Hyppää pääsisältöön

Harry Potter -viittauksilla mehustellaan yllättävän vähän, mukana kommentteja maailmanpolitiikkaan – tällainen on Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on ihanaa todellisuuspakoa ahdistavasta maailmasta. Jutussa ei spoilata elokuvan juonta.

Lisko Scamander (Eddie Redmayne) ja Tina Goldstein (Katherine Waterston). // Kuva: Warner Bros.

Viisi pitkää vuotta on kulunut siitä, kun valkokankailla on viimeksi nähty J. K. Rowlingin taikamaailmaan sijoittuva elokuva.

On vaikeaa keksiä mitään syytä, miksi tähän maailmaan ei sukellettaisi uudelleen: Harry Potter -elokuvat olivat valtavan suosittuja kassamagneetteja, ja maailmassa on miljoonia innokkaita Potter-faneja, jotka janoavat uusia taikatarinoita.

Marraskuun 23. päivä ensi-iltaan tuleva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on ensimmäinen osa peräti viidestä samaan taikamaailmaan sijoittuvasta elokuvasta.

Tuoteperheen suosiosta huolimatta viiden elokuvan suunnitelma on kyllä aika massiivinen, kun ottaa huomioon, miten heppoinen yhteys uudella elokuvasarjalla on alkuperäisiin Potter-seikkailuihin. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on nimittäin taikaolentoja esittelevä koulukirja, jota Tylypahkan velhokoulussa Harry Potter ystävineen pänttäsi.

Koulukirja ei ole millään tavalla keskeisessä roolissa Harryn seikkailuissa – ja se tosiaan on ihmeotuksia esittelevä oppikirja vailla juonta tai päähenkilöä. Potter-universumissa sen kirjoittajaksi on mainittu Lisko Scamander; oikean maailman lukijoille tämän feikki-koulukirjan kynäili J. K. Rowling hyväntekeväisyysprojektina vuonna 2001.

Nyt ensi-iltaan siis tulee oppikirjan nimeä kantava elokuva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Elokuvassa päähenkilönä seikkailee oppikirjan kirjoittaja Lisko Scamander (Eddie Redmayne), mutta elokuvan juoni on keksitty kokonaan tätä elokuvaa varten. Käsikirjoittajana on Rowling itse.

Potter on hyllytetty kokonaan

Lisko Scamanderin seikkailu tapahtuu maailmansotien välisenä aikana New Yorkissa. Kaupunkiin vapautuu vahingossa taianomaisia ihmeotuksia – mutta oikeastaan se ei ole niin tärkeää. Kuten Potter-tarinoissakin, myös Ihmeotuksissa tarinan moottorina toimii uhkaavasti nouseva pimeyden voima.

Mutta ehkä suurin yllätys elokuvassa on se, miten itsenäinen se on suhteessa Harry Potterin saagaan. Jo etukäteen oli tiedossa, että Lisko Scamander aloittaa aivan oman seikkailunsa, joka ei ole mikään Harryn prequel-esitarina. Silti on yllättävää, miten säästeliäästi elokuvassa isketään silmää Potter-faneille. Albus Dumbledoren nimi mainitaan kerran, mutta muuten selvät Potter-viittaukset ovat vähissä. Musiikki sentään on tunnistettavaa.

Se on varmasti hyvä juttu. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ei vaikuta elokuvalta, joka yrittää ratsastaa supersuositun kirjasarjan maineella ja imeä siitä vielä viimeisetkin tehot irti. Sen sijaan tässä rakennetaan omilla jaloillaan seisovaa viihde-franchisea, jossa sentään välillä vilahtaa Potter-kirjoista tuttu loitsu.

Elokuva on todellisuuspakoa ja tätä päivää

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat tulee ensi-iltaan juuri oikealla hetkellä, marraskuussa 2016. Vuosi on ollut repivä: Yhdysvalloissa presidentinvaalit ovat jakaneet kansan kahtia, Euroopassa Brexit-äänestys taas on tuonut jakolinjat kaikkien nähtäville. Tunnelma on kireä, olipa sitten Trumpin tai EU:n kannattaja tai ei.

Tällaisina aikoina elokuvat voivat tarjota mitä parhainta todellisuuspakoa, ja mikäpä olisi otollisempaa todellisuuspakoa kuin maaginen tarina lähes sadan vuoden takaisesta velhomaailmasta, jossa näkyvässä osassa ovat enimmäkseen sympaattiset ja hauskat ihmeotukset.

Mutta ollakseen tällainen eskapismielokuva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on myös hyvin ajankohtainen ja poliittinen. Elokuva alkaa lehdistökatsauksella, jossa tunnelman todetaan kiristyvän Atlantin molemmin puolin. Pimeyden voimat järjestäytyvät, ja taikayhteisö joutuu oikeasti pohtimaan, miten se turvaa oman jatkuvuutensa.

Jästien, joita Amerikassa kutsutaankin ei-taikeiksi, maailman puolella taas presidentiksi ollaan sovittelemassa kovien arvojen puolesta puhuvaa häikäilemätöntä miljonääriä. Helppo siinäkin on nähdä yhtymäkohtia nykymenoon.

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on myös selvästi ekoelokuva. Leffa ei käsittele suoranaisesti ilmastonmuutosta tai kritisoi ihmisten hyväksikäyttävää suhdetta eläimiin esimerkiksi Avatarin tyyliin, mutta ihaniin ihmeotuksiin tutustutaan kuin BBC:n laadukkaassa luontodokumentissa: arvostavasti ja olentojen kauneutta ihaillen. Päähenkilö Lisko Scamanderkin on oikeastaan eläinaktivisti. Vaikka elokuvan aikana taikaeläimet tuntuvat välillä unohtuvan aivan tarpeettomaan sivurooliin, ne lopulta ovat loppuratkaisussakin tärkeitä.

Lue myös:

Huippu-uutisia Harry Potter -faneille: tulossa peräti viisi Potter-velhomaailmaan sijoittuvaa elokuvaa

Asuntokaupoille! Harry Potterin lapsuudenkoti on myynnissä

J.K. Rowlingin varhaiset Harry Potter -piirustukset leviävät somessa – tältä näyttivät Severus Kalkaros ja muut hahmot

Harry Potter -näytelmä villitsi fanit, mutta J.K. Rowling laittaa pisteen saagalle: "Harryn tarina oli tässä"

Harry Potter -fanien odotus palkitaan sunnuntaina: Cursed Child -näytelmän käsikirjoitus julkaistaan vihdoin