Hyppää pääsisältöön

Uusi Babylon -mykkäelokuvan tarinaa siivittää Šostakovitšin omana aikanaan skandaalin aiheuttanut musiikki

elokuva Uusi Babylon
elokuva Uusi Babylon Kuva: ZDF / ARTE the new babylon

RSO:n elokuvakonsertissa Musiikkitalossa 25.11. nähdään venäläisen mykkäelokuvan klassikko Uusi Babylon vuodelta 1929. Ohjauksen ja käsikirjoituksen tekivät aikansa nuoret avangardistit Grigori Kozintsev ja Leonid Trauberg ja musiikin sävelsi Dmitri Šostakovitš. RSO:a konsertissa johtaa vaikuttavan uran elokuvamusiikin parissa tehnyt Frank Strobel. Ennen konserttia -tilaisuudessa tuottaja Kati Sinisalo haastattelee kapellimestari Strobelia päälämpiössä klo 18.

Elokuvassa Uusi Babylon eletään vuotta 1871 Pariisissa. Ranska on hävinnyt sodan Saksalle ja Pariisia uhkaa saksalaisten miehitys. Kaupungin suojelemiseksi muodostetaan vallankumoushallitus, Pariisin kommuuni, joka taistelee niin saksalaisia kuin Ranskan hallituksenkin joukkoja vastaan. Myllerryksen keskellä sodan vastakkaisilla puolilla Uusi Babylon -tavaratalon myyjätär Louise ja hallituksen joukkojen sotilas Jean rakastuvat.

Sorrettujen työläisten ja rappeutuneen porvariston vastakkainasettelun, kaupungin piirityksen ja nuoren rakkauden tarinaa siivittää Dmitri Šostakovitšin oivaltava musiikki. Säveltäjä oli työtilauksen saadessaan vasta 22-vuotias, mutta ehtinyt jo nousta ensimmäisellä sinfoniallaan nuoren neuvostovaltion lupaavimmaksi uudeksi säveltäjäksi.

Kozintsev ja Trauberg olivat innoissaan musiikista, mutta yleisön parissa se aiheutti skandaalin ja sitä soitettiin vain muutamassa elokuvan esityksessä. Kateissa pitkään ollut partituuri on nyttemmin löydetty ja kunnostettu esityskelpoiseksi. Uusi Babylon merkitsi avausta Šostakovitšin reilusti yli 30 teoksen laajuiseksi kasvaneeseen elokuvamusiikkien sarjaan. Se valmistui aikana, jolloin Šostakovitš ei ollut vielä ehtinyt törmätä esteettisten sensorien vastarintaan, ja se edustaa hänen elokuvamusiikkiaan aidoimmillaan ja parhaimmillaan.

Kapellimestari Frank Strobel on tehnyt vaikuttavan uran elokuvamusiikin parissa. Orkesterin johtajana työskentelyn lisäksi hän on kokenut sovittaja, tuottaja ja levytysten tekijä. Strobel on muokannut ja johtanut musiikkia mykkäelokuvien klassikoihin. Lisäksi hän on erikoistunut uusien partituurien sovittamiseen ja esittämiseen.

25.11. klo 19
Perjantaisarja 6</strong>
The New Babylon
Frank Strobel, kapellimestari
Dmitri Šostakovitš, musiikki
Grigori Kozinsev & Leonid Traunberg, ohjaus
Ennen konserttia klo 18, päälämpiö: The New Babylon
Producer Kati Sinisalo interviews conductor Frank Strobel. Tilaisuus on englanninkielinen.
FILMPHILHARMONIC EDITION
Film by courtesy of ZDF / ARTE / FILMPHILHARMONIC EDITION,
Music by courtesy of Sikorski Musikverlage.
Liput: 8–32,50 €

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.