Hyppää pääsisältöön

Sodankylässä vanhuksia ilahdutetaan linnunpöntöillä

Linnunpönttö, rotaryklubin leima
Linnunpönttö, rotaryklubin leima Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä

Laitetaan linnunpöntöt tuomaan iloa ihmisille, jotka eivät itse pääse luonnon keskelle. Sodankylässä pönttöjä viedään vanhainkotien ja asuntoloiden pihoille. Liikuntarajoitteiset ihmiset saavat luontokokemuksia seuraamalla pöntöissä pesiviä lintuja.

Sodankylän Rotaryklubi on ottanut asiakseen lintujen auttamisen. Miljoona linnunpönttöä -kampanjan innoittamina he päättivät rakentaa klubin 50 -vuotisjuhlien kunniaksi 50 linnunpönttöä.

- Osan pöntöistä teimme jo kesällä, osan teemme talven aikana. Olemme merkanneet pöntöt omalla leimallamme ja numeroineet ne kaikki, kertoo yksi hankkeen puuhamies ja lintuharrastaja Ossi Pihajoki.

Pönttöjen avulla pyritään tuomaan luontoa lähemmäs jokaista Sodankyläläistä. Pöntöt viedään esimerkiksi vanhainkotien ja kehitysvammaisten asuntoloiden pihoille.

- Näillä pöntöillä on tarkoitus tuoda iloa sellaisille ihmisille, jotka eivät itse pääse liikkumaan ulkona, Ossi miettii.

Eikä innokas lintumies malta olla tekemättä pöntöistä myös pientä pesintäprojektia. Ideana on seurata mitä lintuja pöntöissä pesii. Yksilöityjen pönttöjen avulla voidaan seurata lintujen pesintää vuodesta toiseen

Ossi Pihajoki ja linnunpönttö
Ossi Pihajoki vei yhden pöntöistä seurakunnan luontopolulle Ossi Pihajoki ja linnunpönttö Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä

Pönttöjä puihin vuoden ympäri

Kesä ja syksy ovat Lapissa kiireistä aikaa, silloin pitää kerätä marjat, sienet ja ehtiä myös kalalle. Niinpä pönttöjä kannattaa rakentaa loppusyksyn ja talven aikana.

- Pönttöjä voi viedä luontoon milloin vain. Talvella ne toimivat tiaisten ja tikkojen yöpymiskoloina. Täälläkin kuuluu helmipöllön puputusta joulukuussa, silloin jo varataan parhaat pöntöt, Ossi myhäilee.

Jokimaisema Sodankylältä
Pönttöjä kannattaa ripustaa myös ruskan kauneudessa Jokimaisema Sodankylältä Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Sodankylä,joki

Uskaltaisitko rakentaa erikoispöntön?

Linnunpönttöjen rakentamisen ohella Sodankylän Rotaryklubi kunnostaa metsäopetukseen tarkoitettua Paavon polkua. Polusta on tarkoitus tehdä virkistyspaikka, johon on yhdistetty tehtäviä ja opetusta luonnosta.

- Teemme sinne pönttönäyttelyn, johon laitamme esille erikoisempia linnunpönttöjä. Teemme sitä varten pönttöjä muun muassa koskikaralle, tuulihaukalle, pöllöille ja lepakoille, Ossi selittää innostuneena.

metsä- ja suomaisema Sodankylässä
Näin upeaan maisemaan tulee erikoispönttönäyttely metsä- ja suomaisema Sodankylässä Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Sodankylä,suo

Pöntöt ovat ensin esillä kirjastossa, sieltä ne viedään Paavon polulle. Siellä pöntöt ovat opetusapuna esimerkiksi biologian ja käsitöiden tunneilla.

- Kirjastossa olisi idea kertoa ihmisille näistä erilaisista pöntöistä, jospa se saisi ihmiset innostettua tekemään erilaisia pönttöjä, Ossi miettii.

Pöntöt voisivat houkutella lintuturisteja

Lapille tyypillisiä pönttölintuja ovat lapintiainen, uivelo ja koskikara. Lisäksi telkät, pöllöt ja uivelot pesivät pönttöihin. Ossi näkee linnunpöntöissä mahdollisuuksia myös lintuturismin kasvattamiseen.

- Linnunpönttöjen ripustaminen olisi helppo tapa saada lintuja näkyville. Kesäaikaan esimerkiksi lapintiainen on aika hiljainen, mutta pöntössä pesivää lintua on helppo seurata. Lapintiainen on kyllä mahtava lintu, se on niin rohkea, että tulee melkeinpä pään päälle istumaan, Ossi miettii.

Ossi käyttää hyödyksi myös lahot puut hömötiaisia varten. Niihin pitää kaivertaa puukolla reiän alku.

- Hömötiaisen nokka ei pysty koputtamaan tuohen läpi, mutta jos kuoressa on valmiiksi aukko, se pystyy kaivamaan lahoa puuainesta pois. Näin se saa tehtyä itselleen sopivan pesimäkolon, Ossi kuvailee.

Ossi Pihajoki näyttää puupökkelöä
Ossi näyttää millaisesta pökkelöstä saa pesäkolon hömötiaiselle Ossi Pihajoki näyttää puupökkelöä Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen pökkelöt

Samalla tavoin lapinpöllöjen pesintää voi avustaa kuolleiden puiden avulla. Metsässä pystyyn kuollutta keloa voi vähän tasoitella ottamalla päältä lahoa puuta pois, niin saa aikaiseksi alustan, johon pöllö voi tehdä pesän.

Pökkelö pöllön pönttö
Pöllölle sopivaan pesäkoloon on laitettu kattokin Pökkelö pöllön pönttö Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä

Kaiken kaikkiaan Sodankylään mahtuisi vielä paljon enemmän pönttöjä.

- On tässä ollut ideana haastaa myös joku toinen taho täältä tekemään lisää linnunpönttöjä. Katsotaan kunhan pönttöhanke etenee, Ossi miettii.

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä