Hyppää pääsisältöön

Transnainen Mona Bling on rohkea esikuva, joka toivoo translakiin pikaista uudistusta ja uskoo siihen, että jokainen voi löytää rakkauden

Parhaillaan ympäri maailmaa vietetään transviikkoa. Transsukupuolinen muotibloggaaja Mona Bling sanoo, että hänelle jokainen viikko on transviikko.

Mona Bling // Kuva: monabling.com

24-vuotias muotibloggaaja Mona Bling eli Mona Kuoppamaa on kotoisin Nummelasta, nykyään hän asuu poikaystävänsä kanssa Espoossa.

Bling kirjoittaa muotiblogia, opiskelee media-alaa ja hän on ollut ehdolla vuoden pukeutujaksi Elle Style Awards -gaalassa. Somessa hän esittelee usein tyyliään ja hehkuttaa rakastaan, jonka löysi noin vuosi sitten deittisovelluksen kautta.

Transaktivisti Mona Bling on somessa ja blogissaan onnellinen ja tyylikäs nainen. Yksi asia häntä kuitenkin ottaa päähän.

Tällä hetkellä Suomessa on voimassa translaki, joka edellyttää sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona lisääntymiskyvyttömyyttä eli käytännössä pakkosterilisaatiota, ja alistaa juridisen vahvistamisen lääkärien lausunnoille.

Mona Bling toivoisi, että translaki nousisi yhä enemmän tapetille transviikon aikana. Myös Amnesty vaatii, että translakia tulee pikaisesti muuttaa niin, että se kunnioittaa transihmisten itsemääräämisoikeutta ja turvaa heidän ihmisoikeuksiensa toteutumisen.

Mona Blingin mielestä on tosi hienoa, että valtaväestön tietoisuuteen tuodaan sukupuolivähemmistöjen asioita transviikon myötä, vaikka hänelle jokainen viikko onkin transviikko.

- Lakimuutos on tärkeä, jotta ihmisillä olisi itsemääräämisoikeus. Sukupuolen korjausprosessi on tosi pitkä ja monivaiheinen Suomessa. Kyllä ihminen itse tietää oman identiteettinsä, ei siihen tarvita lääkärin testejä.

Mona Blingin mielestä 18 vuoden ikärajasta tulisi luopua pikimmiten. Transnuorten ja -lasten elämä helpottuisi paljon, jos hoidot voisi aloittaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi nuorena aloitetun hormonihoidon ansiosta transihmisen ei tarvitsisi käydä läpi väärän sukupuolen murrosikää ollenkaan, mikä parantaisi elämänlaatua huomattavasti.

- Monet ihmiset tietävät jo pienestä asti, mikä on heidän sukupuolikokemuksensa. On tosi surullista, jos translapsi ei pääse hoitoihin, vaikka tietää sukupuolensa ja oman identiteettinsä todella hyvin.

Esikuva, joka antaa toivoa muille

Transihminen on pääosin yläkategoria, joka sisällyttää transsukupuoliset ja muunsukupuoliset.

Transsukupuolinen on henkilö, jonka sukupuoli ei vastaa hänelle syntymässä määritettyä sukupuolta. Useat transsukupuoliset tarvitsevat korjaushoitoja, jotta he voisivat elää paremmin omassa sukupuolessaan.

Blingin mukaan sukupuolen korjausprosessia voi verrata toiseen murrosikään, sillä keho muuttuu ja mielialat vaihtelevat hormonien vuoksi.

- Kaikki tietävät, ettei murrosikä ollut kauhean hauska ensimmäiselläkään kerralla. Kun pitää käydä kaksi murrosikää läpi, niin se on kaksi kertaa "hauskempaa".

Mona Bling aloitti sukupuolenkorjausprosessin vasta täysi-ikäisenä, vaikka hänellä oli jo lapsena kokemus siitä, että hän on nainen.

- Mulla, mun vanhemmilla tai koulussa ei ollut mitään tietoa asiasta. Nettikään ei ollut vielä niin iso silloin, eikä ollut mitään esikuvia. Sen takia lähdin prosessiin vasta aikuisiällä.

Juuri kotimaisten esikuvien puutteen takia Mona Bling haluaa olla transaktivisti.

- Suomen ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen pappi Marja-Sisko Aalto on tehnyt ihan mieletöntä työtä, mutta nuoria transihmisiä ei ole julkisuudessa. Lähden haastatteluihin, koska toivon, että siitä on apua ihmisille, jotka painivat samojen kysymysten kanssa, joita itse nuorena pohdin.

Rakkaus löytyi deittisovelluksen avulla

Uutisoimme eilen odotetusta Tinder-uudistuksesta. Tinderissä on siis voinut olla tähän asti vain mies tai nainen ja etsiä vain miehiä, naisia tai molempia. Asiaan on tulossa pian muutos. Seuraavan päivityksen myötä näiden kahden vaihtoehdon alle tulee valikko, josta löytyy lukuisia lisävaihtoehtoja, kuten esimerkiksi transnainen ja transmies.

Transaktivisti ottaa uudistuksen ilolla vastaan.

- Ihanaa, ihanaa, ihanaa! Mulle tämä tuli vain vähän myöhässä, mutta ei se mitään. Aika kauan siinä kesti. Facebook teki vastaavan uudistuksen jo pari vuotta sitten.

Mona Blingin mielestä on tosi hyvä, että Tinder ottaa sukupuolen moninaisuuden huomioon.

- Ei mulla ollut itselläni ongelmaa olla Tinderissä naisena, koska olen nainen, mutta siitä tuli ongelmia, kun on paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä mitä transsukupuolisuus on. Se on turhauttavaa.

Mona Bling käytti aiemmin useita deittisovelluksia, muun muassa Tinderiä, jossa hän sai jopa tappouhkauksia. Reilu vuosi sitten Mona Bling oli samassa tilanteessa kuin todella monet muutkin sinkut. Hän etsi rakkautta deittisovelluksesta, ja koki valtavan määrän pettymyksiä.

- Ei deittailu ole kenellekään helppoa. Haluaisin sanoa, että kyllä se oikea voi löytyä, vaikka kelaisi, ettei tule ikinä löytämään ketään ja että kukaan ei halua olla sun kanssa. Maailmassa on niin paljon erilaisia ihmisiä. Joku voi nähdä ne asiat hyvinä, joita muut ihmiset pitävät huonoina.

Näin kävi myös Mona Blingille: vuosi sitten hän tutustui Happn-deittisovelluksessa nykyiseen poikaystäväänsä.

- Kaikkein tärkeintä on se, että rakastaa itseään. Vasta sitten voi rakastaa toista. Ei pidä antaa periksi. Aina on toivoa.

Lue myös:

Suomi päihitti Ruotsin seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa – paras tilanne Maltalla

YleX Ensinäyttö: Cristal Snow julistaa olevansa juuri niin homo kuin haluaa

Robinin bändissä soittava monilahjakkuus Minna Koivisto kaipaa suoraa puhetta musabisnekseen: tytöttely kyllästyttää ja homoseksuaaleja esikuvia on liian vähän