Laitetaan linnunpöntöt tuomaan iloa ihmisille, jotka eivät itse pääse luonnon keskelle. Sodankylässä pönttöjä viedään vanhainkotien ja asuntoloiden pihoille. Liikuntarajoitteiset ihmiset saavat luontokokemuksia seuraamalla pöntöissä pesiviä lintuja.
Sodankylän Rotaryklubi on ottanut asiakseen lintujen auttamisen. Miljoona linnunpönttöä -kampanjan innoittamina he päättivät rakentaa klubin 50 -vuotisjuhlien kunniaksi 50 linnunpönttöä.
- Osan pöntöistä teimme jo kesällä, osan teemme talven aikana. Olemme merkanneet pöntöt omalla leimallamme ja numeroineet ne kaikki, kertoo yksi hankkeen puuhamies ja lintuharrastaja Ossi Pihajoki.
Pönttöjen avulla pyritään tuomaan luontoa lähemmäs jokaista Sodankyläläistä. Pöntöt viedään esimerkiksi vanhainkotien ja kehitysvammaisten asuntoloiden pihoille.
- Näillä pöntöillä on tarkoitus tuoda iloa sellaisille ihmisille, jotka eivät itse pääse liikkumaan ulkona, Ossi miettii.
Eikä innokas lintumies malta olla tekemättä pöntöistä myös pientä pesintäprojektia. Ideana on seurata mitä lintuja pöntöissä pesii. Yksilöityjen pönttöjen avulla voidaan seurata lintujen pesintää vuodesta toiseen

Pönttöjä puihin vuoden ympäri
Kesä ja syksy ovat Lapissa kiireistä aikaa, silloin pitää kerätä marjat, sienet ja ehtiä myös kalalle. Niinpä pönttöjä kannattaa rakentaa loppusyksyn ja talven aikana.
- Pönttöjä voi viedä luontoon milloin vain. Talvella ne toimivat tiaisten ja tikkojen yöpymiskoloina. Täälläkin kuuluu helmipöllön puputusta joulukuussa, silloin jo varataan parhaat pöntöt, Ossi myhäilee.

Uskaltaisitko rakentaa erikoispöntön?
Linnunpönttöjen rakentamisen ohella Sodankylän Rotaryklubi kunnostaa metsäopetukseen tarkoitettua Paavon polkua. Polusta on tarkoitus tehdä virkistyspaikka, johon on yhdistetty tehtäviä ja opetusta luonnosta.
- Teemme sinne pönttönäyttelyn, johon laitamme esille erikoisempia linnunpönttöjä. Teemme sitä varten pönttöjä muun muassa koskikaralle, tuulihaukalle, pöllöille ja lepakoille, Ossi selittää innostuneena.

Pöntöt ovat ensin esillä kirjastossa, sieltä ne viedään Paavon polulle. Siellä pöntöt ovat opetusapuna esimerkiksi biologian ja käsitöiden tunneilla.
- Kirjastossa olisi idea kertoa ihmisille näistä erilaisista pöntöistä, jospa se saisi ihmiset innostettua tekemään erilaisia pönttöjä, Ossi miettii.
Pöntöt voisivat houkutella lintuturisteja
Lapille tyypillisiä pönttölintuja ovat lapintiainen, uivelo ja koskikara. Lisäksi telkät, pöllöt ja uivelot pesivät pönttöihin. Ossi näkee linnunpöntöissä mahdollisuuksia myös lintuturismin kasvattamiseen.
- Linnunpönttöjen ripustaminen olisi helppo tapa saada lintuja näkyville. Kesäaikaan esimerkiksi lapintiainen on aika hiljainen, mutta pöntössä pesivää lintua on helppo seurata. Lapintiainen on kyllä mahtava lintu, se on niin rohkea, että tulee melkeinpä pään päälle istumaan, Ossi miettii.
Ossi käyttää hyödyksi myös lahot puut hömötiaisia varten. Niihin pitää kaivertaa puukolla reiän alku.
- Hömötiaisen nokka ei pysty koputtamaan tuohen läpi, mutta jos kuoressa on valmiiksi aukko, se pystyy kaivamaan lahoa puuainesta pois. Näin se saa tehtyä itselleen sopivan pesimäkolon, Ossi kuvailee.

Samalla tavoin lapinpöllöjen pesintää voi avustaa kuolleiden puiden avulla. Metsässä pystyyn kuollutta keloa voi vähän tasoitella ottamalla päältä lahoa puuta pois, niin saa aikaiseksi alustan, johon pöllö voi tehdä pesän.

Kaiken kaikkiaan Sodankylään mahtuisi vielä paljon enemmän pönttöjä.
- On tässä ollut ideana haastaa myös joku toinen taho täältä tekemään lisää linnunpönttöjä. Katsotaan kunhan pönttöhanke etenee, Ossi miettii.