Hyppää pääsisältöön

Kun kolttavanhus itki – kuvareportaasi Sevettijärven seuduilta

kolttasaamelainen
kolttasaamelainen Kuva: Yle/Tuomas Karemo KulttuuriCocktail,kolttasaamelaiset

Minun ei pitänyt tehdä tätä artikkelia. Lähdin Norjan rajan tuntumaan selvittämään alueella asuneen taiteilija Rut Brykin taustoja. Tiesin, että viivyn koltta-alueilla vain pari päivää, ja valtaosa ajasta menee muuhun kuin paikallisen kulttuurin havainnointiin. Istuin kymmenisen tuntia autossa ja otin kuvia paikoissa, joissa majoittajani kävi. Näin kädestä syövän ketun, ja pääsin käymään kahden vanhan kolttaveljeksen mökissä – siellä pääsi itku.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Olen saapunut Inariin. Istun autossa, katson aamu-unisin silmin maisemia ja pelkään, että minut valtaa turistityhmyys tai Lappi-huuma. Hoenko minäkin matkan jälkeen, että Lapissa kaikki on aitoa ja maagista?

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Piipahdan matkalla Siida-museossa. Saamelaisten kulttuuria esittelevä perusnäyttely on häkellyttävän hieno. Sen on suunnitellut Sami Wirkkala, Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin poika. On aika lähteä katsomaan, millaisia ihmisiä täällä asuu nykyään. Museon edessä näen onnellisen pariskunnan.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Mitä lähemmäs saavun määränpäätäni Nitsijärveä, sitä harvemmin näen postilaatikoita. Majapaikastani on matkaa seuraavaan naapuriin kilometri. Norjan rajalle täältä on 80 kilometriä. Norjan puolella kolttasaamelaisia asuu pääasiassa Etelä-Varangin kunnassa.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Pääsen perille. Yövyn ihanan, vanhan pariskunnan luona. Illalla he mainitsevat ohimennen, että kohta on aika mennä ruokkimaan Jussi. Kysyn, kuka Jussi on. He vastaavat, että Jussi on kettu.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Aluksi Jussi arkailee minua, ehkä kamerani räpsähdysten takia. Pariskuntaan hän on selvästi kiintynyt. Jussi saapuu joka ilta samaan aikaan heidän pihalleen. Hänelle tarjotaan ruokapöydästä ylijäänyttä kalaa ja lihaa.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Kettu oli ilmestynyt pariskunnan pihalle ensimmäisen kerran sinä iltana, kun heidän läheinen ystävänsä oli kuollut järven toisella puolella. Pariskunta uskoo, että Jussin sielu siirtyi tähän kettuun. Tässä vaiheessa helsinkiläinen Lappi-kriittisyyteni alkaa murentua. Tässä paikassa on jotain levollisen erikoista. Mutta minua ei pelota, oikeastaan olo tuntuu täällä turvallisemmalta kuin aikoihin.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Herään aamulla unesta, jossa synnytän kalan. Syön aamupalaa, mietin untani ja katselen Nitsijärveä. Muistelen kohtaamistani ketun kanssa.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail
Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Lähden kiertelemään lähialueita isäntäni kanssa. Tapaamme kaksi miestä, jotka ovat lähdössä kalaan. He kertovat, että Facebook on tärkeä keskustelufoorumi alueen asukkaille.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Käymme hakemassa ruokaa Norjan rajan läheltä. Tarjolla lienee Suomen pohjoisinta grillikylkeä. Ajamme takaisin Sevettijärven koululle käymään paikallisten asukkaiden tapahtumassa. Sevettijärveä voidaan pitää ainoana kylänä maailmassa, jossa perinteinen kolttasaamelainen kulttuuri ja koltan kieli ovat säilyneet elävinä. Suomessa on kolttasaamelaisia osapuilleen 600 henkeä, joista noin 400 elää niin sanotulla koltta-alueella.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Paikalle on saapunut viitisenkymmentä ihmistä, mukana on paljon lapsia. Tilaisuuden aluksi asukkaat puhuvat alueen tulevaisuudesta, esimerkiksi postinjakelusta ja lääkäripalveluista. Keskustelutilaisuuden jälkeen syödään soppaa ja mennään katsomaan jumppasaliin elokuvia. Yksi niistä on vuonna 1991 vhs-nauhalle kuvattu lyhytelokuva, joka käsittelee poroerottelua. Minua ohjeistetaan, että on epäkohteliasta mennä kysymään paikallisilta poromiehiltä, kuinka monta poroa heillä on. Elokuvan jälkeen joku paikalla olevista sählää ja kiroaa koltansaameksi. Kysyn, mitä kirosana tarkoittaa. Suomennettuna se olisi kuulemma "vittutippu".

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail
Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Tapaan nuoria sevettijärveläisiä, jotka eivät arkaile kameraa. He ovat tehneet muovailuvahasta taide-esineitä.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Tilaisuuden jälkeen lähden isäntäni kanssa käymään kahden vanhan kolttaveljeksen luona. He asuvat pienessä tönössä majapaikkani lähellä. Tunnistan ulko-ovelta, että he kuuntelevat Radio Suomea. Tulee kotoisa olo.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Isäntäni tuo heille porokeittoa, perunamuusia ja olutta. Veljekset ilahtuvat niin paljon tuliaisista, että he alkavat itkeä. Selviää, ettei kummallakaan heistä ole enää hampaita. He ovat eläneet kahdestaan vuosikymmeniä saman katon alla, kovassa köyhyydessä.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail
Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Otsalamppu päässään paikkoja esittelevä on nimeltään Jussi. Hän on veljeksistä vanhempi ja puheliaampi. Veljekset ovat puolitoistametrisiä. Koen oloni jättiläiseksi heidän rinnallaan. Entisaikaan paikallisessa baarissa oli veljeksiä varten omat tikkaat, joille he kipusivat tekemään tilauksensa.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Heillä ei ole ollut helppoa – rahaa on ollut vähän, eikä kahnauksiltakaan ole vältytty. Erään veljesriidan päätteeksi toinen heistä löi toista paistinpannulla päähän. Virkavalta takavarikoi veljesten paistinpannun. Se oli heidän ainoa paistinpannunsa, joten isäntäni päätti viedä heille omansa. Hän rakensi heille myös saunan.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail
Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Nuorempi veljeksistä tarttuu minua kyljestä. Hän hymyilee ja sanoo silmät kyynelissä jotain. En saa selvää, mitä hän yrittää sanoa. Repliikki jää minulle arvoitukseksi.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

On aika lähteä pois. Veljekset jäävät lämmittämään saunaa, syömään lihapullia ja juomaan olutta. Lähdemme ajamaan takaisin majapaikkaan. Kohta on aika ruokkia Jussi-kettu.

Sevettijärvi
Sevettijärvi Kuva: Tuomas Karemo/Yle KulttuuriCocktail

Parin päivän vierailun perusteella olisi järjetöntä puhua perehtyneesti kolttasaamelaisista, joista muutenkin on ollut mediassa paljon väärinkäsityksiä. Matkallani näin kurjuutta ja alemmuudentuntoa, mutta yhtä lailla tulevaisuudenuskoa ja ylpeyttä omasta kulttuurista.

Kommentit