Hyppää pääsisältöön

Ylen vuosikertomukset 90 vuoden ajalta nyt verkossa

Ylen vuosikertomusten kannet, kuvakollaasi
Ylen vuosikertomusten kannet, kuvakollaasi vuosikertomukset,toimintakertomukset,kuvakoosteet,kollaasi

Vuosikertomusten arkisto tarjoaa pysäytyskuvia Ylen toimintaan 90 vuoden ajalta.

Millaista musiikkia Yleisradio soitti vuonna 1926, kun yhtiö perustettiin? Millaista oli ohjelmisto Helsingin olympialaisten vuonna 1952? Miten Pikku Kakkosen toiminta alkoi? Entä miten ohjelmatuntien määrät tai Ylen budjetti ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä?

Nämä ja monta muuta faktaa voi löytää Ylen vuosikertomuksista. Yle on digitoinut kaikki vuosikertomukset vuodesta 1926 lähtien ja avannut ne kaikkien tutustuttavaksi verkkoon. Vuosikertomukset löytyvät pdf-muodossa Ylen verkkosivuilta.

“Ylen julkisella palvelulla on hieno historia ja joka vuosikymmenellä Yle on tuonut suomalaisille jotain uutta. Vuosikertomukset ovat mainio tiivistys Ylen historiasta. Halusimme tuoda julkaisuarkistomme verkkoon, jotta suomalaiset voivat tutustua myös sen kautta maamme suurimman mediatalon 90-vuotisiin vaiheisiin”, sanoo Ylen viestintäjohtaja Reija Hyvärinen.

Kertomuksista käy ilmi, miten Ylen ohjelmisto on reagoinut suomalaisiin ilmiöihin ja tapahtumiin – ja myös luonut niitä.

Kertomukset valottavat Ylen ohjelmatuotantoa välillä hyvinkin seikkaperäisesti, sillä ne käyvät läpi Ylen toimintaa isoista tapahtumista aina ohjelmallisiin kokeiluihin. Kertomukset sisältävät myös katsauksia jakelu- ja mediateknologian kehitykseen.

Kertomuksia kolmella kielellä

Vuosikertomuksia on julkaistu pääosin kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Suomen- ja ruotsinkieliset alkavat Ylen perustamisvuodesta 1926, englanninkieliset vuodesta 1989. Onpa joukossa yksi latinankielinenkin kertomus, vuodelta 1998.

Vuosikertomusten lisäksi verkkosivuilta löytyy digitoituna myös muita vuosiraportteja: yleisökertomuksia, henkilöstökertomuksia ja tilinpäätöksiä.

Vuosikertomusten nimet vaihtelevat. Alkuaikoina kertomuksia on julkaistu toimintakertomuksen, myöhemmin vuosikertomusten tai vuosikirjojen nimillä. Nykyisin vuosikertomusta vastaava julkaisu on nimeltään hallintoneuvoston kertomus eduskunnalle.

Pääsääntöisesti raportointijakso on ollut kalenterivuosi tammikuusta joulukuuhun, mutta sykleissä on ollut poikkeuksiakin. 1970- ja 1980-luvuilla kertomukset ovat kattaneet tilikausien mukaan ajanjaksot syksystä kevääseen, mikä näkyy myös kertomusten nimissä, esimerkiksi toimintakertomus 1975–1976.