus Samuel Fuller. Pääosissa Peter Breck, Constance Towers, Gene Evans ja James Best. (16)
  • Klo 22.40 A Fuller Life (USA 2013). Dokumenttielokuva, ohjaus Samantha Fuller.

Shokkikäytävä: 30 päivää Areenaa, A Fuller Life: 90 päivää Areenaa

Samuel Fuller kertoo, mitä elokuva on

Kun Samuel Fuller vieraili Suomessa keväällä 1992, hänelle esitettiin Jean-Luc Godardin elokuvasta Hullu Pierrot tuttu kysymys: "Mitä on elokuva, herra Fuller?"
Fuller vastasi: "Haa, neiti Godard... En muista sanatarkasti mitä sanoin, mutta muistan 90 prosenttia. Elokuva on taistelukenttä. Syntymää. Rakkautta. Romanssia. Vihaa. Mustasukkaisuutta. Murhaa. Kuolemaa... Yhdellä sanalla: tunnetta. Siihen uskon vahvasti. Okei?"
(Ohjelmasta Noitaympyrät, TV1 1992. Haastattelijana Kati Sinisalo.)

Elokuva on taistelukenttä. Syntymää. Rakkautta. Romanssia. Vihaa. Mustasukkaisuutta. Murhaa. Kuolemaa... Yhdellä sanalla: tunnetta."― Samuel Fuller, 1992
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa