Hyppää pääsisältöön

EU:ssa taistellaan hormonihäirikkökemikaalien kieltämiseksi

Euroopan komission uusi esitys niin sanottujen hormonihäirikkökemikaalien määrittelemiseksi on lähtenyt käsittelykierrokselle. Esitys menee jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin ruodittavaksi.

Esitys ei ole ensimmäinen. Hormonihäirikkökemikaalien vaarallisuudesta on tiedetty jo toistakymmentä vuotta. Komission ryhtyikin vuonna 2009 jäsenmaiden vaatimuksesta laatimaan kriteeristöä hormonihäirikkökemikaalien kieltämiseksi tuholais- ja torjunta-aineissa.

Asia on edennyt hitaasti ja vesittynyt alan teollisuuden voimakkaan lobbauksen johdosta. Kemikaaleja saa edelleen käyttää elintarvikepakkauksissa, palontorjunta-aineissa, kosmetiikassa, lääketieteessä ja tuholaistorjunnassa. Tavallinen ihminen ei juuri voi suojautua niiltä.

Hormonihäirikkökemikaalien tiedetään olevan useiden sairauksien taustalla. Niitä ovat hormoniperäiset syövät kuten rintasyöpä ja eturauhassyöpä, astma, kakkostyypin diabetes, ylipaino, kilpirauhasen toimintahäiriöt, ennenaikainen murrosikä ja rintojen kehitys, heikko siemennesteen laatu ja neurologiset häiriöt.

Kemikaalien käytön rajoittaminen tai jopa kieltäminen edellyttää sitä, että niille pitää saada luotua tieteellinen kriteeristö. Se annettiin komission tehtäväksi. Komissio tekikin ehdotuksen, mutta teollisuus iski takaisin. Sen jälkeen teollisuus ja kemikaalien kieltämistä kannattavat tahot ovat julkistaneet omia, vastakkaisia tutkimuksiaan.

”Se on ollut tuskallinen prosessi. Näyttää siltä, että komissio etenee teflon-tyylillä ja tekee mitä haluaa varmistaakseen, ettemme säätele hormonihäirikkökemikaaleja”, puuskahtaa Axel Singhofen, Euroopan parlamentin Vihreän ryhmän neuvonantaja terveys- ja ympäristöasioissa.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (konservatiivit) johtaa Hormonihäiritsijät-ryhmää Euroopan parlamentissa. Ryhmä kokoaa yhteen kansainvälisiä huippuasiantuntijoita ja kansalaisjärjestöjä.

”Kun joku menee ja tekee kansanmurhan, niin se on rikollista ja väärin. Jos me tiedämme, että tällaisen kemikaalialtistuksen kautta seuraa tällaista kärsimystä ja terveysriskejä, niin eikö tässä ole samanlaisesta asiasta kysymys”, Pietikäinen lataa.


MOT: Vaaralliset kemikaalit – sallittu!
TV1 maanantai 21.11. klo 20
Toimittaja Nina Malmberg

Muokattu 21.11.2016; vaihdettu trailerin tilalle katsottavaksi koko ohjelma sekä korjattu Axel Singhofenin nimi; MK

Kommentit